Büyük teknoloji şirketleri, yapay zeka eğitim verilerinde yasal sınırları aşmakla suçlanıyor

Büyük teknoloji şirketleri, yapay zeka modellerini eğitirken etik sınırları zorluyor ve toplumda endişe yaratıyor.
Büyük teknoloji şirketleri, yapay zeka eğitim verilerinde yasal sınırları aşmakla suçlanıyor

Büyük teknoloji şirketlerinin yapay zeka modellerini eğitirken etik sınırları zorlaması, yapay zeka teknolojisinin gelişiminde karşılaşılan etik sorunların bir örneği olarak ön plana çıkıyor. Bu tür uygulamalar, toplumda endişe ve tartışmalara yol açabiliyor. Çünkü yapay zeka teknolojisinin toplumsal etkileri üzerinde derinlemesine düşünülmesi gerektiğini gösteriyor.

Bu bağlamda New York Times tarafından bir rapor yayınlandı. Büyük teknoloji şirketlerinin yapay zeka modellerini eğitirken şüpheli davranışlar sergilediğine dair çarpıcı iddiaları gündeme getiriyor. Rapora göre; OpenAI, Google ve Meta gibi teknoloji şirketleri, yapay zeka modellerini eğitmek için çeşitli yöntemler kullanıyor. Bu süreçte etik ve yasal sınırları zorluyorlar. Özellikle OpenAI'ın YouTube videolarını hızlı ve doğru deşifre için ses tanıma aracı Whisper'ı ve bu deşifreleri eğitim verisi olarak kullandığı belirtiliyor.

Raporda YouTube'un kullanım koşullarına muhtemel bir ihlal olabileceği konusunda OpenAI çalışanlarının endişeleri dile getiriliyor. Ancak şirketin bu videoları transkript etmekte kararlı olduğu ve bu verilerin GPT-4 gibi yapay zeka modellerinin eğitiminde kullanıldığı ifade ediliyor.

Meta da raporda yer alan şirketlerin arasında yer alıyor. Şirketin, yapay zeka modellerini eğitmek için uzun metinlere ihtiyaç duyduğu ve bu amaçla Simon&Schuster gibi yayıncıları satın almayı düşündüğü ifade ediliyor. Ancak aynı zamanda, şirketin telifli verileri internetten toplama olasılığını da tartıştığı ve bu durumun hukuki riskler içerebileceği belirtiliyor.

Raporda yer alan diğer bir şirket ise Google. Bu kapsamda şirketin YouTube videolarını transkript ederek yapay zeka modellerini eğitmekte olduğu belirtildi. Ancak bu işlemin videoların telif haklarını potansiyel olarak ihlal edebileceği iddia ediliyor. Ayrıca, Google'ın kullanım koşullarını değiştirerek Google Docs'lardan ve Google Maps'teki restoran yorumlarından veri kazımına izin verdiği belirtiliyor.

Bu iddialar, yapay zeka geliştiren şirketlerin etik ve yasal zorluklarla karşı karşıya kaldığı gerçeğini yeniden gündeme getiriyor. Ancak bu şirketlerin bu tür verilere erişim sağlama ve yapay zeka modellerini geliştirme sürecindeki kararlarını sorgularken, etik ve yasal normlara uygunluğunu koruma zorunluluğu da ortaya çıkıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.