Paribu Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması'ndan öne çıkanlar

Kripto para ile işlem yapan her 4 kişiden 1'i işlemlerine son 6 ayda başladı. İşlem yapanların yüzde 70’i Bitcoin’i, yüzde 29’u ise Ethereum’u tercih ettiğini belirtiyor.
Paribu Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması'ndan öne çıkanlar

Paribu Kurucu ve CEO’su Yasin Oral’ın katılımıyla gerçekleşen bir basın toplantısı ile FutureBright kurucusu Akan Abdula ve Paribu Araştırma Ekibi yöneticileri Paribu Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması'nın sonuçlarını açıkladı. 5 yıldır yapılan Paribu Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması, son 2 yıldır FutureBright ile yürütülmekte. Akan Abdula'nın paylaştığı bilgilere göre araştırma 18-55 yaş aralığında 12 büyük şehir 2002 örneklem kişi ile gerçekleştirildi.

Yasin Oral, araştırma sonuçlarının paylaşımından önce gerçekleştirdiği konuşmasında 7 yılda 7 milyon kullanıcıya ulaştıklarını belirtirken, kurumun vergi rekortmenliğini hatırlattı. Yasin Oral, Türkiye'de kendi saklama teknolojisinin geliştiren tek şirket olduklarına dikkat çekti. 

Araştırma kapsamında paylaşılan bilgilere göre; kripto paraların duyulma oranı geçen yıl ve bu yıl yüzde 99 (3483 kişi baz) seviyesinde. Kripto parayı duyan her 3 kişiden 1’i için kripto para denildiğinde akla ilk gelen kavram sanal para, kripto parayı duyan kişilerin yüzde 20’sinin ise aklına ilk olarak Bitcoin kavramı geliyor. 

İşlem yapanların oranı, geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 25,1’den yüzde 27’ye yükseldi

İşlem yapanların oranı, geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 25,1’den yüzde 27’ye yükseldi. Paylaşılan bilgilere göre; kripto parayı duyan ve kripto para ile işlem yapan her 4 kişiden 3’ü, kripto paraları kısa vadeli alım satım işlemi için kullanıldığını dile getiriyor. Uzun vadeli yatırım yüzde 57 ile ikinci sırada yer alırken, onu yüzde 44 ile para transferi izliyor. 

Bitcoin hala en popüler kripto para olarak karşımıza çıkıyor. Kısa vadeli yatırımda ise Etherum öne çıkmakta. İşlem yapanların yüzde 70’i Bitcoin’i, yüzde 29’u ise Ethereum’u tercih ettiğini belirtiyor. Bununla beraber, Bitcoin ile işlem yapanların yüzde 53'ü Bitcoin'i yatırım amaçlı kullanıyor.

Ethereum ile işlem yapan kişilerin yüzde 92'si ETH'i kısa vadeli alım satım için kullanıyor. Her 3 kişiden 1'i ise Ethereum'u yatırım amaçlı kullanmakta. 

Kripto parayı duyanların yüzde 75’ine göre; kripto paraların en büyük avantajları, işlemlerin hızlı olması ile saklama ve taşıma kolaylığı.

Kripto para ile işlem yapan her 4 kişiden 1'i işlemlerine son 6 ayda başladı

Raporda yer alan bilgilere göre; kripto para ile işlem yapan her 4 kişiden 1'i işlemlerine son 6 ayda başladı. İşlem yapanların 3'te 1'i hesaplarını en az günde 1 kere kontrol ediyor. Kullanıcılar işlem yapmak için yüzde 86 ile akıllı telefonlarındaki mobil uygulamaları, yüzde 27 ile akıllı telefonda tarayıcı/web sitesi ziyaretlerini tercih ediyor. 

Kripto para ile işlem yapan Her 2 kişiden 1’i, yüksek getiri beklentisi ile işlem yapmakta. İşlem yapanların yüzde 48'i ise gelecekte kullanımının artacağını düşünmesi nedeniye kripto para ile işlem yapıyor. 

Kripto para ile işlem yapan her 10 kişiden 6’sı ise regülasyonu gerekli görüyor

Kripto para ile işlem yapanların yüzde 63’ü, bu alanda bilgi edinmek için sosyal medyayı tercih ediyor. Her 2 kişiden 1’i ise kripto para işlem platformlarının kendisini tercih ediyor. Raporda paylaşılan bilgilere göre; 2023 yılında yüzde 64 olan yerli platformların tercih edilme oranı bu yıl yüzde 78 oldu. Kripto para ile işlem yapan her 10 kişiden 6’sı ise regülasyonu gerekli görüyor. 

En güvenilir bulunan ve en çok tercih edilen yatırım aracı altın oldu

2024’te en güvenilir bulunan yatırım aracı yüzde 90 ile altın oldu. Aynı şekilde yüzde 56 ile altın en çok tercih edilen yatırım aracı oldu. Öte yandan kripto para ile işlem yapanların yüzde 72'si ve kripto parayı duyanların yüzde 42'si kripto parayı güvenilir bir yatırım aracı olarak görüyor. Kripto paralar ise yüzde 29 ile en çok tercih edilen üçüncü yatırım aracı olarak karşımıza çıkıyor. 

Raproda yer alan bilgilere göre; kripto parayı duyanların yüzde 72’si blokzinciri duymadı. Blokzincir kavramının bilinme oranı yüzde 28 seviyesinde kalıyor. Kripto parayla işlem yapanların yüzde 52’si, duyanların ise yüzde 43’ü kripto para cüzdanı kavramı bilmekte. Seed phrase, burn ve staking kavramlarının en az bilinen kavramlar arasında yer aldığını belirtelim. 

Erkeklerin işlem yapma oranı artıyor

Şimdiye kadar yapılan araştırmalarda kripto parayı duyan kadınların işlem yapma oranları erkekleri geride bırakmaktaydı. Bu yıl bu durumun değiştiğini söyleyebiliriz. Kripto parayı duyan erkeklerin işlem yapma oranı yüzde 31 olurken kadınlarda bu oran yüzde 21 oldu. 25-44 yaş aralığında yer alan kullanıcıların işlem yapma oranı en yüksek seviyede. Bununla birlikte kripto para ile işlem yapanların yaş ortalaması 34,7 olarak öne çıkıyor. Üniversite mezunları için 2023’te yüzde 30 olan işlem yapma oranı bu yıl daha da artarak yüzde 39’a yükseldi. Son olarak kripto parayla işlem yapanlar arasında AB grubunun artış gösterdiğini belirtelim. 2023 yılında işlem yapanlar arasında yüzde 23 ile öne çıkan AB grubu bu yıl yüzde 33'e yükseldi. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.