İklim teknolojisi girişimi Graphyte, 30 milyon dolar yatırım aldı

ABD merkezli şirketin 30 milyon dolarlık A serisi yatırım turuna Prelude Ventures ve Carbon Direct Capital ortaklaşa liderlik etti.
İklim teknolojisi girişimi Graphyte, 30 milyon dolar yatırım aldı

İklim teknolojileri üzerine odaklanan Graphyte, 30 milyon dolar yatırım aldı. Şirketin A serisi yatırım turuna Prelude Ventures ve Carbon Direct Capital ortaklaşa liderlik etti. ABD merkezli şirketin yatırım turunda Breakthrough Energy Ventures (BEV) ve Overture yer aldı.

Graphyte, yatırımı yeni karbon kaldırma tesisleri açmak ve Ar-Ge faaliyetlerini hızlandırmak için kullanılacağını açıkladı.

Barclay Rogers tarafından 2023 yılında kurulan şirket, Carbon Casting yani Karbon Döküm teknolojisi geliştiriyor. Şirketin amacı, karbon emisyonlarını azaltma ve iklim değişikliği ile mücadeleye katkıda bulunma konusundaki hedeflerine ulaşmak.

Graphyte’in geliştirdiği bu teknoloji, karbon içeren biyokütle atıklarını yer altına gömüyor. Yani biyokütle atıkları karbon olarak sekeltere ediliyor. Bu şekilde karbon dioksit emisyonları doğrudan atmosfere salınmak yerine yer altında saklanıyor.

Graphyte, karbon kaldırma kapasitesini artırmak amacıyla çeşitli tesisler kuruyor. Şirketin hedefi, 2025 ve 2026 yılları arasında ek dört karbon kaldırma tesisi açarak yıllık karbon kaldırma kapasitesini artırmak.

Graphyte, ABD Arkansas'taki Loblolly adlı projeyle 2025'in başlarında yıllık 50 bin metrik ton karbon dioksit kaldırma kapasitesine ulaşmayı hedefliyor. Graphyte, düşük maliyetli karbon kaldırma hizmetleri sunarak karbon kredisi pazarında yer alıyor. Şirketin sunduğu düşük maliyetli çözümler, bu kredilerin daha erişilebilir hale gelmesini sağlıyor. Şirket, 2030 yılına kadar yıllık 5 milyon ton karbon kaldırmayı planlıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.