"İnsanlığın karşısında bugün iki yol var; Dünya'da sonsuza kadar kalıp, soyumuzun kaçınılmaz tükenişini beklemek ya da uzaya yolculuk yapıp, gezegenler arasında hayatta kalabilen bir tür haline gelmek". SpaceX kurucusu ve CEO'su Elon Musk'ın, merakla beklenen Mars'ı kolonileştirme planı, tahmin edebileceğiniz gibi, ikinci seçeneği ayakları yere basar hale getirmeyi amaçlıyor.
Musk, her ne kadar plan olarak bahsedilse de, taslağını demek kanımca daha uygun, 27 Eylül’de Meksika’da düzenlenen International Astronautical Congress‘te, Türkiye saatiyle 21:30'da başlayan “İnsanı birden fazla gezegende yaşayabilen bir tür haline getirmek" sunumuyla paylaştı. Konuyu yakından takip edenler için Musk'ın sunumunun çok çarpıcı bilgilerle donatıldığını söylemek zor. Yine de, önümüzdeki artık on değil, altı yıl içinde Mars'a insanları taşıyabileceğimizi söyleyebilen bir Dünyalıyı dinlemek başlı başına heyecan verici bir deneyim.
Mars görevi NASAnın önündeki en pahalı uzay misyonlarından biri ve Ajansın kendi açıklamalarına göre, bu görev için en az 20 yıl ve 100 milyar dolarlık bir bütçe gerekiyor. Yani SpaceX gibi özel bir şirketin önündeki ilk engel maliyet, bunu biliyoruz. Havayolu şirketleri örneğini veren Musk, bu maliyet hesabını, 500 bin dolarlık bir Boeing 737 uçağının tek bir kişi tarafından için tek seferlik bir seyahat için kullanılmasına benzetiyor. Uçuş fiyatının bir yolcu için 50 dolara kadar inebilmesi ise uçakların gidiş-dönüş seferleri yaparak tekrar tekrar kullanılması ve elbette yolculukların tek kişiyle değil, bir uçak dolusu insanla yapılmasıyla mümkün. Musk, SpaceX'in 15 ila 30 uçuşla, Mars bileti fiyatlarını ABD'de bir evin ortalama fiyatına indirebileceğini söylüyor. Musk'ın planına göre bu fiyat zaman içinde, Mars'a seyahatlerimiz kıyasla sıklaştıkça, 100 bin dolara kadar düşüyor. Bugün bu sayı yaklaşık 10 milyar dolar...
Kızıl Gezegen seyahatiyle ilgili bildiklerimizin dışında, açıklayıcı bir videoyu ilk kez paylaşan Elon Musk'ın planına göre, insanları Mars'a taşıyacak olan roket ve uzay gemisi, fırlatma rampasıyla birlikte 122 metre boyunda. SpaceX için büyük bir roket olsa da, Musk, gelecekte Mars'a gideceğini düşündüğü uzay araçlarına göre küçük olduğunu söylüyor.
Videoda görebileceğiniz gibi, uzay gemisini, Musk bu gemiye Otostopçunun Galaksi Rehberi'nden esinlenerek Heart of Gold ismini vermiş, yörüngeye taşıyan BFR, yerküreye iniş yaparak, yakıt tankı yükleniyor ve yakıtı yörüngede park eden uzay gemisine taşıyor. Yakıta ek olarak uzay gemisi, Mars'a yolculuğunda 200 kW enerji üretme kapasitesine sahip güneş panellerini kullanıyor. Gemi Mars "atmosferinde" yaklaşık 100 bin km/sa hızla alçalıyor ve supersonic retropropolsion kullanarak iniş yapıyor. 80 milyon km'den daha uzun bu yol toplam 80 günde alınıyor. Musk, yeniden kullanılabilir bu uzay gemisini Dünya'ya geri getirmek için Mars'ta yakıt üretmeyi planlıyor. Geminin bu nedenle sıvı metan yakıtı kullanması planlanıyor.
İlk seferde 100 kişiyi Mars'a götürecek yolculuğun 2023'te mümkün olacağı ön görülüyor. İlk seyahatten 30-40 yıl sonra Mars'ta bir milyon kişi için yer olabilir Musk'a göre. Burada, eğer başarabilirsek, nasıl yaşayacağımıza dair senaryoları bizim üretmemiz bekleniyor gibi görünüyor...