Son dönemde platformuna eklenen reklamlar ve ürün satın alma özellikleriyle adından söz ettiren yapay zeka arama motoru Perplexity şimdi de karşımıza bir donanım ile çıkmayı planlıyor. Perplexity'nin kurucusu ve CEO'su Aravind Srinivas, X'te paylaştığı bir gönderi ile 50 doların altında bir fiyata sahip, sorulara güvenilir bir şekilde sesli olarak cevap verebilecek basit bir cihaz yapmayı düşündüklerini açıkladı. Srinivas, eğer gönderi 5 binden fazla beğeni alırsa söz konusu cihazı kesinlikle satışa sunacaklarını ifade etti. Gönderinin 5 binden fazla beğeni almasıyla Srinivas, yeni bir paylaşımla sözünü tutacağının sinyalini verdi.
Yapay zeka şirketlerinin donanım üretmeye gösterdiği ilgi her geçen gün artıyor. Yapay zeka ile görüntü oluşturma platformu Midjourney, Ağustos ayında donanım geliştirmeye odaklandığını açıklamıştı. Aynı şekilde eylül ayında Apple'ın efsane tasarımcısı Jony Ive, yapay zeka donanım projesi için OpenAI ile çalıştığını açıkladı. Üstelik Jony Ive'ın ekibinde iPhone'da kendisiyle birlikte çalışan iki önemli isim Tang Tan ve Evans Hankey de yer almakta.
Öte yandan donanım üretmenin ve satmanın çeşitli zorlukları mevcut. 2023 yılında yapay zeka ile giyilebilir teknolojiyi buluşturan Humane Ai Pin tanıtıldı. Bu yeni donanımı duyanların göz bebeği haline gelen Humane'in macerası ise çok da uzun soluklu olmadı. Olumsuz incelemelerle sarsılan şirket, düşük satışlarla hayal kırıklığına uğradı. Hatta yaşanan bir güvenlik sorunu cihazların toplanmasıyla sonuçlandı. Neticede Humane beklediği başarıya ulaşamadan bir alıcı arayışına girdi.
Bu alanda başarılı bir örnek olarak karşımıza çıkan Rabbit 'in R1'ı ise kullanıcılara eBay'de yüksek indirimlerle sunuluyor. Rabbit'in paylaştığı bilgilere göre; haziran ayı itibarıyla yaklaşık 130 bin adet ürün satıldı. Yine de girişimin R1'in piyasaya sürülmesinden önce reklamını yaptığı özelliklerin çoğunu sunmakta yavaş kaldığını belirtelim.
Perplexity AI'ın 62,7 milyon dolar yatırım aldığını geçen nisan ayında sizlere aktarmıştık. Bu yatırımla şirketin değerlemesi 1 milyar doların üzerine çıktığını söylemiştik. Geçtiğimiz aylarda şirket 8 milyar dolarlık bir değerleme ile yaklaşık 500 milyon dolar yatırım almak için görüşmelere başladı. Bu anlamda Perplexity'nin donanım üretmek için yeterli kaynağa sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bakalım Perplexity, donanım alanında beklediği başarıya ulaşabilecek mi?
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap