Microsoft kaynaklı global internet erişim problemi: Bilgisayarlar çöktü ve Türk Hava Yolları dahil uçuşlar durdu

Microsoft tarafında yaşanan bir hizmet kesintisi Windows yüklü bilgisayarların kapanmasına ve internet erişimi problemlerinin yaşanmasına neden oldu.
Microsoft kaynaklı global internet erişim problemi: Bilgisayarlar çöktü ve Türk Hava Yolları dahil uçuşlar durdu

Teknoloji dünyasının en önemli firmaları arasında yer alan Microsoft, sunduğu Windows yazılımı sayesinde neredeyse dünyadaki her şirket tarafından kullanılıyor. Microsoft tarafında yaşanan bir hizmet kesintisi Windows yüklü bilgisayarların kapanmasına ve internet erişimi problemlerinin yaşanmasına neden oldu.

Öncelikle bu problemin dünya genelinde yaşandığını belirtelim. Microsoft tarafında yaşanan hizmet kesintisinden etkilenenler arasında büyük şirketlerden borsalara, havayolu uygulamalarından web sitelerine, e-ticaret sitelerinden bankacılık uygulamalarına kadar pek çok alan yer alıyor.

Sorunun kaynağı: CrowdStrike

Siber güvenlik uzmanlarına göre sorunun kaynağı olarak karşımıza antivirüs yazılımı olan CrowdStrike çıkıyor. CrowdStrike antivirüs yazılımı Windows bilgisayarların çökmesine neden oluyor. Hatırlatmak gerekirse büyük şirketlerin kullandığı pek çok uygulama, ödeme sistemi veya web sitesi Windows sayesinde çalışıyor. Windows bilgisayarların kapanması bu sistemlerin de kapanmasına ve hizmet sağlayamamalarına neden oluyor.

Microsoft krizinden etkilenenler arasında London Stock Exchange, ABD'deki pek çok havayolu şirketi ve havalimanı, Avustralya ve Birleşik Krallık'taki ödeme sistemleri, Berlin ve Amsterdam havalimanları, bankalar ve medya kuruluşları yer alıyor. Her geçen saniye başka bir şirket veya platformun Microsoft krizinden etkilendiği ile ilgili haberler karşımıza çıkıyor.

Sadece yurt dışındaki değil ülkemizdeki şirketler de Windows bilgisayarların çökmesinden etkilendi. Türk Hava Yolları Basın Müşaviri Yahya Üstün yaptığı açıklamada dünyada havacılık da dahil farklı sektörden birçok şirketi etkileyen yazılım kaynaklı bir problem yaşandığı tespit edildiğini ve kısmi olarak etkilenen operasyonlarındaki bu sorunun giderilmesi için gerekli aksiyonlar alındığını dile getirdi. Trendyol ise satıcılarına ilettiği bir bildirim ile satıcı panelinde yer alan belirli ekranlarda hatalar alınabileceğini aktardı. DenizBank'ın web sitesi de çökmüş durumda.

Söz konusu krizin uzun zamandır karşımıza çıkan en büyük bilişim teknolojileri problemi olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Şu an için Microsoft veya CrowdStrike tarafından konu ile ilgili herhangi bir açıklama paylaşılmadığını da ekleyelim. Konu ile ilgili gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Güncelleme: Microsoft ve DenizBank konu ile ilgili resmi bir açıklamalar paylaştı. Açıklamaları aşağıda bulabilirsiniz.

Microsoft

Üçüncü parti bir yazılım platformunun güncellemesinden kaynaklanan sorun, Windows işletim sistemi kullanan cihazları etkilemiştir. Söz konusu üçüncü parti yazılım platformu sorunun en hızlı şekilde çözülmesi için çalışmalarını sürdürürken, bizim de Microsoft olarak müşterilerimize ve iş ortaklarımıza gerekli desteği verdiğimizi belirtmek isteriz. USOM (Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi) tarafından yapılan açıklama, yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığını göstermektedir.

DenizBank

Global çapta Microsoft ile entegre çalışan siber güvenlik ürünü CrowdStrike’ı kullanan tüm kurum ve kuruluşların etkilendiği, Bankamızın sistemlerinde de kesintiye neden olan sorun kademeli olarak giderilmektedir.

Söz konusu aksaklık, dünyada ve Türkiye’de ulusal ve uluslararası önemli kuruluşların (bankacılık, perakende, havayolları, e-ticaret gibi) kullandığı global yazılımın son sürümünün hata vermesi sonucu meydana gelmiştir. Bankamız da, bilgi güvenliğine verdiği önem doğrultusunda, ilgili versiyonu kullanmaktadır. 

Mevcut durumda,  CrowdStrike sistem hatasını düzeltmiş; Bankamız sistemleri de kontrollü ve kademeli olarak devreye alınmaya başlanmıştır. Şubelerimiz ve diğer dijital kanallarımızdan en kısa sürede bankacılık hizmetlerine eksiksiz erişebilmeniz için çalışmalarımız devam etmektedir. 

Söz konusu aksaklığın tüm kanallarımızda giderilmesiyle birlikte, gerek şubelerimiz gerek Genel Müdürlüğümüz son işlem gerçekleşene kadar açık kalacaktır. 

Bankamızdan kaynaklanmayan bu aksaklıktan ötürü siz değerli müşterilerimizden özür diler; tekrarlanmaması için gerekli önlemlerin alındığını kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Anlayışınız ve hassasiyetiniz için teşekkür ederiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.