Gradio'da makine öğrenimi büyüme lideri olan Ahsen Khaliq tarafından geliştirilen AnyChat, önde gelen büyük dil modellerini (LLM) tek bir arayüz altında birleştiriyor. Kullanıcılar, ChatGPT, Gemini, Perplexity, Claude, Mistral, LLaMA ve Grok gibi modeller arasında tek bir sağlayıcıya bağlı kalmadan sorunsuz bir şekilde geçiş yapabiliyor.
Ahsen Khaliq'in aktardıklarına göre; AnyChat, tek bir sağlayıcıya bağlı kalmak yerine, ister Google'ın Gemini'ı gibi tescilli bir model ister Hugging Face'in açık kaynaklı bir seçeneği olsun, çeşitli kaynaklardan modelleri entegre etme özgürlüğü veriyor.
AnyChat, özelleştirilebilir yapay zeka uygulamaları oluşturmak için kullanılan Gradio framework'ü üzerine inşa edildi. Platform, kullanıcıların modeller arasında kolayca geçiş yapmasına olanak tanıyan sekme tabanlı bir arayüze sahip. Arayüzde her bir yapay zekanın belirli sürümlerini seçmek için açılır menüler yer alıyor.
Bu anlamda AnyChat'in sizlere daha önce tanıttığımız web sitesi üzerinden LLM kullanmanızı sağlayan yapay zeka aracı Groq ile benzerlik gösterdiğini söyleyebiliriz. Aynı şekilde bilgisayarınızda yapay zeka modeli çalıştırmanızı sağlayan arayüz aracı Open WebUI da benzer bir yapıya sahip.
AnyChat'e geri dönecek olursak, aracın ayrıca kurumsal kullanıcılar için API'lere güvenli erişim sağlayan token kimlik doğrulamasını da desteklediğini belirtelim. Böylece ücretli API anahtarları gerektiren modeller için geliştiriciler kendi kimlik bilgilerini girebiliyor. Diğer modeller ise Khaliq tarafından sağlanan ücretsiz bir anahtar sayesinde API anahtarı olmadan kullanılabiliyor.
Khaliq, topluluğun yeni modellerle platformu genişletebileceğine dikkat çekiyor. Bu da tek bir model ile kıyaslandığında platformun potansiyelinin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Yakın zamanda yapılan bir güncellemede, bir katılımcının Hyperbolic API aracılığıyla sunulan özel bir model olan DeepSeek V2.5 için destek eklemesi bunun en güzel örneği.
Kullanıcılar, aynı uygulama içinde birden fazla modeli dağıtabilir. Böylece kullanıcıların, her model için ayrı bir altyapı oluşturmak veya tek bir yapay zeka sağlayıcısı kullanmak zorunda kalmayacağını belirtelim. Örneğin bir şirket, sohbete dayalı bir deneyim için ChatGPT'yi, araştırma için Perplexity'yi ve görüş tabanlı görevler için Meta'nın LLaMA'sını aynı arayüz içinde kullanabilir.
Bunlara ek olarak AnyChat'in Hugging Face üzerinde barındırılan geniş kapsamlı bir yapay zeka modeli yelpazesini desteklediğini belirtmekte fayda var. Bu sayede geliştiriciler, dağıtımları üzerinde daha fazla kontrol kazanırken, tescilli modellerle ilişkili maliyetli API ücretlerinden kaçınabilir.
Son olarak AnyChat'in öne yönlerinden birinin multimodal yapay zekayı desteklemesi olduğunu söyleyebiliriz. Böylece araç, hem metin hem de görüntüleri işleyebilen modelleri çatısı altında topluyor. Geliştiricilerin desteğiyle büyümesi planlanan platform, önümüzdeki günlerde popülerliğini artırabilir.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap