Google uzun yıllardır kendine sakladığı arama sonuçları raporlarını ülke bazında karşılaştırmamızı sağlayacak olan Insights'ı tüm dünyanın kullanımına açtı.
Bu verilerin bugüne kadar elde tutulmasını her fırsatta dile getiriyordum, Türkiye pazarı için de sevindirici bir gelişme olduğu açık. Bundan sonraki pazar araştırmalarında, rekabet analizlerinde, vs.. Google kullanıcılarının arama sonuçlarının raporları da kullanılabilecek.
Güzel bir örnekleme yapmak istiyorum, mesela Türkiye'de son 12 ayda yapılan beyaz eşya ürün aramalarını ele alalım.
Ekran görüntüsündeki karşılaştırmaya buradan ulaşabilirsiniz. Gördüğünüz gibi son 12 ayda en çok aranılan ürün klima ve ondan sonra televizyon geliyor. Alttaki il bazındaki sonuçlarda ürün olarak klimayı seçtim, bunu seçerken düşündüğüm şey klimaya olan ilginin yoğun olduğu bölgeleri haritadan görebilmekti. Gelir, e-ticaret kullanımı, sıcaklık gibi faktörler sabit olmasa da haritadaki sonuç tam anlamıyla Google Insight'la neler yapılabileceğini özetliyor.
İlgili kelime baz alınarak yapılabilen en çok arananlar ve yükselen aramalarda da marka bazında bir karşılaştırma yapma fırsatımız var. (Klima ile eşleşen genel sıralama: Arçelik, Vestel, Beko, Mitsubishi, Toshiba; yükselen sıralama: Zibro, Ufo, Sigma, Toshiba, Klima servisi"demek ki bazı klimalar arızalanmaya başlamış") Aynı zamanda günlük, haftalık ve aylık olarak istatistikleri değerlendirerek bir çok benzetim yapılabilir. (Yaz aylarında sıçrama yapan klima örneğinde olduğu gibi.)
Google'ın uzun yıllardır elinde tuttuğu bu verileri paylaşmasının arkasında paronoya ve strateji ararken akla bir kaç şey de gelebilir. Mesela Google bu servisi ile birlikte tüm dünyadaki anahtar kelime karşılaştırmalarını anlamlandırmayı planlıyor olabilir; web 3.0'a doğru giderken aklıma gelen ilk nokta bu.
Bize de bu harika ürünün nimetlerinden faydalanmak düşüyor. Bir sonraki devrim niteliğinde Google ürün tanıtımında teknolojinin ne kadar yol aldığını hep birlikte göreceğiz.