Fibabanka'nın yatırım ve finansal teknoloji şirketi Finberg, yakın zamanda paylaştığı bir basın duyurusuyla öne çıkan rakamlarını açıkladı. Paylaşılan bilgilere göre Finberg, 2018 yılında kurduğu ilk fonunu 4.9 çarpan ve yüzde 61 İç Getiri Oranı (IRR) ile kapattı.
Finberg'in öne çıkan yatırımları arasında ise United Payment (eski adıyla Birleşik Ödeme) ve Garaj Sepeti yer alıyor. Bu noktada Garaj Sepeti'nin 2021 yılında Meksika merkezli Kavak tarafından satın alındığını hatırlatalım. Aynı şekilde 2019 yılında 50 milyon doların üzerinde bir değerleme ile Finberg'den yatırım almasıyla gündeme gelen Birleşik Ödeme, 2021 yılında OYAK Portföy Girişim Sermayesi Fonları'ndan yatırım aldı.
Paylaşılan verilere göre Finberg, 7 yılda 49 girişim ve 11 VC fonu yatırımı gerçekleştirdi. Bu bağlamda 72 milyon dolarlık 60 yatırımdan 42 milyon dolarlık 6 exit gerçekleşti.
Bu arada geçtiğimiz ay İhsan Elgin ile Finberg'in 2023 yılını ve gelecek planlarını konuştuğumuzu hatırlatalım. Elgin, röportajda 2023 yılı içinde toplamda 13 yatırım gerçekleştirdiklerini belirtti. 13 yatırımın 5'inin devam yatırımlar olduğunu da ekleyelim. Elgin tarafından paylaşılan bilgilere göre 2023 yılı içinde yapılan toplam yatırım miktarı ise 3 milyon doların üzerinde.
Finberg'in yatırım yaptığı alanlar her ikisi de yüzde 26 ile Fintech ve RetailTech olarak öne çıkmakta. Kurumun VC yatırımları ise yatırım alanlarının yüzde 20'sini oluşturuyor. Finberg'in yatırımlarının yüzde 76.7'sinin yerli, kalan yüzde 23.3'ünün ise yabancı şirketlere yapıldığını da ekleyelim.
Finberg 2024 yılında FİBA Fırsat Fonu II, FİBA Erken Büyüme Fonu, Tek Girişim Odaklı Fon ve Özel Amaçlı GSYF olmak üzere 4 fon ile faaliyet gösterecek.
Çekirdek sermaye yatırımlarına odaklı Fiba Fırsat Fonu II, girişim başına 1 milyon dolara kadar olan yatırımlar gerçekleştirecek. Fiba Erken Büyüme Fonu ise Köprü, Seri A ve Seri B yatırımlara odaklanarak girişim başına 1 milyon dolar ve üzeri yatırımlar gerçekleştirecek.
Tek Girişim Odaklı Fonlar ve Özel Amaçlı GSYF’lerin Fiba Grubu dışındaki yatırımcılara açık olduğunu belirtelim. Tek Girişim Odaklı Fonlar, bir girişimin tüm yatırım tutarının fonlanmasına yönelik olacak. Burada Tek Fon Büyüklüğünün 5 milyon doların üzerinde olduğunu belirtelim. Özel Amaçlı GSYF’ler ise bir işletmenin kendi yatırım planının fonlanmasına yönelik olacak. Burada da Tek Fon Büyüklüğü 5 milyon doların üzerinde.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap