Ülkemizin genç ve sosyal ağlara ilgi duyan kitlesi için yeni bir mesajlaşma uygulaması daha Türkiye pazarına giriyor. Güney Koreli popüler arama motoru Naver'in bünyesinde geliştirilen Line, çapraz platform bir mesajlaşma uygulaması olarak ezber bozmak niyetinde.
2011 Haziran ayında yayına giren Line, bildiğimiz mobil mesajlaşma uygulamalarının bir alternatifi. Ancak sadece mobilde değil, masaüstünde de (Windows, Windows 8, Mac) uygulamalar sunuyor. Aynı zamanda Line kullanıcıları arasında ücretsiz sesli aramaya da imkan tanıyor.
120 milyon kullanıcı
230 ülkede 120 milyon kullanıcıya ulaşarak 50 civarında ülkenin uygulama mağazasında ilk sırayı gören Line, özellikle Asya ve Güney Amerika'da popüler ama Avrupa'da da 12 milyon üyeye ulaşmış durumda. Twitter'ın 49 ayda, Facebook'un 54 ayda ulaştığı 100 milyon kullanıcı barajına Line sadece 19 ayda ulaşmış.
Line'ın Facebook ve Twitter ile kendini kıyaslaması önemli çünkü aynı zamanda bir zaman tüneli ve takipçi sistemine sahip. Örneğin Thai Airways, 4 milyondan fazla takipçiye sahip bir hesabı yönetiyor. Coca Cola Japan'ın Line'daki takipçi sayısı ise 5 milyonun üzerinde.
Sanatçıların ücretsiz olarak hesap açabildiği Line'da markalar/kurumlar için ücret talep ediliyor. Bu ücret karşılığında markalar kendi kitlesine hitap ederken, devlet kurumları da resmi hesaplarla Line'da yer alabiliyor.
Popüler Line Karakterleri
Line'ı diğer uygulamalardan ayıran bir diğer yönü de farklı 8 karakterden oluşan 8000 çıkartma arşivine sahip olması. Tahmin edebileceğiniz gibi bu çıkartmalar özellikle Asya'da beğeni topluyor ve uygulama içi satın alma ile Line'a gelir getiriyor. Gangnam Style dansıyla ünlenen PSY için de gelir paylaşımlı br çıkartma yapılmış. Markalar da ücretsiz çıkartma dağıtarak etki alanını büyütebiliyor.
Diğer yandan karakterler de fiziksel ürün haline dönüştürülmüş ve Line'a belli bir gelir kapısı açıyor. Line bazı zamanlarda da bölgesel olarak özel ve ücretsiz çıkartmalar sunuyor. 10'ar milyondan fazla Line kullanıcısına sahip Malezya ve Endondezya için hazırlanan Ramazan çıkarmaları buna örnek gösterilebiliriz.
Line markalı uygulamalar
Tüm bunların yanında Line markası altında sunulan diğer mobil uygulamalar da Line'ın bilinirliğini artıran diğer bir etken. Line Camera, Line Brush, Line Card gibi uygulamalar hem Line markasını güçlendiriyor hem de Line mesajlaşma uygulamasının kullanımını zenginleştiriyor.
Line ile ilgili söylememiz gereken son şey; yukarıda bahsettiğimiz Line karakterlerinin (hepsi olmasa da bir kaçının) yer aldığı bir animasyon filmlere konu olacak olması. Asya pazarına hitaben 5 dakikalık ve 25 dakikalık iki farklı şekilde çekilecek olan Line animasyonları Rovio karakterleri gibi ününe ün katacağı günü bekliyor.
Türkiye pazarı için henüz resmi bir tanıtım yapmayan Line'ı önümüzdeki günlerde daha fazla görebileceğinizi söyleyebiliriz. Şimdiden haberini vermiş olalım. ;)