Son yıllarda yapay zeka teknolojilerine olan talep sürekli arttı ve artmaya da devam ediyor. Bu yüzden şirketler, verimliliklerini artırmak ve maliyetlerini düşürmek için bu teknolojilere yöneliyor. Yatırımlar ise özellikle üretimsel yapay zeka alanında yoğunlaştı.
PitchBook verilerine göre 2024'ün 3'üncü çeyreğinde, yatırımcılar üretimsel yapay zeka girişimlerine toplamda 3.9 milyar dolar yatırım yaptı. Bu rakam 206 farklı anlaşmayı kapsıyor olmasına rağmen OpenAI'nin 6.6 milyar dolarlık yatırım turu bu hesaplamaya dahil değil. Yatırımların büyük bir kısmının ABD merkezli şirketlere yöneldiğini söyleyebiliriz.
Öncelikle kodlama asistanı Magic, 320 milyon dolarlık bir yatırımla dikkatleri üzerine çekti. Ardından kurumsal arama sağlayıcısı Glean, 260 milyon dolarlık bir yatırım aldı. Son olarak iş analitiği firması Hebbia, 130 milyon dolarlık yatırım turuna çıktı. Ayrıca Çin merkezli Moonshot AI 300 milyon dolar, Japonya'dan Sakana AI ise 214 milyon dolar fon sağladı.
Ancak üretimsel yapay zeka sektörünün geleceği hakkında bazı endişeler yok değil. Bizim de pek çok kez değindiğimiz gibi en başından beri bu teknolojinin güvenilirliğini sorgulanıyor. Telif hakkı ile korunan veriler kullanılarak eğitilen modellerin yasal durumu tartışılıyor.
Gidecek mi kalacak mı?
Yine de, yatırımcılar üretimsel yapay zekanın büyük endüstrilerde yer bulacağına inanıyor. Forrester'ın raporuna göre; üretimsel yapay zekaya şüpheyle bakanların yüzde 60'ının bu teknolojiyi kabul edeceğini öngörüyor. Ancak Gartner'ın araştırması, bunun tam tersini iddia ediyor. Araştırmaya göre, yapay zeka projelerinin yüzde 30'unun 2026 yılına kadar iptal edilmesi bekleniyor.
PitchBook analisti Brendan Burke, büyük müşterilerin yeni nesil yapay zeka sistemlerini kullanmaya başladığını vurguluyor. Ancak, bu teknolojinin yaygınlaşmasını engelleyen en büyük faktör, yüksek hesaplama gücü ihtiyacı ve buna bağlı olarak artan enerji talebi.
Bu durum üretimsel yapay zeka şirketlerinin büyük veri merkezleri kurma ihtiyacını doğuruyor. Sonuç olarak enerji tüketimi önemli ölçüde artıyor. Yüksek enerji gereksinimi, sürdürülebilirlik hedefleri açısından da bir zorluk yaratıyor. Bu alandaki yatırımların çevresel etkilerini göz önünde bulundurmayı zorunlu kılıyor.
Bu noktada Microsoft, Amazon, Google, Oracle gibi teknoloji şirketleri artan enerji taleplerini karşılamak için nükleer enerji yatırımları yapmaya başladı. Microsoft, Eylül ayında ünlü Three Mile Island nükleer santralinden enerji alacağını duyurdu.
Bir taraftan diğer üretimsel yapay zeka alanında çalışan şirketler yatırım arayışına girdi. Ses klonlama aracı ElevenLabs, 3 milyar dolar değerinde yatırım almayı planlıyor. Diğer yandan, Black Forest Labs'in de X platformu için 100 milyon dolarlık yeni bir yatırım arayışında olduğunu söyleyebiliriz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap