Google NotebookLM'e YouTube videolarını özetleme özelliği eklendi

Google'ın yapay zeka not tutma aracı NotebookLM artık YouTube videolarını da özetleyebiliyor.
Google NotebookLM'e YouTube videolarını özetleme özelliği eklendi

Google'ın yapay zeka not tutma aracı NotebookLM'e notları sesli anlatma özelliği eklendiğini sizlere aktarmıştık. NotebookLM artık YouTube videolarını da özetleyebiliyor. Yayınlanan yeni bir güncelleme kapsamında NotebookLM'e artık YouTube videoları ve ses dosyaları yükleme özelliği de eklendi. Şirket güncelleme kapsamında sesli anlatma dosyalarının da paylaşımını kolaylaştırdığını açıkladı. 

NotebookLM'in YouTube videolarını özetleme özelliği nasıl çalışıyor? 

Videoları özetleme özelliği, bir YouTube videosunun transkriptindeki metni analiz ederek çalışıyor. Bu sürece otomatik oluşturulmuş transkriptler de dahil ediliyor. NotebookLM'e bir YouTube bağlantısı eklediğinizde, yapay zeka desteğiyle transkriptte tartışılan önemli konuların kısa bir özetini sunuyor. Bu adımın ardından daha sonra ayrıntılı bilgi almak ve soru sormak için bu konulara tıklayabiliyorsunuz. Eğer aklınıza herhangi bir soru gelmiyorsa, NotebookLM'in önerdiği sorulardan yararlanabilirsiniz. Ben özelliği test etmek için Webrazzi YouTube kanalında yayınlanan "iPhone 16 Pro neler sunuyor?" videosunu kullandım.  

İlk olarak sunulan özetin yanı sıra özet belge istediğimde ana temalar ve önemli noktaları içeren kapsamlı bir metin sunuldu. 

Güncelleme sayesinde Google'ın Gemini 1.5 Pro destekli sanal asistanı, artık Google Dokümanlar, PDF'ler, metin dosyaları, Google Slaytlar, YouTube video URL'leri, ses dosyaları ve web sayfalarını işleyebilecek. Böylece NotebookLM'in kaynakları, ders kayıtları, bilgilendirici YouTube içerikleri ve grup tartışmalarını da kapsayabilecek. Google'ın belirttiğine göre; NoteBookLM'e yüklenen tüm bilgiler, güvenli bir şekilde saklanırken, yapay zekayı eğitmek için kullanılmıyor. 

2023 yılında Google I/O etkinliğinde Project Tailwind adıyla tanıtılan NotebookLM, o günden bu yana ciddi bir dönüşüm geçirdi. Yaz boyunca küresel olarak kullanıcılara açılan NotebookLM, Gemini 1.5'in çok modlu yeteneklerini kullanarak Google Slaytlar ve web URL desteği kazandı. Doğrulama yollarını iyileştiren araç, anında çalışma kılavuzları ve brifing dokümanları dahil olmak üzere pek çok yeni özellik ile güçlendi. Uygulama 200'den fazla ülkede 108'den fazla dilde kullanılabiliyor. Son olarak eklenen sesli anlatım özelliği ise eklenen metin tabanlı kaynakları adeta iki sunucunun yer aldığı bir podcaste dönüştürmekteydi. Sesli anlatım özelliğini incelediğimiz videomuzu da sizlerle paylaşıyoruz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.