Tesla, Cybercab robotaksisini tanıttı

Tesla, "We, Robot" etkinliği kapsamında sürücüsüz robotaksi modeli Cybercab'i tanıttı.
Tesla, Cybercab robotaksisini tanıttı

Tesla, "We, Robot" etkinliği kapsamında sürücüsüz robotaksi modeli Cybercab'i tanıttı. Kaliforniya’daki Warner Bros. Discovery stüdyosunda düzenlenen etkinlikte, Elon Musk’ın sahneye Cybercab ile gelmesiyle başlayan gösteri, Tesla’nın gelecekte otonom ulaşımda oynayacağı rolü bir kez daha gözler önüne serdi.

Cybercab, tamamen otonom çalışan, direksiyon ve pedallardan yoksun iki kişilik bir araç olarak tanıtıldı. Musk, bu aracın mevcut ulaşım sistemlerinden çok daha verimli olacağını, toplu taşımanın maliyetine yakın bir seviyede çalışacağını söyledi.

Musk, Cybercab'in geliştirilme sürecine dair detaylar paylaşırken, aracın saatte yaklaşık 0.20 dolarlık işletme maliyeti ile toplu taşıma kadar ekonomik bir alternatif sunacağını belirtti. Ayrıca, Cybercab'in fiyatının 30 bin doların altında olacağı ve bu aracın bireyler tarafından satın alınabileceği açıklandı. Tesla CEO'su, kullanıcıların bu aracı alarak kendi filolarını oluşturabileceklerini, otonom robotaksileri yönetip gelir elde edebilecekleri bir gelecek hayal ettiğini dile getirdi.

Cybercab'in teknolojisi ve tasarımı

Cybercab, Tesla'nın geliştirdiği Full Self-Driving (Tam Otonom Sürüş) teknolojisini kullanacak. Musk, Texas ve Kaliforniya'da Model 3 ve Model Y modellerinde bu sistemin denemelerine başlanacağını ve tamamen denetimsiz otonom sürüş yeteneklerinin bu araçlarda kullanılmaya başlanacağını belirtti. Ancak, Elon Musk'ın zaman çizelgelerinde genellikle iyimser olduğunu kabul eden Tesla CEO’su, bu aracın üretimine 2026 yılına kadar başlanmasının hedeflendiğini, ancak en geç 2027'de piyasaya sürülmesini öngördüğünü de ekledi.

Cybercab, Tesla'nın yalnızca kamera ve yapay zeka kullanarak çalışan otonom sürüş sistemine dayalı. Şirketin daha önce radar ve sensör gibi donanımları bıraktığını belirten Musk, bu sayede maliyetlerin düşük tutulduğunu vurguladı. Ayrıca Cybercab'in geleneksel bir şarj portu yerine indüktif şarj teknolojisini kullanacağını, yani kablosuz şarjla çalışacağını açıkladı. Araç tasarımında Tesla'nın Cybertruck modelinden ilham aldığı görülürken, arkada bir cam bulunmaması ve yukarıya açılan kapıları dikkat çekici tasarım unsurları arasında yer aldı.

Tesla'nın robotaksi vizyonu aslında yeni değil. Musk, 2019 yılında, Tesla'nın bir yıl içinde yollarda bir milyondan fazla robotaksi olacağını söylemişti. Ancak bu hedefe o tarihte ulaşılmadı. Şu anda piyasada olan Tesla araçları, Full Self-Driving adı verilen otonom sürüş sistemine sahip olsalar da, bu sistem tamamen sürücüsüz bir deneyim sunmuyor ve sürücülerin dikkatli olması gerekiyor. Bununla birlikte, Musk, Cybercab ve diğer Tesla modelleriyle bu vizyonu gerçekleştirmeye kararlı.

Robotaksi'lerin, Tesla'nın bir yolculuk paylaşım ağı üzerinden hizmet vereceği belirtiliyor. Bu sistem, Tesla sahiplerinin araçlarını kullanmadıkları zamanlarda bu ağa dahil ederek gelir elde etmelerine olanak tanıyacak. Tesla'nın bu gelirlerden yüzde 25 ile yüzde 30 oranında bir komisyon alacağı tahmin ediliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.