The Beatles'ın yeni şarkısı: Yapay zeka ile müzik dünyasına dönüş hikayesi

John Lennon'ın ardından George Harrison'ın vefatıyla birlikte 2 üyesini kaybeden The Beatles, yapay zeka sayesinde son bir kez daha bir araya geldi. 
The Beatles'ın yeni şarkısı: Yapay zeka ile müzik dünyasına dönüş hikayesi

Rock tarihinin efsanevi grubu The Beatles, 1995 yılından bu yana ilk defa yeni bir şarkı yayınladı. John Lennon'ın ardından George Harrison'ın vefatıyla birlikte 2 üyesini kaybeden grup, yapay zeka sayesinde son bir kez daha bir araya geldi. 

George Harrison, Paul McCartney ve Ringo Starr, 1995 yılında John Lennon'ın 90'lı yılların ortasında evde kaydettiği "Now and Then" isimli bir demo üzerinde çalışmaya başlamıştı. Aynı dönemde grubun geri kalan üyeleri, "Free as a Bird" ve "Real Love "şarkılarını, Lennon'ın demolarının üzerine grup düzenlemelerini ekleyerek başarıyla hayata geçirdi. 

Ancak ekip, "Now and Then" şarkısında teknolojik yetersizlikler nedeniyle kayıt esnasında güçlük çekiyordu. McCartney'nin aktardıklarına göre, John Lennon'ın demo kaydındaki piyanoyu duymak zordu. Ekip, ne zaman John Lennon'ın sesini ön plana çıkarmak istese, piyanoyu ön plana çıkarıyordu. Bu da şarkının duyulmasını zorlaştırıyordu. O dönemde ekip, şarkıyı çıkarmaktan vazgeçti. 

Bütün bunların üzerine 2001 yılında George Harrison'ın vefatıyla grubun geri kalan üyeleri, çalışmalarını sonlandırmak durumunda kalmıştı. McCartney o bekleme sürecini şöyle aktarıyor: 

"'Now and Then'i yeniden düzenlemek için doğru zamanı beklememiz neredeyse çeyrek yüzyıl sürdü." 

Peter Jackson'ın Disney Plus için çektiği Get Back belgeselinde kullanılan teknoloji ise The Beatles için bir dönüm noktası yarattı. Peter Jackson'ın ekibi, makine öğrenimine dayalı olarak müzik parçalarının, tüm farklı bileşenlerini ayrı parçalara bölmelerini sağlayan bir teknoloji üretti. Bu teknoloji eski demoları da kapsamaktaydı. 

McCartney ve Starr, bunu, "Now and Then"i hayata geçirmek için bir fırsat olarak gördü. Bu sayede düzgün bir kayıt yapabileceklerini belirten McCartney, bir bas partisyonu kaydetti. Bunun üzerine Starr davulları eklerken, yapımcı Giles Martin, babasının eski günlerde yaptığı gibi bir yaylı aranjmanı kaydetti. 

McCartney, Anthology kayıtlarında Harrison’ın çaldığı parçalarını sakladıklarını ve bunları "Now and Then" şarkısında kullandıklarını aktarıyor. Ayrıca McCartney, Harrison'ın tarzında bir gitar solosu çaldığını belirtiyor. "Now and Then" şarkısını Spotify ve Apple Music üzerinden dinlemeniz mümkün. 

Daha önce yapay zekânın, müzik endüstrisini nasıl etkileyebileceğine dair tahminlerimizi sizlerle paylaşmıştık. The Beatles grubunun ölüme meydan okurcasına yeni bir şarkı çıkarması belli ki bunun en güzel örneği.

Kaynak: Deposit Photos

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.