Avrupa Komisyonu, Apple'ın App Store ücretlerine dair soruşturma başlatıyor

Apple'ın App Store operasyonunun yeni AB dijital rekabet kurallarına uymayabileceğini belirten Avrupa Komisyonu, geliştirici ödemelerine dair soruşturma başlattı.
Avrupa Komisyonu, Apple'ın App Store ücretlerine dair soruşturma başlatıyor

Bir süredir Dijital Piyasalar Yasası kapsamında platformlarında pek çok değişikliğe imza atan Apple, geliştiricilerin App Store Connect'e alternatif uygulama mağazaları eklemesini sağlarken, kullanıcıları farklı platformlardan ödemeye yönlendirmesini de kabul etmişti. Tüm bu adımlara rağmen, Avrupa Komisyonu, paylaştığı bir duyuru ile Apple'ın App Store operasyonunun yeni Avrupa Birliği dijital rekabet kurallarına uymayabileceğini açıkladı. Komisyon, şirketin geliştiricilere ödediği ücrete ilişkin yeni bir soruşturma başlattı.

Komisyon'un ilk etaptaki görüşüne göre; Apple, geliştiricilerin tüketicileri Apple'ın ekosistemi dışında ödeme yapmak ya da içerik almak için alternatif yollara yönlendirmesini engelleyen uygulama mağazası kurallarına sahip. Üstelik bu nedenle Apple'ın Dijital Piyasalar Yasasını ihlal ettiği öne sürülüyor. 

Avrupa Birliği rekabet şefi Margrethe Vestager bir ileti üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Ön yaklaşımımız Apple'ın yönlendirmeye tam olarak izin vermediği yönünde" 

Apple, Avrupa Birliği kurumunun 25 Mart'a kadar şirketin kuralları ihlal ettiğine dair nihai bir karar vermesine kadar kendisini yazılı olarak savunabilir. Nihai karar halinde dünya çapındaki gelirinin yüzde 10'una kadar para cezasına çarptırılması muhtemel. Avrupa Komisyon'unun ayrıca Apple'ın kullanıcı indirmeleri için geliştiricilerden aldığı ücretlere ilişkin yeni bir uyumsuzluk soruşturması başlattığını da ekleyelim. 

Apple sözcüsü Julien Trosdorf'un aktardıklarına göre; Apple, planının yasalara uygun olduğundan emin ve geliştiricilerin yüzde 99'undan fazlasının oluşturulan yeni iş koşulları altında Apple'a aynı ya da daha az ücret ödeyeceğini tahmin etmekte. 

AB'deki yasalar Apple'I mercek altına almaya devam ettikçe, Apple da yasal mücadelenin yanı sıra bazı özelliklerini bölgeye kapatarak Avrupa'daki varlığını azaltıyor. Bu bağlamda şirketin, Apple Intelligence'ı, Dijital Piyasalar Yasası nedeniyle Avrupa Birliği'nden uzak tutmayı planladığını belirtmekte fayda var. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.