Google CEO'su Sundar Pichai, yapay zeka eğitimi ve öğretimi için 120 milyon dolarlık 'Küresel Yapay Zeka Fırsat Fonu'nu yeni bir fonun duyurdu. Şirket bu fonu, yerel dillerde, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve STK'larla ortaklaşa sağlıyor. Fon, New York'taki 79. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (UNGA)'nun bir araya geldiği “Gelecek Zirvesi”nde duyuruldu.
Kendi geçmişinden de örnekler paylaşan Sundar Pichai, Hindistan'da büyürken bilgisayara ve teknolojiye erişimin hayatını nasıl değiştirdiğini açıkladı.
Pichai'nin konuşmasında belirttiklerine göre; Google'ın 15 ürününden her biri yarım milyardan fazla kişi ve işletmeye hizmet veriyor. Arama, Haritalar ve Drive gibi altı ürünün her biri ise 2 milyardan fazla kişiye hizmet vermekte. Pichai, şirketin yirmi yıldır yapay zeka araştırmalarına, araçlarına ve altyapısına yatırım yaptığını söyledi:
“Yapay zekayı kullanarak, sadece geçtiğimiz yıl Google Translate'e dünya çapında yarım milyar insan tarafından konuşulan 110 yeni dil ekledik. Böylece toplam dil sayımız 246'ya ulaştı ve dünyanın en çok konuşulan 1.000 diline ulaşmak için çalışıyoruz.”
Pichai, yapay zekanın en başından itibaren sorumlu bir şekilde geliştirilmesi, konuşlandırılması ve kullanılması gerektiğini dile getirdi. Bu konuda şirketin 2018 yılında yayınladığı yapay zeka ilkelerinin kendilerine rehberlik ettiğini söyleyen Pichai, ayrıca Frontier Model Forumu, OECD ve G7 Hiroşima Süreci gibi çabalarda sektördeki, akademideki, BM'deki ve hükümetlerdeki diğer kişilerle birlikte çalıştıklarına dikkat çekti.
Pichai, yapay zeka ve sürdürülebilir kalkınma için gördüğü dört geniş fırsattan söz etti. Bu fırsatlar nsanların kendi dillerinde bilgiye erişmelerine yardımcı olmak, bilimsel keşifleri hızlandırmak, iklim felaketleri konusunda uyarılar ve izleme sağlamak ve ekonomik ilerlemeyi teşvik etmek olarak öne çıkıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap