Neuralink'in rakibi Precision Neuroscience, insan beynine 4096 elektrot yerleştirerek rekor kırdı

Precision Neuroscience, beyin-bilgisayar arayüzü alanında 4.096 elektrotla rekor kırdı. İnsan beynine zarar vermeden düşünceleri eylemlere dönüştüren cihazını 2025'te piyasaya sürmeyi planlıyor.
Neuralink'in rakibi Precision Neuroscience, insan beynine 4096 elektrot yerleştirerek rekor kırdı

Beyin-bilgisayar arayüzü şirketi Neuralink'in rakibi Precision Neuroscience'in 2023 yılının Ocak ayında 41 milyon dolar yatırım aldığını sizlere aktarmıştık. Girişim, şimdi ise yeni bir haberle gündeme geldi.

Precision Neuroscience, insan beynine en fazla elektrot yerleştirme rekorunu kırdığını açıkladı. Şirket, 4 bin 096 elektrot kullanarak geçen yılki 2 bin 048 elektrot rekorunu ikiye katladığını belirtti.

Nisan ayında, New York’taki Mount Sinai Hastanesi'nde bir ekip, beyninde tümör olan bir hastanın beynine Precision'ın cihazını yerleştirdi. Bu işlem, Precision'ın cihazını bir insan beynine yerleştirdiği 14'üncü ameliyatı idi. Precision, ilk cihazını 2025 yılında piyasaya sürmeyi planlıyor.

Precision'ın cihazı, beyne zarar vermeden yüzeyine yerleştirilen mikroelektrotlardan oluşuyor. Bu elektrotlar, beynin aktivitelerini yüksek çözünürlükte kaydedebiliyor ve düşünceleri eylemlere dönüştürmeye yardımcı oluyor.

Precision'ın cihazı, beyne nüfuz etmeyen ince bir sarı filmden oluşuyor. Bu film, kafatasında açılan küçük bir yarıktan beyne yerleştiriliyor. Elektrotlardan gelen verileri toplayan işlem birimi, kafatası ve kafa derisi arasında duruyor ve gerektiğinde kolayca çıkarılabiliyor.

Precision, özellikle inme veya omurilik yaralanması geçirmiş hastalara yardımcı olmayı hedefliyor. Şirket, 2021 yılında Benjamin Rapoport, Michael Mager, Demetrios Papageorgiou ve Mark Hettick tarafından kuruldu. 

Hatırlatmak gerekirse beyin-bilgisayar arayüzü araştırmaları, ilk olarak 1970'li yıllarda Kaliforniya Üniversitesi'nde başlamıştı. Bu alan, temel olarak beyin aktivitelerinin okunması ve bu aktivitelerle belirli komutların ilişkilendirilmesine dayanıyor. Özellikle 2010'lu yılların başından itibaren, beyin-bilgisayar arayüzü konusunda yapılan araştırmalar hız kazanmıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.