Notion alternatifi 5 uygulama

Eğer siz de bir Notion alternatifi arıyorsanız ya da birden fazla uygulama kullanarak istediğiniz tüm özellikleri elde etmeyi düşünüyorsanız gelin Notion alternatiflerine bir göz atalım.
Notion alternatifi 5 uygulama

İlk olarak sizlere 2018 yılında tanıttığımız Notion, zaman içinde yapay zeka özellikleri de kazanarak bambaşka bir ürüne dönüştü. Notion ile not almanın ötesinde özel bir üretkenlik sistemi oluşturabilir ve projeniz geliştikçe Notion içeriklerinizi de kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Ancak kimi zaman kullanıcılar Notion'ı yetersiz ya da karmaşık bulabiliyor. 

Eğer siz de bir Notion alternatifi arıyorsanız ya da birden fazla uygulama kullanarak istediğiniz tüm özellikleri elde etmeyi düşünüyorsanız gelin Notion alternatiflerine bir göz atalım.

Almanac

Notion’a benzerliği ve kullanıcı deneyimi ile öne çıkan Almanac, ana ekran sayfalarınıza faydalı giriş noktaları içeriyor. Sınırlı sayıda entegrasyonun olmasıysa Almanac’ın başlıca eksilerinden biri denilebilir. 

Ekiplerin birlikte ilerlemesi mühim; iletişim kurmak, geri bildirim paylaşmak ve karmaşık projelerde iş birliği yapmak zorlaşırsa, işiniz durma noktasına gelebilir. Almanac, belge sürümleme ve gelişmiş paylaşım özellikleri olmak üzere bunu önleyecek iki özelliğe sahip. Bir belgeyi görüntülerken, ekranın sol üst köşesindeki Yeni Katman düğmesine tıkladığınızda, içeriğin yeni bir kopyası görünüyor ve bu sürümün sahipliği doğrudan size atanıyor. Bu alanda istediğiniz tüm eklemeleri ve düzenlemeleri yapabiliyorsunuz. Üstelik siz birleştirme seçeneğini seçene kadar bunlar ana belgeyi etkilemez. Bu arada birleştirme yapmadan önce, Geri Bildirim İste butonunu kontrol etmeniz gerektiğini belirtelim. Bu anlamda Almanac paylaşım ve onay akışlarını birleştiriyor. Geri Bildirim İste butonunda iki kullanılabilir eylem mevcut. İlk eylem ile okundu bilgisi talep edebilirsiniz, böylece önemli bir dahili belgede değişiklik yaptıysanız ve ekibinizin bunu görmesini istiyorsanız, kimin neyi gördüğüne dair bildirim alıyorsunuz. Diğer eylem ise, ekibinizden onay istemenizi sağlıyor. Bir istek başlatmak için tıkladığınızda, açılır bir pencere aracılığıyla belgeyi onaylaması gereken kişileri ekleyebiliyorsunuz. Ayrıca belgelere son teslim tarihi ve ne yaptığınızı bildirmek için bir mesaj ekleyebileceğinizi de belirtelim. Bu belgeyle ilgili gözden geçirenler veya görüntüleyenler varsa, bunları ilgili giriş alanlarına da ekleyebiliyorsunuz. Onaylayanlar size geri döndüğünde, yaptığınız tüm değişiklikleri orijinal belgeyle birleştirebilir ve ilerlemeye devam edebilirsiniz. 

Belgeyi açıp değişiklikleri gözden geçirdiğinizde, bu onay sürecinin analizlerini görmek için Özeti Görüntüle butonuna tıklayabilirsiniz. Kısacası Almanac, onay süreçlerini kolaylaştırmayı oldukça kolay hale getiriyor. Almanac’ı, Teams planıyla 10 kullanıcıya kadar aylık 59 dolara kullanabilirsiniz.

Anytype

Henüz geliştirme aşamasında olan Anytype, şu an beta sürümünde olmasına rağmen, halihazırda bir Notion alternatifi olarak umut vaat ediyor. 

Anytype’ın en büyük artıları arasında hızlı olmasını ve tamamen çevrimdışı modunun bulunmasını sayabiliriz. Aracın en büyük eksisi ise sınırlı bulut depolama alanına sahip olması. 

