Yapay zeka girişimi Moonshot AI, Alibaba ve HongShan liderliğinde 1 milyar dolar yatırım aldı

Çin merkezli yapay zeka şirketi Moonshot AI, e-ticaret devi Alibaba ve yatırım şirketi HongShan'ın liderliğinde gerçekleşen turda 1 milyar dolar yatırım aldı.
Yapay zeka girişimi Moonshot AI, Alibaba ve HongShan liderliğinde 1 milyar dolar yatırım aldı

Çin merkezli yapay zeka şirketi Moonshot AI, e-ticaret devi Alibaba ve yatırım şirketi HongShan'ın liderliğinde gerçekleşen turda 1 milyar dolar yatırım aldı. Bu yatırım aynı zamanda, ChatGPT'nin piyasaya sürülmesinden bu yana Çinli bir yapay zeka girişiminin aldığı en yüksek yatırım olarak lanse edildi.

Çince Yuezhi Anmian olarak bilinen Moonshot AI, Yang Zhilin tarafından 2023'ün nisan ayında kuruldu. Geçtiğimiz kasım ayında bir sektör etkinliğinde Yang Zhilin, uzun metinleri işleme yeteneğinin mevcut yapay zeka modellerinin gelecekteki gelişimi için kritik öneme sahip olduğunu söyledi.

Bir LLM'in kapasitesi kısmen, bir yapay zeka modelinin karmaşıklığının bir ölçüsü olan parametre sayısına bağlı. Yerel basında çıkan haberlere göre ChatGPT, 175 milyar parametre üzerinde eğitilirken, Moonshot LLM 100 milyardan fazla parametreye sahip. Girişimin, Ekim 2023'te de 200 bin Çince karakterden oluşan uzun metin girişlerini işleyebilen ilk büyük dil modeli Kimi Chat'i piyasaya sürdüğünü belirtmeden geçmeyelim.

Moonshot AI son turdan önce 300 milyon dolar yatırım almıştı. Girişim, 80'den fazla kişilik ekibiyle faaliyet gösteriyor. Moonshot AI'ın çekirdek ekip üyelerinin Google Gemini, Google Bard, Pangu NLP ve WuDao gibi diğer büyük dil modellerinin araştırma ve geliştirme çalışmalarına katıldığı da paylaşılanlar arasında. 

Bu arada ismi Moonshot AI olan, New York merkezli başka bir girişim de mevcut ve iki şirketin ileride isim konusunda sorunlar yaşayabileceği belirtiliyor. New York merkezli şirket, e-ticaret mağazalarının dönüşümleri, satışları ve geliri artırmak için online işlemlerini tamamen otomatikleştirmelerine yardımcı olan bir yapay zeka platformu sunuyor. Çin merkezli Moonshot AI ise OpenAI gibi faaliyet gösteriyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.