Google Translate, 110 yeni dili desteklemeye başladı

Google bugün, Google Translate'e 110 yeni dil desteği eklediğini ve böylece çevrilebilen dil sayısını neredeyse iki katına çıkardığını duyurdu.
Google Translate, 110 yeni dili desteklemeye başladı

Google bugün, Google Translate'e 110 yeni dil desteği eklediğini ve böylece çevrilebilen dil sayısını neredeyse iki katına çıkardığını duyurdu. Şirket, bu güncellemeleri kolaylaştırmak için PaLM 2 büyük dil modelini kullandı.

Google'ın Kıdemli Yazılım Mühendisi Isaac Caswell, şirketin blog yazısında, yeni eklenen dillerin 614 milyondan fazla kişi tarafından ya da global nüfusun yaklaşık yüzde 8'i tarafından konuşulduğunu iddia etti. Caswell, dillerin yaklaşık dörtte birinin Afrika kökenli olduğunu ve Google'ın bugüne kadar Afrika dillerine yönelik en büyük genişlemesinin bu yenilik olduğunu dile getirdi. 

Blog yazısında ayrıca Google'ın dilleri seçme ve hangi lehçeleri destekleyeceğine karar verme felsefesi hakkında ayrıntı da verildi. Buna göre şirket, her dilin en yaygın kullanılan çeşitlerine öncelik verdi. Örneğin; Romanca, Avrupa'nın her yerinde birçok lehçesi olan bir dil. Google'ın modelleri, online olarak yaygın olarak kullanılan bir çeşit olan Güney Vlax Romancasına en yakın metni üretiyor. Ancak aynı zamanda Kuzey Vlax ve Balkan Romancası gibi diğer dillerden de öğeler içeriyor.

Bu güncelleme, Google Translate tarafından desteklenen toplam dil sayısını 243'e çıkarıyor. Eklenen dillerin tam listesini buradan görmek mümkün. 

Apple Translate ise sadece 21 dili destekliyor. Bu noktada Apple ve Google'ın bu araçlara çok farklı yaklaşımlar benimsediğini ve farklı düzeylerde yatırım yaptığını da belirtmek gerek. Son dönemin en popüler çeviri platformlarından biri olan DeepL ise 165 yeni pazarda faaliyet göstermeye başlamıştı, ancak bu çeviride kullanılan dil sayısının arttığı anlamına gelmiyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.