Anytype’ın içindeki her öğe bir nesne olarak tanımlanıyor. Örnek vermek gerekirse; ben “insan” özelliğine sahip bir nesneyim. Platformda, belgeler, notlar veya faturalar gibi yarattığım nesnelerle ilişkiler kuruyorum. Örneğin, okuduğum kitabın yazarı da yazdığı kitaplar da birer nesne. Kitaplar yazarla ilişkili olarak görünürken, her kitap hakkında aldığım notlar da her kitapla aynı şekilde ilişkili olan birer nesne olarak karşımıza çıkıyor. 

İlişkiler aracılığıyla bu tür bir bağlantı sadece tek bir şekilde gerçekleşmiyor. Anytype’ta çift yönlü bağlantı denen bir özellik mevcut. Bir nesneyi diğerine bağlarken A’dan B’ye ve aynı zamanda B’den A’ya geçmenizi sağlıyor. Üzerine daha fazla özellik eklenmiş geri bağlantılar gibi düşünülebilir. Bu da bilgileri görsel bir takımyıldızı grafiğinde ve bir dizi ilişki olarak görmenizi sağlıyor. Platformda bilgilerin nasıl bağlandığını görmek için yukarı veya aşağı yönde gezinebiliyorsunuz. 

Tüm veriler cihazınızın içinde konumlanıyor ve ilk kez oturum açtığınızda size atanan benzersiz bir parola ile şifreleniyor. Parolayı kaybederseniz verilerinizi de kaybediyorsunuz. Parola olmadan hiç kimse, Anytype ekibi bile verileri kurtaramıyor. 

Anytype, verilerinizi buluta kaydetmek ve başkalarıyla ekip çalışması yapmak için bulut sunucuları kullanıyor. Çok oyunculu bir deneyimi mümkün kılan girişim, Wi-Fi’ı kapatsanız bile çalışmanızı sağlıyor. Öte yandan değişiklikleri diğer cihazlarınızla senkronize etmek için tekrar internet menziline girmeniz ve güncellenmesini beklemeniz gerekmekte.. Bu aynı zamanda uygulamanın gelir modeli, bu nedenle daha fazla bulut depolama alanı ve daha iyi bir ekip çalışması istiyorsanız, ücretli planlardan birine geçmeniz şart.

Windows, Mac, Linux, iOS ve Android sürümü bulunan Anytype’ın belge özellikleri ve veri tabanlarının derin çalışma yapısı ile dikkat çekiyor. Öte yandan bulut depolama için bir üst sınır olması, bir sorun teşkil edebilir. Aynı zamanda, eğer istikrarlı bir araca ihtiyacınız varsa geliştirme aşamasında olması da bir sorun olabilir. Forumlara katılmak, diğer kullanıcılar ve geliştirme ekibiyle etkileşim kurmak ve büyümeyi takip ederken kendi özellik istek listenizi önermek istiyorsanız, deneyimden memnun kalabilirsiniz. 

Anytype’ı yerel olarak kullanmak ücretsiz. Ücretsiz sürüm, alan başına 3 editör ile 3 paylaşımlı alan ücretsiz 1GB bulut depolama alanı içeriyor. Builder planı yıllık 99 dolara çıkıyor, depolama alanını 128GB'a çıkarıyor, alan başına sınırsız izleyici ekliyor ve editörleri alan başına 10'a çıkarıyor.

Mem

Organizasyona not almaktan daha fazla zaman harcıyorsanız Mem sizi kurtarmak için burada. Web ve iOS sürümleri bulunan Mem’in Notion’a alternatif olabilecek başlıca özelliği yapay zekâ destekli organizasyonu. En büyük artıları notları ve belgeleri daha hızlı bulmanıza yardımcı olması ve sorunsuz kullanıcı deneyimi. Öne çıkan eksisi ise kişisel üretkenliğe çok odaklanmış olması denilebilir. 

