"Şehirli kadının yaşam rehberi" sloganıyla Mayıs 2009'da yayına başlayan Miaposta, üyelerine hergün bir e-posta göndererek ilgi duyabilecekleri içerikleri paylaşan ve şu günlerde yarattığı farkındalıkla büyümesini de hızlandırmış olan bir servis.
London School of Economics'de finans yüksek lisansı yapmış Etel Özsarfati ve New York'taki Columbia University'de gazetecilik yüksek lisansı yapmış Hande Oynar tarafından kurulmuş olan girişimin bugün itibariyle 7500 üyesi bulunuyor.
Konsepti üye profiline de yansımış olan servisin üyelerinin %90'ı kadın ve %85'i de 25 yaş üzerinde. Hayali bir karakter olan Mia'nın e-posta listesi gibi düşünebileceğiniz servis üzerinden bugüne kadar 148 adet kısa ama faydalı içerik gönderilmiş.
Dünyada benzer modelde çalışan ve son derece popüler olan Daily Candy'yi bilenler olacaktır. 12 farklı şehirde ayrı içeriklerle sunulan Daily Candy gibi günün birinde Miaposta da şehirlere özel içerik sunmayı planlıyor. Hatta logosundaki İstanbul ibaresi de aslında bunun bir göstergesi niteliğinde.
Bugüne kadar Türkiye'de bu alanda hizmet veren çok fazla girişim görmedik. E-bülten konseptinde çalışan ve üyelerine aylık gönderim yapan euro.message ortaklığındaki Brandlife'ın yanında, Yonja Media Group'un sahibi olduğu, günlük gönderim yapan yine benzer bir servis 7inci de aklımıza gelen sayılı örneklerden.
Elbette Tülin Şahin'in kısa süre önce hayata geçirdiği Tuliss.com'u da bu kapsamda unutmamak gerekiyor. 50 binin üzerinde üyesi olan ve Tülin Şahin'in e-bültene üye olan kişilere faydalı bilgiler gönderdiği servis, aslında pazarın bu tür girişimlere ilgi duyan ciddi bir kitleye sahip olduğunu da gösteriyor.
Miaposta ortaklarından Etel Özsarfati ile görüştüğümde sorduğum sorulardan biri de kurguladıkları iş modeli oldu. Reklam gelirini baz aldıkları modellerinde karakterleri Mia'nın ağzından yazılan yazılarda kesinlikle ücretli içerik kabul etmediklerini öğrendim. Bunun yerine firmalara özel projeler hazırlıyorlar, dönem dönem adverotiral çalışıyorlar ve Miaposta web sitesinde görebileceğiniz masaüstü tasarımlarını farklı şekillerde kullanıyorlar. Mesela şu anda Opet reklamı olarak masanın üzerinde yer alan Otomobilim anahtarlığı bunlardan biri.
Kişiselleştirilmiş ve ilgi alanına yönelik içeriklere olan rağbetin arttığını farkettiğimiz son dönemlerde, Miaposta'nın sektörün ilklerinden sayılabilecek girişimini başarılı bulduğumu söyleyebilirim. Kurucularının eğitimleri ve Miaposta'daki hedeflerini de göz önüne alacak olursak, kısa süre içinde isimlerini daha çok duyacağımızı tahmin ediyorum.