Son dönemde Google ile Microsoft'un arama alanında kızışan bir rekabetine şahit oluyoruz ancak bugünlerde Google ve Apple arasında da bazı gelişmeler oluyor. Geçtiğimiz günlerde Google’ın CEO’su Eric Schmidt Apple’daki yönetim kurulu üyeliğinden istifa etti. Ayrılığın sebebi olarak ise çıkar çatışması görülüyor. Buradaki çıkar çatışması Apple ile Google'ın faaliyet gösterdiği alanların giderek kesişmesi demek. Apple konuyla ilgili olarak;
Maalesef Google, Apple'ın asıl iş alanına gittikçe yakınlaşıyor ve Schmidt'in yönetimdeki etkisi azalıyordu. Kendisi bir çıkar çatışması yaşanmaması için ayrılmayı uygun gördü.
şeklinde bir açıklama yapsa da Apple'ın bu durumu tetikleyip tetiklemediğini düşünmek gerekiyor. Bunu anlamak için yakın geçmişe bakmakta fayda var.
Şöyle ki, Apple ve Google aslında güzel bir ilişkiye sahipti. iPhone üzerinde kurulu gelen Google Maps ve bazı uygulamalar bu durumun görünen taraflarıydı. Aynı zamanda iki şirket yönetim kurulu üyeleri de karşı toplantılarda bulunuyordu. Google CEO’su Eric Schmidt Apple'ın yönetim toplantılarına katılırken, eski Genentech CEO’su Arthur Levinson'ın hem Apple’ın merkezi Cupertino hem de Google’ın merkezi Mountain View’deki toplantılara ortak yönetim direktörü olarak katıldığı biliniyordu. İşte bu ilişki öylesine dikkat çekiciydi ki Amerika'da açılan anti-tekel davası halen sürüyor.
İlişkinin son haftalarına bakacak olursak, yukarıda bahsedilen ilişkiler sürerken Apple'ın, Google Voice'a iPhone'larda geçiş vermemesi Google tarafında bir rahatsızlık yarattı. Bunun hemen ardından da istifa haberi geldi. Apple, Android ve Chrome OS nedeniyle Schmidt'i uzaklaştırmak için mi bu kararı aldı, yoksa Schmidt mi Google Voice yamuğuna bir cevap vermek istedi emin olamayız. Elbette tüm bunların ötesinde sadece ticari bir uyuşmazlık nedeniyle de yollar ayrılmış olabilir.
Google, hem web hem mobil alanda gereken ilgiyi elbette görüyor ancak Microsoft'un da kılıçları çektiği bir dönemde bu yeni durum beklenmedik gelişmelere de neden olabilir. Microsoft, Intel ile süren iyi ilişkisinin yanına Yahoo ile yaptığı 10 yıllık anlaşmayı eklerken, Google'ın yol arkadaşı ile ayrılığa düşmesi gelecek planını yeniden masaya yatırmasını kaçınılmaz hale getiriyor. Hele ki Apple'ın işletim sistemlerinde Google'ı karşı güç olarak algılaması, Google'a zor anlar yaşatabilir.