Günümüzde pek çok uygulama, dokümanlarınızı oluşturulan metin veya resimlerle doldurmanıza yardımcı olmak için yapay zekâ kullanır. Mem, içeriğinizi etiketlemek ve düzenlemek için yapay zekâyı kullanarak bir adım daha ileri gidiyor, böylece siz bunu yapmak zorunda kalmıyorsunuz. 

Notlarınızı Ana Sayfa bölümüne ekleyerek başlayabilirsiniz. Bu ekran, içerik ve hatırlatıcı eklemek veya favori notlarınızı işaretlemek için temel oluşturuyor. Ardından, Google Takvim entegrasyonunu kurarak e-posta gelen kutularınızı senkronize edebilirsiniz. Böylece etkinliklerinizi ve konuşmalarınızı Mem içinde görebilecek ve önemli bilgileri takip etmek için notlar ekleyebileceksiniz. 

Siz gününüze devam ederken Mem, temel konuları anlamak ve bunları etiketler halinde gruplandırmak için yapay zekâdan destek alıyor. Bu etiketlere sol taraftaki menüden erişebilecek ve her birine göz atarken daha fazla mem eklemek için öneriler görebileceksiniz. Bu şekilde, bir daha asla göremeyeceğiniz bir not oluşturma şansınız çok daha düşük. 

Mem ayrıca görev yönetimi için de iyi bir desteğe sahip. Görevler bölümü, yapılacak her şeyi tamamlıyor. Bu bölüm, sunduğu klavye kısayolları ile görev ekleme ve tamamlamayı dokunsal bir deneyim haline getiriyor. Enter tuşuna basarak görevleri tamamlandı olarak işaretleyebilir ya da sağ oka basıp daha iyi bir tarih yazarak görevleri ileri bir tarihe erteleyebilirsiniz. 

Mem'e bilgi göndermek de oldukça kolay. Hesabınıza e-posta göndererek, kısa mesaj yazarak veya WhatsApp ya da Telegram kullanarak yeni mem'ler oluşturabilirsiniz. Ayrıca, sosyal konuları yapay zekâ ile özetlemenizi ve bunları Mem'inize kaydetmenizi sağlayan bir akış da mevcut. 

Mem’in dosya yükleme başına 25 MB ve toplam depolama alanı 5 GB olan ücretsiz planı mevcut. Mem X planı aylık 14,99 dolardan başlıyor ve mem'lerinize kendi kendini organize eden yapay zekâ özellikleri ekliyor.

Obsidian

Obsidian özünde, fikirlerinizi bir takımyıldızı içinde görmenizi sağlayan grafik görünümlü bir not alma aracı. Gelişmiş özelliklerin ve eklentilerin çoğu varsayılan olarak kapalı, ancak ayarlar menüsüne giderek üzerinde oynayabileceğiniz uzun bir liste bulabilirsiniz. Bu birinci taraf eklentilerle eğik çizgi komut menüsünü etkinleştirmek gibi çok şey yapabilseniz de topluluk eklentileri uygulamanın kendisine ekstra işlevsellik eklemenize olanak tanıyor. 

Grafik görünümü ve tamamen çevrimdışı modu ile öne çıkan Obsidian’ın başlıca eksisi ekstra özellikleri ayarlamanın çok karmaşık olabilmesi. Bu uygulamanın en heyecan verici yanı ise onu ihtiyaçlarınıza göre dönüştürebilmeniz. Teknik bilginize ya da cesaretinize bağlı olarak Kanban panoları, takvimler ve yapılacaklar listeleri oluşturabilir; aralıklı tekrarlama sistemini yapılandırabilir ve hatta notlarınıza eskizler ekleyebilirsiniz. Üstelik bu saydıklarımız, listenin tamamı bile değil; keşfedilecek daha çok şey var. 

Tüm belgeleriniz bir "kasa" içinde yaşıyor. Her şey yerel olarak yani bilgisayarınızdaki bir klasörde Markdown dosyaları olarak saklandığından, verileriniz her zaman size ait olarak kalıyor. Verilerinizi bulutla senkronize etmek isterseniz, bu klasörü tercih ettiğiniz dosya depolama uygulamasına yükleyebilirsiniz. 

