Türkiye kentli nüfusunun yüzde 67'si haberleri sosyal medyadan alıyor

Türkiye kentli nüfusunun yüzde 67'si haberleri sosyal medyadan alıyor

University of Oxford'da gazetecilik alanında çalışmalarıyla tanınan Reuters Institute for the Study of Journalism, her yıl düzenli olarak yayımladığı Digital News Report ile ABD'den Japonya'ya 12 gelişmiş ekonomide nüfusun dijital haber tüketim alışkanlıklarını analiz ediyor. Bu yılki raporun kapsamını Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, Polonya, Portekiz ve Türkiye olmak üzere altı yeni ülke ekleyerek genişleten Reuters Institute, bu ülkelerdeki kentli nüfusun internet haberciliğine nasıl yaklaştıklarıyla ilgili detaylı bilgiler içeren ek bir raporu yakın zamanda yayınladı.

Kentli nüfusun yüzde 57'si haberleri akıllı telefonundan alıyor

Ek raporla birlikte 18 ülkeyi kapsayan araştırmada Türkiye, dijital haber tüketimi açısından ortalamanın üzerinde. Zira 18 ülkedeki kentli nüfustan araştırmaya katılanların ortalama yüzde 80'i son bir haftada online haberleri kullandığını söylüyor, Türkiye için bu oran yüzde 88.

İzleyicilerin bu haberlere hangi cihazlardan eriştiği konusunda ise Türkiye'den katılımcıların yüzde 55'i dijital haberleri tüketmek için ana aracın PC olduğunu söylerken yüzde 28'i akıllı telefon diyor. Türkiye'de haberleri öncelikle tabletinden tükettiğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 6.

tr haber kaynak

Rapordaki tüm ülkeler için akıllı telefonlarını kullandığını söyleyenlerin ortalaması yüzde 24.

reuters haber

Sosyal medyanın bir haber kaynağı olarak en popüler olduğu ülke yüzde 67'lik oranla Türkiye

Mobili öncelikli kaynak olarak işaretlemeyenler dahil edildiğinde Türkiye'de akıllı telefonuyla haber okuduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 57'ye kadar çıkıyor. Bu, yine araştırmaya katılan tüm ülkeler arasındaki en yüksek oranlardan biri. Türkiye'nin üst uçta yer alarak dikkat çektiği bir diğer tüketim alışkanlığı ise sosyal medya. İncelenen 18 ülkede sosyal medyanın bir haber kaynağı olarak en popüler olduğu ülke yüzde 67'lik oranla Türkiye.

tr haber sosyal medya

Sosyal ağların haber kaynağı olarak sıralamasında Türkiye'den katılımcıların yüzde 69'u Facebook, yüzde 33'ü Twitter, yüzde 33 Google+ ve yüzde 14'ü YouTube'u kullandığını söylüyor. Facebook'un 40 milyon kullanıcıyla dünya çapında en popüler olduğu ülkelerden biri olan Türkiye için bu pek şaşırtıcı bir sonuç sayılmaz. 18 ülke arasında Facebook'un haber kaynağı olarak en popüler olduğu Brezilya için bu oran yüzde 70.

tr sosyal medya haber okuma

Türkiye haberlere en az itimat eden ülkeler arasında

Haberleri sosyal ağlardan okusa da Türkiye'nin kentli nüfusu her gördüğüne inanmadığını söylüyor. Araştırmaya katılan altı ülke arasında 'Gördüğüm haberlere çoğu zaman inanırım' diyenlerin sayısının en az olduğu ülke Türkiye. Buna karşın insanlar kendi seçtikleri kaynaklardaki haberlere inanma eğilimindeler. Türkiye için, oranın düşük olması, büyük medya kuruluşları arasında uzlaşılmış  habercilik standartlarının olmamasından da kaynaklanıyor olabilir. Raporda bu durum, Türkiye'nin basın özgürlüğü açısından zayıf bir karnesinin olmasıyla da bağdaştırılıyor.

tr haber guvenYayınları dijitalde doğan ve geleneksel olarak iki türde inceleyen rapordaki genel trendlerden biri, geleneksel yayınların kitlelerine internetten erişmek konusunda dijitalde doğanları yakalamaya başladığı. Bu konuda Türkiye de bir istisna değil.

tr geleneksel dijital

Online haberlere para ödeme konusunda en istekli nüfus Türkiye'de

Buna karşın Türkiye'de ana akım medya düşünüldüğünde geleneksel yayıncılık ve dijital kanalları arasında ciddi bir algı farkı olduğu ortada. Daha önce sıklıkla eleştirdiğimiz dijital medyanın kaliteli haber sorunu konusunda, yayınların ortak "özrü" bildiğiniz gibi trafik ve reklam gelirleri. Zira bunun alternatifi olarak görülen ücretli abonelik sisteminin Türkiye'de çalışacağına kuşkuyla bakılıyor. Raporda ise buna tezat oluşturabilecek bir not var zira beklenenin aksine Türkiye'nin kentli nüfusu online haberler için ücret ödemeye hazır olduğunu söylüyor.

tr haber odeme

Hatta araştırmaya katılan ülkeler arasında geçtiğimiz yıl online haberlere para ödediğini söyleyen en çok kişi Türkiye'den.

tr haber odediTürkiye'nin kentli nüfusunu kapsayan araştıramda Türkiye'nin tüm nüfusunun yüzde 80'inin kentlerde yaşadığı bilgisi yer alıyor. Raporun tamamını aşağıda görebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.