SPONSORLU

Türkiye uygulama pazarındaki en büyük trendlere göz atın

Tüketici harcamaları bir önceki yıl 690 milyon dolar seviyesindeyken, bu rakam 2023'te 910 milyon dolara yükseldi.
Türkiye uygulama pazarındaki en büyük trendlere göz atın

Türkiye'nin mobil uygulama pazarı oldukça hızlı bir şekilde büyüyor ve tüketici harcamaları bir önceki yıl 690 milyon dolar seviyesindeyken, bu rakam 2023'te 910 milyon dolara yükseldi.

Ayrıca mobil internetin kullanım oranı 2023 yılında yaklaşık %82'ye ulaştı ve toplam uygulama indirme sayısı 2022'de 3,73 milyar iken 2023'te 3,93 milyara yükseldi. Kullanıcıların cihazlarında ortalama 4,45 saat geçirmeleriyle birlikte mobil uygulamaların günlük kullanımında da önemli bir artış yaşandı. Bu artış ile Türkiye'yi küresel mobil pazarda yükselen bir güç merkezi olarak konumlandırırken geliştiricilerin ve reklamverenlerin erişim ağlarını genişletmeleri için birçok fırsat sunuyor.

Mobil uygulama trendleri serimizin ikinci sayısında Türkiye'de sürekli değişen uygulama kullanım şekillerini inceliyoruz. Hızlı ve eyleme geçirilebilir içgörüler arayan pazarlamacılar için hazırlanmış bu e-kitap, temel karşılaştırmaları ortaya koyuyor ve en son trendleri öne çıkarıyor.

2023 mobil oyunlar açısından dünya çapında zorlu bir yıl olsa da, oyun uygulaması analiz raporumuzda da vurguladığımız gibi Türkiye'deki kurulum ve oturumlar birçok alt sektörde yıllık bazda artış gösterdi.

Türkiye’de Oyun uygulamalarının kurulumları 12 Şubat'ta, 2023'ün günlük ortalamasının %74, 31 Aralık'ta ise %41 oranında üzerinde seyretti, bu da yılbaşı gecesinin pazarlamacılar için ne kadar önemli bir fırsat oluşturduğunun altını çiziyor. Oturumlar da benzer bir seyir izleyerek
 18 Şubat'ta %31 artışla ve 31 Aralık'ta %23 artışla zirveye ulaştı. Her iki metrik de Eylül 2023'ten 2024'ün ilk çeyreğine kadar tutarlı bir büyüme trendine sahip ve bu da 2024 boyunca yükselişe işaret ediyor.

Fintech uygulamalarına bakacak olursak, Türkiye'deki kullanıcı tutma oranları bir kez daha küresel ve bölgesel ortalamaların üzerinde seyretti. Bu oranlar 1. günde %22 ile MENAT ortalamasının %5 üzerindeyken, 30. günde %9 ile sağlıklı bir seyir izledi. Android uygulamalarının özellikle güçlü bir 7.gün kullanıcı tutma oranına sahip olduğunun ve 2024'ün ilk çeyreğinde küresel ortalamayı %20 oranında geride bıraktığının altını çizmek gerekiyor.

Türkiye'deki gibi güçlü kullanıcı tutma oranlarının arkasında verimli ilk katılım süreçleri, hedefli uygulama içi mesajlar ve stratejik yerelleştirme yatıyor.

Alışveriş uygulamaları da artış trendini takip ederek son 15 ayda oldukça yüksek bir büyüme kaydetti ve MENAT bölgesindeki kurulumlar 2024'ün ilk çeyreğinde yıllık bazda %90 oranında arttı. Bu bölgedeki oturumlar aynı zamanda yıllık bazda %26 artışla büyüme kaydediyor. Bölgedeki hareketlilik Türkiye’ye de yansıyor.

Türkiye'nin dinamik uygulama pazarının potansiyelini yakalayın

Türkiye pazarındaki rekabet gün geçtikçe daha zorlu bir hale gelirken, kullanıcı davranışını ve beklentilerini anlamak, incrementality, medya karması modellemesi ve tahmine dayalı analitik gibi yeni nesil teknolojilerin potansiyelinden yararlanırken aynı zamanda hızlı ve veri odaklı kararlar almak başarı için kritik bir önem taşıyor.

Adjust Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Satış Direktörü Başak Zerman: "Türkiye'nin mobil ekosistemi, inovasyon ve büyümenin merkezi konumunda. Geniş fırsatlara sahip olan Türkiye pazarında başarının anahtarı, hızlı ve veriye dayalı kararlar almayı sağlayan yeni nesil analitiğin gücünden yararlanmaktan, yapay zeka teknolojileri ile kullanıcı deneyimini kişiselleştirmekten ve etkileşimi artırmaktan geçiyor."

Şimdi Adjust’ın hazırladığı Mobil Uygulama Trendleri: Türkiye indirin ve Türkiye’deki pazarlama stratejinizi güçlendirmeye başlayın.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.