TürkTicaret.net son günlerde uzun zamandır eteğinde biriktirdiği tüm taşları bir seferde dökmeye başladı desek yerinde olacaktır herhalde.
Türkiye'nin özelikle KOBİ'ler seviyesinde en önemli B2B platformu olan şirket önce Web.tv, OK.net gibi önemli alan adı alımları ile gündeme geldi. Şu günlerde ise yeni reklam servisi AdHood ile ilgili gündem yaratmaya hazırlanıyor.
AdHood ile ilgili aslında uzun süre önce bir haber planlıyorduk ancak detaylı bilgi almadan ve konuyu onaylamadan yazmak istememiştik. Servis bir süre önce yayına girdi ve sunduğu "Toolbar" (Araç Çubuğu) tarzı alternatif reklam modelini de seçenekleri arasına katarak 70.000'nin üzerinde yayıncı site ile önemli bir reklam ağını Türkiye pazarına sunmuş oldu.
Bugün TürkTicaret.net tarafındaki gelişmeler hakkında detaylı bilgi almak için şirketin Genel Müdürü Murat Yanıklar ile görüştüm ve gelecek planlarının yanında yakın dönemde hayata geçecek projeleri ile ilgili olarak da bilgiler aldım.
Öncelikle şirketin satın aldığı önemli alan adlarından OK.net'in bayram sonrasında, yani Aralık ayı içinde, ilk fazını yayına alarak Türkçe olarak hayata geçirileceğini öğrendim. OK.net ile uygulanacak model içeriğe dönük olarak yayın yapan bir site olacakmış. Haber, spor, finans, sözlük, oyun, astroloji, teknoloji gibi içerik ve servislerin yanında site "@ok.net" şeklinde e-posta adresleri de sunuyor olacakmış. Ürünün ikinci fazında ise farklı özellikler ve devamında global açılım söz konusuymuş.
Ciddi anlamda ses getiren Web.tv ise global bir proje olarak 3-4 ay içinde hayata geçirilecekmiş. Web.tv ile ilgili global ölçekte büyük bir şirketle görüşmeler sürüyormuş ancak henüz netleşmemiş anlaşma hakkında açıklama yapılmıyor.
Servis premium alan adlarını kiralama/satma modeliyle içerik üretici/sağlayıcılara sunarken, diğer alan adlarını ise ücretsiz olarak kullanıma açacakmış. Yani webrazzi.web.tv adresi ücretsiz ama teknoloji.web.tv adresi ücretli olacakmış. (Bu konuda Temmuz 2008'de de bir açıklamaya yer vermiştik.)
Servis üzerinde ayrıca içerikler de ücretli ve ücretsiz şeklinde ayrılabilecekmiş. İçerik sağlayıcı şirketin talebi üzerine lisanslı içerikler ücretli olarak sunulabiliyor olacakmış.
Elbette bu kapasitede bir ürün için yoğun bant genişliği ve sunucu ihtiyacı da doğacaktır. Bununla ilgili olarak TürkTicaret.net global ölçekte bir data center (veri merkezi) ile işbirliğine gidiyor ve tüm sistemi Cloud Computing prensibinde kurguluyormuş.
Web.tv video içeriği sunarken sadece alan adını vermek değil, video yayını için gerekli tüm yazılım altyapısını da sağlıyor olacakmış. Standart video yayınlamanın dışında canlı video yayını hatta video editing (video düzenleme) özellikleri de hizmet alanlara sunuluyor olacakmış.
TürkTicaret.net'in reklam servisi AdHood ile ilgili olarak da klasik banner, text, video reklam seçeneklerinin yanında sunulan ToolbarSite isimli reklam modeli için şirket bir patent başvurusunda bulunmuş. Teknik detayları ile ilgili çok fazla fikrim yok ancak DNS seviyesinden gerçekleştirilen uygulamanın dünyada örneği bulunmamaktaymış.
Yazımın başında da belirttiğim gibi şu an için 70.000'den fazla (an itibariyle 72.968) yayıncı ile çalışan servisin aylık 3 milyar sayfa gösterimi bulunuyormuş. Burada Murat Yanıklar'ın "reklam alanı gösterimi değil sayfa gösterimi" şeklinde özellikle vurgulayarak yaptığı açıklamayı da paylaşmak isterim.
TürkTicaret.net'in hayata geçirdiği ve geçireceği tüm yeni projeler için bir entegrasyon planlayan şirketin AdHood'u nasıl konumlandıracağını sanırım tahmin etmek çok zor olmayacaktır.
OK.net ile portal kıvamında içeriğe odaklanan, Web.tv ile global video pazarını hedefleyen TürkTicaret.net'in AdHood ile sitelere reklam servisi olarak entegre olması muhtemeldir.
Şu an için detayları paylaşılmayan ve alan adlarına yönelik geliştirilen bir başka projeyle de kendilerine ait bir uzantıya sahip olacak olan TürkTicaret.net'in, planlanan çalışma ile AdHood'u çok farklı bir boyutta da kullanabileceğini ve bu sayede yayın ağını yüz milyonlar seviyesine çekebileceğini söyleyebilirim. (Bu konuda detaylı bilgi almak için çalışıyor olacağız, ve en kısa zamanda ayrıntıları paylaşacağız.)
Alan adlarına milyon dolarlar seviyesinde yatırım yapan, son 1,5 yıldır AdHood geliştirmelerini sürdüren, bir yandan OK.net için çok yakından tanıdığımız şirketlerle içerik anlaşmaları yaparken, Web.tv için global ölçekte önemli görüşmeler yürüten TürkTicaret.net'in şu dönemlerdeki atılımını ve açılımını dikkatle takip ettiğimi özellikle belirtmek isterim.
Türkiye'de pazarı destekleyici büyük şirketlerin olması gerektiğini sürekli vurgulayan biri olarak özellikle içinde bulunduğumuz kriz ortamında yatırımlarını sürdürmeyi tercih eden TürkTicaret.net'in neler sağlayacağını ve başarı grafiklerinin pozitif mi negatif mi olacağını zaten birlikte takip edeceğiz.
Benim bu noktada özellikle dikkat ettiğim konu ise kriz ortamında çalışmayı kesmeden gelişimini sürdüren şirketlerin pazara sağladığı "motivasyon". Kriz döneminde önlem alıp almadıklarını sorduğumda Murat Yanıklar'ın verdiği cevap işte tam bu bahsettiğim motivasyonu sağlar nitelikteydi: "Biz eleman çıkartmıyoruz, tam tersine arıyoruz."