Yeni Siri'den neler bekliyoruz?

Büyük dil modeli destekli Siri ile Apple'ın yerleşik uygulamaları gelişmiş Siri özelliklerine sahip olacak. Gelin, bu özelliklere birlikte bakalım.
Yeni Siri'den neler bekliyoruz?

Apple'ın sesli asistanı Siri'nin üretken yapay zeka destekli versiyonunun bu yıl yayınlanabileceğini sizlerle aktarmıştık. Bu yenilik kapsamında Kitaplar, Takvim, Kamera, Kişiler, Dosyalar, FreeForm, Generative Playground, Keynote, Mail, Magnifier, Haberler, Notlar, Fotoğraflar, Anımsatıcılar, Safari, Borsa, Sistem Ayarları, Sesli Notlar uygulamaları gelişmiş Siri özelliklerine sahip olacak. Siri'nin Apple'ın yerleşik uygulamalarında sergileyeceği yeteneklerin, bugün gerçekleşecek WWDC 2024'de duyurulması bekleniyor. Yeni Siri'den neler beklediğimize gelin birlikte bakalım. 

Apple Books

Kullanıcılar, Siri aracılığıyla belirli kitapları veya uygulama bölümlerini açabilirken, kitap sayfaları arasında gezinebilecek. Buna ek olarak Siri sayesinde kullanıcılar başlığını söyleyerek belirli bir kitabı açabilecek. Siri ile son kitapları açma ve kitap temalarını değiştirebilme özelliği de sunulacak. Kullanıcılar, Siri aracılığıyla kitap kütüphanesini açabilirken, sonraki ya da önceki sayfaya geçebilecek ve sesli kitapları duraklatabilecek. 

Bununla beraber kullanıcılar, kütüphane, arama, şimdi oku veya kitaplar sekmesine geçebilecek. Ayrıca kullanıcıların Siri ile Kitap Mağazasında sesli kitaplar veya manga gibi belirli şeyler isteyebileceğini belirtelim. Aynı şekilde bitmiş kitapları, indirilmiş kitapları, PDF belgelerini göstermeniz de mümkün. 

Kamera 

Apple, Siri komutları aracılığıyla ön ve arka kameralar arasında kolayca geçiş yapma seçeneği de sunacak. Kamera uygulamasında Siri, video kaydını değiştirme, fotoğraf, portre, video ve ağır çekim gibi kamerayı belirli bir modda açma ve bir zamanlayıcı ayarlama eylemlerini gerçekleştirebilecek. 

Keynote

Paylaşılan bilgilere göre; kullanıcılar Siri aracılığıyla bir Keynote sunumunu kimin düzenlediğini kolayca görebilirken, kendi değişikliklerini de yapabilecek. Ayrıca kullanıcılar, büyük dil modeli (LLM) destekli Siri sayesinde sunumlarına ses, görüntü ve video ekleme seçeneğine sahip olacak. 

Apple'ın yeni görsel asistanı Keynote'ta belirli slaytlara resimler, resim galerileri, ses, video, metin kutuları veya yorumlar ekleme özelliğine sahip olacak. Belirli slaytları gösterme, belirli bir temayla yeni bir Keynote sunusu oluşturma, Keynote sunumunda yeni bir slayt oluşturma, Keynote sunumlarını oynatma ve durdurma gibi yeni yetenekler de söz konusu olacak. 

Kullanıcılar bu yenilik ile bir Keynote sunumunun etkinlik akışını görüntüleme kapsamında neyin ve kim tarafından değiştirildiğini görebilirken, Safari'den slaytlara YouTube videoları gibi web videoları ekleme imkanına kavuşacak. Bunlara ek olarak belirli slaytlar için madde işaretleri ayarlama ve belirli bir slayt için başlığı ayarlama özelliklerinden de faydalanabilecek. 

Mail 

Apple son dönemde mail odağında BlackPearl Projesi ile gündeme gelmişti. Proje kapsamında Mail uygulaması, makine öğrenimine kavuşacak. Böylece Mail uygulaması e-postaları, Ticaret, Haberler, Promosyonlar, Sosyal, İşlemler ve Diğer gibi kategorilere ayırabilecek. Ayrıca Siri, uygulama içinde farklı eylemler gerçekleştirmek için bu bilgileri kullanabilecek.

Mail uygulamasında Siri, isteğe bağlı olarak belirli bir saat veya tarihte e-posta iletisi gönderebilirken, e-posta gönderimini geri alma, e-postayı taslak olarak kaydetme ve e-posta taslağını silme yeteneklerine sahip olacak. 

Kullanıcılar, Siri ile bir e-posta oluşturma ve e-posta oluşturmayı iptal etme, e-posta gönderenleri engelleme, e-postaları arşivleme, taşıma, iletme ve bir e-postayı önemsiz olarak işaretleme özelliklerinden faydalanabilecek. 

Siri aracılığıyla Mail uygulamasında belirli bir gönderenden gelen veya belirli bir konu hakkındaki e-postaları sessize alabilecek ve silebileceksiniz. Benzer şekilde, bir e-postaya yönelik takip önerisini kaldırabileceksiniz. Siri ile e-postaları ve e-posta dizilerini özetlemenin yanı sıra e-postalara yapay zeka tarafından oluşturulan “Akıllı Yanıtları” etkinleştirebileceğinizi de belirtelim.

Notlar 

Apple'ın Notlar uygulaması iOS 18 ile birlikte uygulama içi ses kaydı, ses transkripsiyonu ve büyük dil modeli (LLM) destekli özetleme özelliklerine kavuşacak. Bu sayede kullanıcılar ses kayıtlarını, özetleri ve deşifreleri metin ya da resim gibi diğer materyallerle birlikte tek bir notta tutabilecek.

Ayrıca Siri ile not klasörleri oluşturma, bu klasörleri yeniden adlandırma ve silme söz konusu olacak. Airi aracılığıyla Notlar'da belirli etiketleri açma, oluşturma ve silmenin yanı sıra belirli notlardan etiketleri kaldırma ya da tek tek notlara etiketler ekleme mümkün olacak. Son olarak Siri ile Notlar uygulaması içinde iCloud veya Outlook gibi belirli bir hesabı açma imkanı da sunulacak.

Ayrıca Notlar uygulamasına gelecek bir güncelleme ile Matematik Notları özelliği eklenecek. Bu bağlamda uygulama, GreyParrot Hesap Makinesi ile entegrasyon sunacak. Matematik Notları sayesinde kullanıcılar, karmaşık matematiksel denklemleri ve grafikleri tek tek notların bir parçası olarak ekleyebilecekler.

Buna ek olarak Klavye Matematik Tahminleri özelliği de kullanıcılarla buluşacak. Böylece kullanıcılar yapay zeka ve makine öğrenimi tarafından üretilen çözümler aracılığıyla matematiksel denklemleri otomatik olarak tamamlama seçeneğine sahip olacak.

Fotoğraflar 

Kullanıcılar uygulama içinde Siri aracılığıyla fotoğrafları, albümleri, koleksiyonları ve anıları düzenleme, taşıma ve gizleme seçeneğine sahip olacak. Hem yerel hem de web'den fotoğraflardaki nesneleri Siri ile arayabilecek olan kullanıcılar, Siri üzerinden fotoğrafları döndürme, albümleri kullanıcı tarafından sağlanan başlıklarla yeniden adlandırma ve belirli kişilerin veya evcil hayvanların fotoğraflarını açma imkanına sahip olacak. Siri aracılığıyla fotoğrafları çoğaltma, fotoğrafları Kişisel Kitaplığa taşıma, fotoğraflara görsel olarak filtreler uygulama özelliklerini de kullanabileceksiniz. Yenilikler kapsamında Siri ile seçtiğiniz insanların, evcil hayvanların, nesnelerin belirli bir zamana ait fotoğraflarını gizleyebileceğinizi de ekleyelim. 

Bu arada Fotoğraflar uygulaması, bu yapay zeka destekli yeni düzenleme özelliklerine kavuşmanın ötesinde kullanıcı arayüzündeki değişikliklerle de dikkat çekecek. Örneğin uygulamadaki üretken yapay zeka destekli temizleme aracı, bir görüntüden nesnelerin kaldırılmasını kolaylaştıracak.

Anımsatıcılar

Siri, Anımsatıcılar uygulamasında kullanıcılara liste oluşturma konusunda destek olacak. Sanal asistan ayrıca belirli hatırlatıcılara hashtag ekleyip çıkarabilecek ve hatırlatıcıların genel görünümlerini oluşturabilecek.

Bu arada Takvim ve Anımsatıcılar uygulamalarının iOS 18 ve macOS 15 ile entegre olacağını belirtelim. Ayrıca Anımsatıcılar, Apple'ın Takvim uygulamasıyla da entegre olacak. Böylece kullanıcılar, doğrudan yerleşik Takvim uygulamasından Anımsatıcılar oluşturup düzenleyebilecek. 

Yapay zeka destekli yeni Siri, Anımsatıcılar uygulamasında yeni Anımsatıcılar listeleri oluşturmanın yanında yeni Anımsatıcılar listesi bölümleri oluşturabilecek. 

Safari 

Safari 18'de Siri bir web sayfasındaki bir makaleyi okuyabilecek veya özetleyebilecek. Yeni sekme grupları oluşturma yeteneğine sahip olması beklenen Siri, geçerli sekme grubunda veya Özel sekme grubunda yeni bir sekme açabilecek. 

Safari 18, ayrıca Akıllı Tarama özelliği ile arama işlevini geliştirirken, makalelerin özetlerini çıkaracak. Yeni Safari sürümünün ayrıca “Web Eraser” adı verilen yerleşik bir içerik engelleyiciye de sahip olması bekleniyor. 

Borsa

Siri, iş dünyasıyla ilgili haberlere genel bir bakış sunarken, belirli hisse senetleriyle izleme listeleri oluşturabilecek. Yeni Siri, kullanıcılara belirli isimler ve belirli hisse senetleri ile İzleme Listeleri sunacak. 

Sesli Notlar 

Kullanıcılar Siri aracılığıyla Sesli Notlar'da hem tek tek kayıtlar hem de kayıt klasörleri oluşturabilecek. Sanal asistan, söz konusu kayıtları ve klasörleri duraklatabilecek, silebilecek ve taşıyabilecek. Sesli Notlar, iOS 18 ve macOS 15'te yeni bir ses transkripsiyon özelliği kazanıyor.

Siri ile kullanıcılar, bireysel sesli notları yani kayıtları açabilecek. Bununla beraber, Siri aracılığıyla kullanıcılar, belirli kayıtları, adlarına, oluşturulma tarihlerine ve ses içeriklerine göre silme imkanına kavuşacak.

Sistem Ayarları 

Tüm bu uygluamalardaki işlevselliklerinin yanı sıra Siri, Sistem Ayarlarının farklı alanlarını da açabilecek. Bu kapsamda Siri, Çoklu Görev ve Hareket Ayarları, Parlaklık Ayarları, Ana Ekran ve Uygulama Kitaplığı Ayarlarını açabilecek. Bu arada Sistem Ayarları uygulamasının da iOS 18 ve macOS 15 ile birlikte yeniden düzenlenmesi bekleniyor.

Buna ek olarak Siri, Freeform'da yeni panolar açabilecek, Dosyalar uygulamasıyla belgeleri tarayabilecek ve belirli dosyaları çöp kutusuna taşıyabilecek. Bununla beraber Siri, Kişiler uygulamasında kişi ayrıntılarını düzenleme yeteneğine kavuşacak. Siri, Büyüteç uygulamasında ise nesneleri tanımlarken, kameranın görüş alanındaki kişileri ve kapıları belirleyebilecek. Son olarak Siri'nin Apple'ın Generative Playground uygulaması aracılığıyla farklı görüntüler üretebileceğini eklemekte fayda var. 

Yorumlar
  1. İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    Yorum Yazmak için Giriş Yap
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.