Geçen hafta 'Girişimcinin maaşı ne kadar olmalı?' gibi tartışmalı bir soruya cevap aradık. Sorunun kendisi çelişkiler barındırabileceği için farklı yorumlar geldi. Sonucu açıklamadan önce bu konuda bir kaç açıklama yapmak istiyorum.
Evet, girişimcinin maaşı olmaz. Zaten işin sahibidir. Yani aldığı para zaten kendi parasıdır. Cepten fazla yerse batar, dişini biraz sıkarsa yaşama şansı artar. Her anlaşmanın kendine özel olduğunu da, maaşı az isteyip şirkete masraf yükleyebileceğini de biliyorum. Dolayısıyla sorumuzun asıl amacını 'girişimcilerin hayatını idame ettirmek için ne kadar paraya razı olacağı' ekseninde yeniden tanımlarsam doğru olacak.
Eğer gerçekten girişiminizi büyütmek adına 'maaşınızdan' kesmiyorsanız zaten işiniz zor demektir. Kurumsal hayatta kalarak rahatınıza bakabilirsiniz (bkz: matematiksel bir açıklama). Evernote'un kurucusu Phil Libin de sürekli bunu söylüyor diyor zaten; girişimci olup rahatınızı bozmayın.
Herkes girişimci olmak zorunda değil. Küçük fedakarlıklarla büyük hayaller kurmak da gerçekçi olmuyor. Sözü fazla uzatmadan sonuçlara geçelim.
Yüzde 94'ü Türkiye'den olmak üzere 2024 oy kullanıldı
Katılımcıların yüzde 36,6'sı 5000+ üzerinde bir beklentisi olduğunu söylemiş. 3-4TL ve 4-5 bin TL arasında bir tutara geçinirim ve girişimime odaklanırım diyenlerin oranı yüzde 23 seviyesinde. '2-3 bin TL de bana yeter, gerisini girişimime harcarım' diyenlerin oranıysa yüzde 17'ye yakın.
Son ve kısa bir hesap yaparsak; ayda 5 bin TL isteyen 3 ortak, 1,5 yıl için 270 bin lira yatırımı sadece kendisine istemiş oluyor. Girişimin masrafı elbetteetkileyici bir unsur ama 0 desek bile bugünkü şartlarda bu girişimcilerin yatırımcı bulmasının ne kadar kolay olduğuna varın siz karar verin.
Dipnot: Türkiye'de net asgari ücret 949 TL (2015). Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 1.308 TL, yoksulluk sınırı 4.259 TL (Şubat 2015)
Görsel kaynak: Shutterstock