Başkalarıyla ekip çalışması yapmak için en kolay yol bir kasa oluşturmak, bunu Google Drive'a yüklemek ve ekibinizle paylaşmak diyebiliriz. Diğer yöntemler arasında bir bulut barındırma sağlayıcısında ücretsiz bir katman sunucusu kurmak ve bir canlı düzenleme eklentisi bağlamak yer alıyor. 

Bir veritabanı deneyimi eklemek için uygulamayı detaylı bir şekilde incelemeniz gerekse de; bazı ileri düzey kullanıcılar Obsidian içinde kendi veritabanı görünümlerini başarıyla oluşturmuş durumda. Hatta bu kullanıcıların Notion'ın veritabanı deneyimini kopyalayarak aştığını söyleyebiliriz.

Mac, Windows, Linux, iOS ve Android sürümü bulunan Obsidian kişisel kullanım için ücretsiz. Sync eklentisi ayda 4 dolar karşılığında cihazlar arası senkronizasyon sağlıyor. Publish eklentisi site başına aylık 8 dolar karşılığında notlarınız için bir site oluşturmanızı sağlıyor. Ticari lisanslar ise aylık kullanıcı başına 50 dolar olarak belirlenmiş durumda.

Scrintal

Scrintal kolay kullanımı, iyi bir kart organizasyonu ve hiyerarşi özellikleriyle öne çıkıyor. Adeta bir Notion ve Miro hibriti olan Scrintal, resimler ve diyagramlarla düşünen biriyseniz size göre olabilir. Sıra dışı bir kullanıcı deneyimi sunan Scrintal’ın arayüzü Notion’a çok benziyor. Sol tarafta yer alan menü içerik türüne göre ayrılmış, yıldızlı ve son erişilen sayfalara bağlantılar içeriyor. Buradan arama da yapabiliyorsunuz. “Masam” bölümüne veya oluşturduğunuz bir panoya göz atarken eğer tuvalin tüm ekranınızı doldurmasını tercih ederseniz menüyü daraltabiliyorsunuz. 

Notion ile benzerlikler burada sona eriyor. Şimdi işin Miro kısmına gelelim. Tuval açıkken yeni bir kart eklemek için tıkladığınızda ve bir başlık ile biraz içerik eklediğinizde kartın etrafında dört daire olduğunu fark edeceksiniz. Bunları tıklayıp sürükleyerek diğer kartlara bağlamak için kullanabiliyorsunuz. Eğer kart yoksa, yine tıklayıp sürükleyerek yeni bir kart oluşturabilirsiniz. Böylece her seferinde ekle düğmesine basmadan fikirleri bağlayabilirsiniz.

Bir panoya ekleyebileceğiniz pek çok türde öğe mevcut. Günlük tutmak veya bir projedeki ilerlemenizi takip etmek için günlük kartlar ekleyebilirsiniz. Tamamen yeni bir tuval açarak yeni panolar da ekleyebileceğinizi belirtelim. Bunlara ek olarak Kanban görünümlü metin ve sütunların yanı sıra web bağlantıları eklemeniz de mümkün. 

Kartlar için biçimlendirme kontrolleri mevcut, böylece bilgiyi görsel bir şekilde farklılaştırmak için renklerden ve yazı tiplerinden yararlanabilirsiniz. Bilgileri daha net ve gezinmesi kolay hale getirmek için her şeyi sürükleyebilir ve yeniden düzenleyebilirsiniz. Kart düzenleri arasında hiyerarşiler oluşturabileceğinizi de belirtelim. Düzeninizden memnun olduğunuzda, insanları panonuzu görmeye davet edebilir veya salt okunur modda bir bağlantıyla web'de yayınlayabilirsiniz. 

Scrintal’ı tarayıcınızda ya da masaüstü sürümünde kullanabilirsiniz. Eğer güçlü bir bilgisayarınız yoksa, her şeyi tek bir büyük tuvalde tutmak yerine kartlarınızı daha fazla pano kullanarak ayırmayı deneyebilirsiniz. Scrintal’ın Pro planı aylık 6,99 dolara satılıyor, ömür boyu planı ise 399 dolar karşılığında kullanabilirsiniz.

Yorumlar
  1. İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    Yorum Yazmak için Giriş Yap
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.