John Lennon'ın ardından George Harrison'ın vefatıyla birlikte 2 üyesini kaybeden The Beatles'ın 2023 yılında yapay zeka sayesinde son bir kez daha bir araya geldiğini sizlere aktarmıştık. Yapay zeka desteğiyle yeniden hayat bulan "Now and Then" şarkısı, En İyi Rock Performansı dalında Grammy kazandı.
Şarkının hikayesi
Aslında parça, ilk akla geldiği üzere Suno.ai gibi bir müzik odaklı bir üretken yapay zeka tarafından bestelenmedi. Aksine John Lennon'ın 1978 yılında evde kaydettiği bir beste, yapay zeka destekli kayıt teknolojisi sayesinde yeniden hayata geçti.
George Harrison, Paul McCartney ve Ringo Starr, John Lennon'ın ölümünün ardından 1995 yılında John Lennon'ın evde kaydettiği "Now and Then" isimli bir demo üzerinde çalışmaya başlamıştı. Aynı dönemde grubun geri kalan üyeleri, "Free as a Bird" ve "Real Love "şarkılarını, Lennon'ın demolarının üzerine grup düzenlemelerini ekleyerek başarıyla hayata geçirdi.
Ancak ekip, "Now and Then" şarkısında teknolojik yetersizlikler nedeniyle kayıt esnasında güçlük çekiyordu. McCartney'nin aktardıklarına göre, John Lennon'ın demo kaydındaki piyanoyu duymak zordu. Ekip, ne zaman John Lennon'ın sesini ön plana çıkarmak istese, piyanoyu ön plana çıkarıyordu. Bu da şarkının duyulmasını zorlaştırıyordu. O dönemde ekip, şarkıyı çıkarmaktan vazgeçti. Bütün bunların üzerine 2001 yılında George Harrison'ın vefatıyla grubun geri kalan üyeleri, çalışmalarını sonlandırmak durumunda kalmıştı.
Peter Jackson'ın Disney Plus için çektiği Get Back belgeselinde kullanılan teknoloji ise The Beatles için bir dönüm noktası yarattı. Peter Jackson'ın ekibi, makine öğrenimine dayalı olarak müzik parçalarının, tüm farklı bileşenlerini ayrı parçalara bölmelerini sağlayan bir teknoloji üretti. Bu teknoloji eski demoları da kapsamaktaydı.
McCartney ve Starr, bunu, "Now and Then"i hayata geçirmek için bir fırsat olarak gördü. Bu sayede düzgün bir kayıt yapabileceklerini belirten McCartney, bir bas partisyonu kaydetti. Bunun üzerine Starr davulları eklerken, yapımcı Giles Martin, babasının eski günlerde yaptığı gibi bir yaylı aranjmanı kaydetti. McCartney, Anthology kayıtlarında Harrison’ın çaldığı parçalarını sakladıklarını ve bunları "Now and Then" şarkısında kullandıklarını aktarıyor. Ayrıca McCartney, Harrison'ın tarzında bir gitar solosu çaldığını belirtiyor.
Yapay zeka nerede başlıyor, sanat nerede bitiyor?
Sanatçılar, telif ihlali nedeniyle yapay zeka araçlarını en sert eleşitren gruplar arasında yer alıyor. Geçen yıl plak şirketleri, yapay zeka ile müzik üreten Suno ve Udio'ya telif hakkı ihlali nedeniyle dava açtı. Buna karşılık Suno ise modelleri eğitmek için internetten şarkı kopyalamanın adil kullanım olduğunu savundu.
Müzik üretim sürecinde yapay zeka kullanımının Recording Academy tarafından kabul görmesi, yapay zeka desteğiyle hayata geçirilen müziklerin yaygınlaşmasına neden olabilir. Öte yandan sanat camiası şu an için buna hazır değil. Örneğin, bu yıl En İyi Film Oscarı'na aday gösterilen iki film, The Brutalist ve Emilia Perez'de oyuncular yabancı dil becerilerini ve ses aralıklarını artırmak için yapay zeka kullandı. Bu nedenle hem oyuncular hem de film ekibi tepkiyle karşılaştı.
Bu arada TikTok kullanıcısı Ghostwriter977, bir Drake ve The Weeknd iş birliğini hayal ederek bunu yapay zeka aracılığıyla hayat geçirdi. Hit olan “Heart On My Sleeve” adlı bu şarkı, ilk başta, Recording Academy CEO'su Harvey Mason Jr. tarafından açıkça desteklendi. Hatta Harvey Mason Jr., şarkının Grammy değerlendirmesi için kesinlikle uygun olduğunu açıkladı. Ancak telif hakkı ihlali iddiasında bulunan plak şirketlerinden gelen şiddetli tepkiler, Recording Academy'nin şarkıyı ve yaratıcısını Grammy adaylığından men etmesine yol açtı.
Görünen o ki; yapay zeka ve telif ihlaline dair kesin bir çerçeve çiziline kadar bu tartışmalar devam edecek. Yine de yapay zeka desteğiyle adeta ölümü yenerek bir araya gelen The Beatles'ın bu eşsiz şarkısı Now and Then, sanatçıları kopyalamanın ötesinde özgün üretimlerin gerçekleşebileceğinin en güzel örneği.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap