Zoom’a alternatif olabilecek 5 uygulama

Zoom’a alternatif olarak kullanabileceğiniz pek çok seçenek mevcut. İşte Zoom’a alternatif olabilecek 5 uygulama.
Zoom’a alternatif olabilecek 5 uygulama

Video konferans platformu Zoom, güçlü sohbet özellikleri, yapay zekâ destekli özellikler veya yüksek video kalitesiyle öne çıkıyor olsa da, Zoom’a alternatif olarak kullanabileceğiniz pek çok seçenek mevcut. Gelin Zoom'a alternatif olabilecek uygulamalara yakından bakalım.

Webex Meetings

iOS, Android, Mac, Windows ve Web sürümleri bulunan Webex, video kalitesi açısından bir Zoom alternatifi olarak konumlanıyor. Yüksek kalitede video ve ses sunan Webex, beyaz tahta ve belge işaretleme dahil olmak üzere gelişmiş araçlar sunuyor. Böylece ekipler daha kolay bir şekilde çalışabiliyor.

Öte yandan aracın ücretsiz sürümünde altyazılar, toplantı sonrası dökümler ve telefonla arama gibi kullanışlı özelliklere sınırlı erişim mevcut. Ayrıca kullanıcılardan bazıları aracın stabilite sorunları olduğunu bildiriyor. 

Webex Meetings’i birkaç yıl önce denediyseniz bir kez daha göz atmaya değer olduğunu belirtelim. Ürün, baştan sona yenilendi ve şu anda piyasadaki en iyi Zoom alternatiflerinden biri. Bir toplantıya katıldığınızda video kalitesi hemen göze çarpıyor. Platformda herkes hem görüntü ve ses kalitesi hem de stabilite açısından daha iyi görünüyor ve duyuluyor. Mesajınızı anında 30'dan fazla dile çevirebilen Webex ayrıca uzaklaştığınızda kameranızı kapatabiliyor. Buna ek olarak araç, geri döndüğünüzde kaçırdıklarınızı özetleyebilen bir yapay zeka asistanı da sunuyor. Ücretsiz sürüm 100 kişiye kadar 40 dakikalık toplantıları, ekran paylaşımı ve yerel video kayıtları gibi temel özellikleri içeriyor. Webex Starter için ise lisans başına, yıllık ödeme koşuluyla aylık 12 dolar olmak üzere bir fiyat belirlenmiş durumda. Lisans kapsamında 150’ye kadar katılımcıyla 24 saate varan toplantı hakkı tanımlanıyor. Ayrıca toplatılar için altyazılar, toplantı özetleri ve canlı anket gibi gelişmiş özellikler mevcut.

CoScreen

Sezgisel ekran paylaşımı kontrolleri sunan ve geliştiricilere odaklanan CoScreen, basit bir kullanımla karşımıza çıkıyor. Ayrıca cömert bir ücretsiz plana sahip olması da cabası. Öte yandan CoScreen’in özel alan ekran paylaşımı seçeneğinin olmadığını ve de hem katılımcıların hem de yöneticilerin masaüstü uygulamasını indirmesi gerektiğini belirtelim. Bunlar da aracın eksiklerinden bazıları olarak öne çıkıyor.

Yalnızca masaüstü uygulaması olarak kullanılabilen CoScreen’in Mac ve Windows sürümleri bulunuyor. Bir oturum başlattığınızda ya da oturuma katıldığınızda sesli aramaları veya video konferansı açmayı ya da açmamayı seçebiliyorsunuz. Ayrıca tüm ekranınızı paylaşmayı ya da birden fazla ekran arasından seçim yapmayı da tercih edebilirsiniz. Bunun için ekranınızdaki herhangi bir pencere veya uygulamanın üzerine geldiğinizde sarı bir ‘Paylaş’ düğmesine tıklamanız yeterli.

Zoom'un aksine CoScreen’de birden fazla kullanıcı aynı anda ekran paylaşımı yapabilir ve tüm ekip paylaşılan uygulamaları ve pencereleri birlikte kontrol edebilir; bu da onu özellikle hata ayıklama, kodlama eğitimi ve uygulama geliştirme gibi konularda müşterek çalışmak için çok uygun bir uygulama haline getirmekte.

CoScreen'e kaydolmak ve tek seferde 10 katılımcıya varan toplantılarla kullanmak ücretsiz. CoScreen, ekip hesapları, tek oturum açma ve yeni özelliklere erken erişim içeren Enterprise paketi için ise kullanıcı başına aylık 20 dolardan başlayan fiyatlar sunmakta.

Jitsi

Tamamen ücretsiz olan Jitsi, açık kaynak olmasıyla ve kullanmak için hesap açma gerekliliği olmamasıyla sivriliyor. Ayrıca aracın genel olarak iyi bir video kalitesi sunduğunu da belirtelim. Lakin araç diğer seçenekler kadar zengin özelliklere sahip olmaması ve zaman zaman ses ve videonun gecikmeli olması sebebiyle daha mütevazı bir yerde duruyor.

Katılımcılar için sorunsuz ancak gösterişsiz bir toplantı deneyimi yaratmak istiyorsanız Jitsi işinizi görebilir. Ürünü kullanmaya başlamak için bir hesap oluşturmanıza gerek yok. Sadece siteye gidip bir bağlantı oluşturmanız yeterli. Bağlantıyı görüşmede olmasını istediğiniz herkesle paylaşabilirsiniz. Aynı şekilde katılımcıların da toplantıya katılmak için bir hesap oluşturmasına gerek yok.

