TikTok'un ABD'de kullanılmak üzere yeni bir algoritma üzerinde çalıştığı iddia ediliyor

TikTok, kaynak kodunun bölünmesine yönelik iddiaları yalanladı.
TikTok'un ABD'de kullanılmak üzere yeni bir algoritma üzerinde çalıştığı iddia ediliyor

TikTok yasağının, ABD'nin yeni yasa tasarısı nedeniyle Mart ayında tekrar gündeme geldiğini sizlere aktarmıştık. Geçen ay Joe Biden'ın yasayı imzalaması üzerine TikTok, ABD hükümetine dava açmıştı.

TikTok'un dava kapsamındaki iddialarına göre, platformun milyonlarca satır kodu ByteDance'den yeni bir sahibe taşımaya zorladığı için ABD'deki yasa uygulanabilir değildi. Buna ek olarak dilekçede belirtilenlere göre; Çin hükümetinden gelen sınırlamalar, TikTok'un algoritmasıyla birlikte satılmasına müsaade etmeyecekti. 

TikTok kaynak kodunun bölünmesine yönelik iddialar 

Tüm bunlara rağmen şirket, yalnızca ABD'de kullanılmak üzere bir algoritma yaratmak için kaynak kodunu bölüyor. Reuters'ın paylaştığı bilgilere göre; şirket geçen yıldan bu yana TikTok'un tavsiye algoritmasını, uygulamanın ByteDance'e bağlı Çince versiyonu Douyin'den bağımsız olarak çalışan bir versiyonunu oluşturmak üzere çalışıyor. 

İsmini paylaşmayan kaynakların belirttiğine göre; şirketin bu hamlesi, kanun yapıcılara ABD'deki işletmenin Pekin'deki sahibinden bağımsız olduğunu gösterme planının bir parçası. Söz konusu projenin tamamlanmasının bir yıldan fazla süreceği düşünülmekte. 

Paylaşılan bilgilere göre; yöneticiler tüm çalışanların katıldığı toplantılarda proje hakkında konuşuyor. Ayrıca şirketin dahili mesajlaşma sistemi Lark'ta da konu hakkında konuşulmakta. Kaynak kodunun bölünmesi ise TikTok'u ana şirketinin mühendislik geliştirme gücünden koparabilir. 

TikTok'un iddialara yanıtı

Bahsi geçen bu gelişmelerin, TikTok tarafından yalanlandığını belirtelim. Şirket paylaştığı bir X gönderisi ile Reuters'ın paylaştığı bilgilerin yanıltıcı ve gerçek anlamda doğruyu yansıtmadığını dile getirdi. 

TikTok sözcüsü Michael Hughes paylaştığı bir açıklamada şu ifadelere yer verdi: 

“TikTok deneyiminin gerçekliğini daha da korumak için iyi niyetle çalışmaya devam ederken, bu çalışmanın elden çıkarmayı kolaylaştıracağını veya elden çıkarmanın bir olasılık olduğunu öne sürmek yanlıştır”

Hughes kodun bölünüp bölünmediği sorulduğunda ise iddiaları kastederek “yüzde 100 yanlış” yanıtını verdi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.