OpenAI kurucu ortaklarından John Schulman, Anthropic'e katılmak için şirketten ayrılıyor

OpenAI kurucu ortaklarından John Schulman, OpenAI rakibi Anthropic'e katılmak için şirketten ayrılıyor.
OpenAI kurucu ortaklarından John Schulman, Anthropic'e katılmak için şirketten ayrılıyor

OpenAI'ın kurucu üyelerinden Andrej Karpathy ve Ilya Sutskever'in ayrılığının ardından, OpenAI kurucu ortaklarından John Schulman, OpenAI rakibi Anthropic'e katılmak için şirketten ayrılıyor. Bu noktada Anthropic'in OpenAI'ın eski çalışanları tarafından kurulduğunu belirtelim.

OpenAI'daki erime

OpenAI'daki erime bununla sınırlı değil. OpenAI başkanı Greg Brockman da yıl sonuna kadar uzatılmış bir izin alıyor. Brockman bu izni şirkette geçirdiği dokuz yılın ardından "dinlenmek ve yeniden şarj olmak" için aldığını ifade ediyor. 

Ayrıca şirket, geçen yıl OpenAI'a katılan bir ürün yöneticisi olan Peter Deng'in de bir süre önce ayrıldığını doğruladı. Deng, daha önce Şirket, Meta, Uber ve Airtable'da ürünlere liderlik etmişti. 

Önemli yeteneklerin OpenAI'dan ayrıldığına şahit oluyoruz. John Schulman, OpenAI'ın insan talimatlarını takip etmek için üretken yapay zeka modellerine ince ayar yapan takviye eğitim kuruluşuna liderlik etmişti. Bu sayede Schulman, yapay zeka destekli chatbot platformu ChatGPT 'nin oluşturulmasında önemli bir rol oynadı. şu anda Anthropic'te çalışan yapay zeka güvenlik araştırmacısı Jan Leike'nın ayrılmasının ardından Schulman, OpenAI'ın "eğitim sonrası" ekibi olarak da bilinen uyum bilimi çabalarının başına geçti.

John Schulman neden ayrıldı?

John Schulman'ın ayrılışına geri dönecek olursak; Schulman kararını bugün X'te paylaştığı bir gönderi ile duyurdu. Schulman, kararının yapay zeka hizalamasına odaklanmasını derinleştirme ve daha uygulamalı teknik çalışmalar yapma arzusundan kaynaklandığını söyledi. Yapay zeka hizlaması, yapay zekanın amaçlandığı gibi davranmasını sağlama bilimi olarak karşımıza çıkıyor. Schulman sözlerini şöyle devam ettirdi: 

"Bu hedefimi, yeni bakış açıları kazanabileceğime ve en çok ilgilendiğim konularla derinlemesine ilgilenen insanlarla birlikte araştırma yapabileceğime inandığım Anthropic'te sürdürmeye karar verdim"

"OpenAI'nin ve parçası olduğum ekiplerin bensiz de gelişmeye devam edeceğinden eminim."

OpenAI, bir süredir yapay zeka güvenlik araştırmalarına yaklaşımı ile ilgili eleştirilse de Schulman OpenAI'dan destek eksikliği nedeniyle ayrılmadığını söyledi. Şirket liderlerinin uyum araştırmasına yatırım yapma konusunda çok kararlı davrandığını belirten Schulman, kararının kariyerine yönelik kişisel bir karar olduğunu dile getirdi. 

Sam Altman ve OpenAI'ın tepkisi 

Sam Altman, X'te paylaştığı bir gönderi ile Schulman'a OpenAI için yaptığı her şey için teşekkür etti:

"Sen harika bir araştırmacı, ürün ve toplum hakkında derin düşünen birisin ve en önemlisi hepimiz için harika bir arkadaşsın. Seni çok özleyeceğiz ve burayla gurur duymanı sağlayacağız."

Bu arada geçen yılki başarısız yönetim kurulu darbesi sırasında John Schulman'ın Altman'ın yanında yer aldığını hatırlatmakta fayda var. 

Bir OpenAI sözcüsü ise Schulman hakkında şu açıklamayı paylaştı:

"John'un OpenAI'da kurucu ekip üyesi olarak yaptığı katkılar ve hizalama araştırmalarını ilerletme konusundaki özverili çabaları için minnettarız. Tutkusu ve sıkı çalışması, OpenAI'de ve daha geniş bir alanda gelecekteki yeniliklere ilham verecek ve destekleyecek güçlü bir temel oluşturdu."

Bu esnada Jan Leike ise Schulman'ın gönderisine verdiği bir yanıt ile yeniden birlikte çalışacakları için çok heyecanlı olduğunu ifade etti. 

Schulman'ın aynı zamanda OpenAI'ın kısa süre önce kurduğu güvenlik komitesinin de bir üyesi olduğunu hatırlatalım. Schulman'ın yerine kimin geçeceği henüz bilinmiyor. 

Schulman'ın ayrılmasıyla Sam Altman, Brockman ve Wojciech Zaremba olmak üzere OpenAI'ın 11 orijinal kurucusundan sadece üçü kaldı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.