Apple, aktif olarak yapay zeka uzmanlarını işe alıyor ve şirketin, özellikle John Giannandrea'nın üst düzey yapay zeka yöneticisi olarak işe alındığı 2018'den bu yana Google'dan en az 36 uzmanı bünyesine kattığı bildiriliyor. Apple'ın bu hamlesi, şirketin İsviçre'nin Zürih kentinde hayata geçirdiği gizli bir araştırma laboratuvarını da içeren global yapay zeka ve makine öğrenimi ekibini güçlendirmeye yönelik geniş stratejisinin bir parçası.
Zürih merkezli "Vision Lab", Apple'ın FaceShift ve Fashwell adlı iki yerel yapay zeka girişimini satın almasının ardından ortaya çıktı. Bu laboratuvar metin ve görsel girdileri entegre eden gelişmiş yapay zeka modellerine odaklanıyor. Ancak agresif işe alımlarına rağmen Apple'ın, Microsoft, Google ve Amazon gibi rakiplerinin milyarlarca dolarlık yapay zeka yatırımlarının aksine, yapay zeka hedefleri konusunda düşük bir seviyede kaldığını söyleyebiliriz.
Apple'ın yapay zeka stratejisi, yapay zeka sohbet robotlarının ve uygulamalarının doğrudan cihazın donanımı ve yazılımı üzerinde çalışmasını sağlayarak mobil cihazlarda üretimsel yapay zekayı dağıtmaya odaklanmış gibi görünüyor.
Sektördeki uzmanlar da Apple'ın mobil cihazlarında, yapay zeka sohbet robotlarının ve uygulamalarının veri merkezlerindeki bulut hizmetleri tarafından desteklenmek yerine telefonun kendi donanım ve yazılımı üzerinde çalışmasına olanak tanıyacak bir atılım olan üretimsel yapay zekayı kullanmaya odaklandığını öne sürüyor.
Financial Times'ın analizine göre Apple'ın yapay zeka ekibinin çoğunluğu Kaliforniya ve Seattle'daki ofislerde çalışıyor. Zürih merkezli çalışanlar ise Apple'ın OpenAI'ın ChatGPT sohbet robotu gibi ürünlere güç veren temel teknolojiye yönelik araştırmalarında yer alıyor. Şirket, Zürih'te, iki lokasyonda üretimsel yapay zeka alanında iş ilanları veriyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap