Yeni internet yasasının farklı iş alanlarını nasıl etkileyeceği konusunu yatırımcılar açısından ele aldığımız haberin ardından, araştırmamıza, internet hizmet ve içeriği barındıran (hosting) şirketlerle devam ediyoruz. Öncelikle, şirketlerin yeni düzenlemelerden nasıl etkileneceklerinin yer sağlayıcı, içerik sağlayıcı, erişim sağlayıcı olmalarına göre değiştiğini hatırlatalım.
Yeni kanuna göre bu şirketler kendilerine, kullanıcılardan gelen içerik çıkarma talebi olduğunda 24 saat içinde cevap vermekle yükümlü hale geliyor.
Bu durum şirketlere hem artan iş yoğunluğu hem de artan maliyetler getiriyor. Ortak kanı, barındırma hizmeti sağlayan küçük ölçekli şirketlerin bu yüklerle başa çıkamayabilecekleri hatta faaliyetlerini durdurma noktasına gelebilecekleri yönünde.
Yer sağlayıcı şirketler, yani internet hizmet ve içeriği barındıran sistemleri sağlayan ve işletenler, yeni internet yasasının TBMM'de onaylandığı haliyle uygulamaya konulmasından en çok etkilenecekler arasında.Yeni düzenleme bu şirketlerin kullanıcıların trafik (log) bilgisi tutma süresini bir yıldan iki yıla kadar zorunlu hale getiriyor.
Yer sağlayıcılar için getirilen yükümlülüklere uymamanın cezası 100 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Bunun sonucu olarak şirketlerin yeni yasal yükümlülükleri için sıkı bir hazırlık sürecinden geçmesi gerekiyor. İsimtescil Domain & Hosting İş Geliştirme ve Dijital Pazarlama Yöneticisi Melih Andıç, yeni yasanın kendilerine getirdiği en önemli yükün trafik bilgileri kaydı olduğunu söylüyor. Bunun yanında yeni süreci yönetmek için şirket içinde yeni bir yapılandırılmaya gidildiğini anlatıyor.
Şirket içinde Telekomünikasyon İletişim Başlanlığı (TİB) ile yazışmaları düzenleyecek ve geceli gündüzlü çalışacak bir birim ve olası engellemelerin son kullanıcılara bildirimini yapmakla yükümlü bir başka birim kurulmuş. Şirketin (normal büyüme hızı olan yüzde 25'lik oran da hesaba katılarak) yaptığı toplam yatırımın yaklaşık 75 bin dolar olduğunu belirtiyor Andıç.
Bu tip kapsamlı ve maliyetli bir planlama elbette küçük ölçekli barındırma şirketleri için işi çıkmaza sürükleyebilir. Sadecehosting Kurucusu ve CEO'su Selçuk Saraç, "Bu yasa aslında büyük firmaların ekmeğine tam anlamıyla yağ sürüyor" diyor ve ekliyor: "Zaten yıllardır bu süreçleri yönettiğimiz için biz maddi külfet getirse de çözümsüz kalmıyor." Buna karşın, yeni süreçte iş yapamaz hale gelen küçük şirketlerin, hizmetlerini yurt dışına taşımasının sektör için asıl kırılım noktası olacağını söylüyor Saraç.
Saraç'ın vuguladığı nokta, sektördeki bir diğer önemli endişe kaynağı. Yani Türkiye'nin şu anda evinden aldığın internetin ve içeriğin bir kısmını ithal etmeye başlaması. Buna bir de yasa ihlali söz konusu olduğunda yurt dışından bilgi talep etme süreçlerini ekleyin...
Yorumlar sektörün küresel rekabette de geriye düşebileceğini işaret ediyor. "Bu süreçlerden ötürü son altı ay içinde tüm sektör büyüklüğünde iki küresel müşteriyi Bulgaristan ve Finlandiya'daki hosting firmalarına kaptırdık" diyor Saraç ve ekliyor: "Uzun vadede ülkemizin dijital ipek yolunun ana omurgası olmak yerine bu ünvanı malesef Bulgaristan, Rusyaya hatta Dubai'ye kendi elleriyle teslim edeceğimizi düşünüyorum."
Türkiye'de küçük ölçekli teknoloji şirketleri, özellikle yeni kurulan internet girişimlerinin taleplerine cevap verebilmesi açısından önemli bir yere sahip. Peki bu şirketlerin silinip gitmesi olasılığı ne kadar gerçekçi? Andıç hazırlık sürecine bu olasılığı da dahil ettiklerini anlatıyor. Şirket bunun için İngiliz bir firmayla iş ortaklığı bile yapmış.
Yeni yasa sektörde büyük bir değişim dalgası yaratabilecek nitelikte. Bundan en çok etkilenecekse küçük işletmeler olacak gibi görünüyor.
Görsel Kaynak: joyfull / Shutterstock.com