SPONSORLU

Gençlerin en mutlu olduğu teknoloji merkezi: Litvanya

NordVPN'in doğduğu yer olan Litvanya'nın yurt dışından gelen yeteneklere sunacağı çok şey var.
Gençlerin en mutlu olduğu teknoloji merkezi: Litvanya

Kısa süre önce yayınlanan Dünya Mutluluk Raporu'nda Litvanya, 30 yaş altı gençlerin kendilerini en mutlu hissettiği 1 numaralı ülke olarak yer aldı. İş-yaşam dengesi, güvenlik ve kariyer gelişimi fırsatlarından yararlananlar sadece yerel halk değil. Litvanya'nın başkenti Vilnius, sakinlerinin %10'unun yurt dışından gelmesiyle uluslararası bir yetenek merkezi olarak büyüyor.

Çoğu Avrupa ülkesi gibi Litvanya da kendi Türk diasporasına sahip; tek fark ise buraya taşınan insanların çoğunun bunu son 20-30 yılda yapmış olmaları. Taşınmanın en yaygın nedenlerinden biri ise eğitim. Başkentin başlıca teknoloji üniversitesi olan Vilnius Tech'te şu anda Türkiye'den 80'den fazla öğrenci bulunuyor ve bunların yarısı bilişimle ilgili konularda eğitim görüyor.

"İş başvurularında bulunmaya başladığımda, sunulan işlerin ne kadar büyük bir kısmının bilişim sektöründe olduğunu görmek beni gerçekten şaşırttı. Buraya taşınmadan önce bu ülkede bu kadar çok bilişim şirketi olduğunu tahmin edemezdim. Litvanya'da BT sektöründe her gün yeni iş fırsatları ortaya çıkıyor. Bu, daha önce BT ile ilgili eğitim almış kişiler için büyük bir fırsat," diyor Litvanya'ya yüksek lisans yapmak için gelen Ali Baysoy.

Litvanya'nın BT sektörü, hem uluslararası hem de yerli şirketlerin bir birleşimi. Revolut, Wix.com ve Wargaming gibi dünya çapında tanınan şirketlerin Litvanya'nın büyük şehirlerinde geliştirme ofisleri bulunuyor. Bu şirketlere, küresel arenada adını duyurmuş olan yerel ölçekli girişimler de katılıyor. Bunlar arasında Nord Security (NordVPN'in geliştiricisi), Omnisend, Oxylabs, Bored Panda ve diğerleri yer alıyor. 800'den fazla aktif girişim ile her gün yeni fırsatların ortaya çıktığını da ekleyelim. Dealroom.co'ya göre Litvanyalı girişimlerin değeri son beş yılda on altı kat artarak 9,5 milyar euroya ulaştı.

Ülkenin BT ve girişim sektörü patlama yaşarken, göç prosedürleri söz konusu olduğunda bürokrasi ise azaltılıyor. Şu anda Litvanya'ya göç etmek için en kolay yol, yüksek vasıflı uzmanlar için basit bir program olan AB Mavi Kart. İngilizce destek sağlayan danışmanlık hizmetleri sunan International House ağı, sahada entegrasyon, izinler, barınma, vergiler ve daha birçok konuda süreci kolaylaştırıyor.

Litvanya'da BT uzmanları Türkiye'ye kıyasla daha yüksek maaşlar bekleyebilir. Örneğin, kıdemli bir siber güvenlik uzmanı, Türkiye'ye kıyasla Litvanya'da %56'ya kadar daha fazla kazanabilir. Maaşlar, yer değiştirme ve açık iş pozisyonları hakkında daha fazla bilgi www.workinlithuania.com adresinde bulunabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.