Google E-Tablolar, Chrome ve Edge'deki hesaplama hızını ikiye katlıyor

Hesaplama hızı, dosya boyutundan bağımsız olarak en basit SUM hesaplamalarından karmaşık bir sorguya kadar geçerli. 
Google E-Tablolar, Chrome ve Edge'deki hesaplama hızını ikiye katlıyor

Google paylaştığı yeni bir blog gönderisi ile Google E-Tablolar'ın Chrome ve Edge'deki hesaplama hızını ikiye katladığını açıkladı. Şirketin paylaştığı bilgilere göre hesaplama hızı, dosya boyutundan bağımsız olarak en basit SUM hesaplamalarından karmaşık bir sorguya kadar geçerli. 

Yakın zamanda şirketin, akıcı kaydırma ve genişletilmiş hücre sınırlarına yönelik iyileştirmeler gerçekleştirdiğini hatırlatalım. Google, hesaplama hızında yaptığı bu değişikliğin yanı sıra ilk yükleme süresini azaltmak ve kopyala/yapıştır ile filtre performansını iyileştirmek konusunda çalışmalarına devam ediyor. 

Hesaplama hızlandırmasının detayları

Kullanıcıları hesaplama hızındaki bu yükseltmeyi formülleri çalıştırma, pivot tablolar oluşturma ve koşullu biçimlendirme dahil olmak üzere pek çok görevde deneyimleyebilecek. Google E-Tablolar daha hızlı kod yürütme için WasmGC kullandığını belirtiyor. WasmGC, mevcut WebAssembly spesifikasyonunun bir uzantısı olarak konumlanmakta. WasmGC'nin Javascript'in yerini aldığını söyleyebiliriz. 

Bu arada 2013 yılına kadar E-Tablolar sunucu tarafında çalışmaktaydı. Ancak 2013 yılında bu durum değişti ve E-Tablolar yerel/istemci tarafında çalışmaya başladı. Michael Thomas ve Thomas Steiner tarafından kaleme alınan gönderide Google E-Tablolar hesaplama aracının neden JavaScript'ten WasmGC'ye taşındığı detaylıca anlatılıyor. İkili, Wasm'ın C++ örneğinden yola çıkarak WasmGC'nin Wasm'dan bile daha etkili olma potansiyeline sahip olduğuna inandığını ifade ediyor. 

E-Tablolar'daki hesaplama hızından kimler yararlanabilir? 

Daha önce de belirttiğimiz gibi Google Chrome ve Microsoft Edge üzerinden Google E-Tablolar'ı kullanırken, söz konusu hız iyileştirmelerinden faydalanabileceksiniz. Google'ın ilerleyen dönemde Safari ve Firefox başta olmak üzere Chrome dışındaki tarayıcılar için de desteksunması da bekleniyor. Özellik hem Workspace abonelerine hem de bireysel kullanıcıların ilgisine sunuldu. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.