Video kalitesi harika değil ancak iyi, ayrıca Jitsi'den toplantı dökümleri veya yapay zeka entegrasyonları gibi gelişmiş özellikler beklememelisiniz. Yine de birkaç hoş detaydan bahsedebiliriz. Örneğin, GIF arama özelliği yalnızca GIF'i sohbete eklemekle kalmıyor, aynı zamanda video akışınızı kısa bir süre için GIF ile değiştiriyor. Bu durumun biraz kaotik bir eğlence ortamı yarattığını söyleyebiliriz. Bunlara ek olarak ekran paylaşımı ve yoklama özelliği de mevcut, yani Jitsi'de iyi bir video konferans uygulamasının temelleri bulunmakta. 

Başta da belirttiğimiz üzere açık kaynak bir platform olan Jitsi’de kodu kendi sunucunuza yükleyebilirsiniz. Bu da güvenlik ve gizlilik bilincine sahip şirketler için büyük bir avantaj. Kısacası Jitsi'yi kendi web sitenize veya oluşturduğunuz herhangi bir uygulamaya yerleştirebilirsiniz. Web, iOS ve Android sürümleri bulunan Jitsi, tüm özelliklerini tamamen ücretsiz olarak sunuyor.

GoTo Meeting

GoTo Meeting uygun fiyata sınırsız bulut depolama alanı ve kolay toplantı kaydetme özelliklerine sahip.Araç; sohbet, soru-cevap, yapay zeka toplantı asistanı ve güvenlik kontrolleri gibi Zoom’un sunduğu video konferans özelliklerinin çoğunu sunuyor. Ancak bir kıyas yaptığımızda Zoom her kategoride GoTo Meeting’den daha iyi performans gösteriyor.

GoTo Meeting’in göze çarpan ve bu listeye girmesini sağlayan özelliği ise, Business planına sahip olan kullanıcıların sınırsız bulut depolama alanına erişebiliyor olması. Zoom ile karşılaştırıldığında, GoTo Meeting bu alanda paranızın karşılığını en iyi şekilde veriyor. Yalnız şunu da belirtmeliyiz ki ekip, bulut depolama kullanımını izleyebiliyor. 

iOS, Android, Mac, Windows ve Web sürümleri bulunan GoToMeeting’in bir diğer artısı ise toplantı dökümlerinin mevcut olması denilebilir. Toplantı kayıtlarının sadece 365 gün kullanılabileceğini belirtelim, yani önemli bir kayıt kaybolmadan önce indirmiş olmanız gerekiyor.

GoTo Meeting ayrıca çeşitli yerel entegrasyonlar da sunuyor. Mesela GoTo Meeting ile doğrudan Slack’ten bir toplantı başlatabilirsiniz. Ancak görüşme sırasında bu uygulamalardan herhangi biriyle doğrudan etkileşim kuramıyorsunuz. Bu da GoTo Meeting’in en büyük eksilerinden biri olarak konumlanıyor. Ürünün bir diğer eksisi ise ses ve video kalitesi oldukça iyi olmasına rağmen daha yavaş ağlarda daha sık kesintiye uğraması.

Ücretsiz plan 3 katılımcıya kadar 40 dakikalık toplantıları içeriyor. Business planı ise yıllık ödeme koşuluyla kullanıcı başına aylık 16 dolardan başlayan bir fiyat sunuyor. Son olarak 250 katılımcıya varan toplantılar, sınırsız bulut kaydı ve Akıllı Toplantı Asistanı içeriyor.

Discord

Bir oyuncu olarak çeşitli oyunlar eşliğinde kullandığım Discord; kolay kurulumu, gerekli tüm özelliklere erişimin ücretsiz olması ve topluluk oluşturma araçlarıyla göze çarpıyor. Fakat aracın kesintiye eğilimi ve dosya yüklemelerinin ücretsiz sürümde 25 MB ile sınırlı olması öne çıkan eksilerinden bazıları.

Başlangıçta oyuncular için bir sesli sohbet uygulaması olarak tasarlanan Discord, görüntülü aramalara ve ekran paylaşımına da ev sahipliği yapacak şekilde gelişti. Discord, özellikle müşterek çalışma veya beyin fırtınası oturumları gibi ekip oluşturma etkinlikleriyle iyi bir Zoom alternatifi haline geldi. iOS, Android, Mac, Windows, Linux, Web sürümleri bulunan Discord’un, genel olarak Slack’ten daha iyi ses ve görüntü kalitesine sahip olduğunu da belirtelim.

Öte yandan uygulamadaki doğrudan mesajlar sunucuya özel değil yani ayrılan çalışanlar ekip üyeleriyle DM’lere erişmeye devam ediyor. Bir diğer dezavantajı ise ücretsiz sürümü kullanıyorsanız, video ve büyük fotoğraflar gibi 25 MB’nin üzerindeki herhangi bir dosyaların doğrudan platforma yüklenememesi. Bunun yerine bu dosyalara diğer hizmetlerde bağlantı vermeniz gerekiyor.

Son olarak bazı kullanıcıların, Discord’un diğer sohbet uygulamalarına göre daha sık çökme eğilimi olduğunu bildirdiğini belirtelim. Ücretsiz kullanım seçeneğinin yanında Nitro Basic paketi de mevcut. Nitro Basic kullanıcı başına aylık 2,99 dolardan başlıyor ve 50 MB’ye kadar daha büyük dosyaları paylaşmanıza olanak tanıyor. Ayrıca bu sürüm, animasyonlu avatarlar ve özel video arka planları gibi kozmetik yükseltmeler sunuyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.