Microsoft, Meta ve X, Apple'a karşı bir araya geldi

Şirketler, Apple'ın talep ettiği ücretlerin çok yüksek olduğunu ve geliştiricilerin web sitelerine nasıl bağlanacağı konusunda çok fazla kısıtlama olduğunu söyledi.
Microsoft, Meta ve X, Apple'a karşı bir araya geldi

Meta, Microsoft, X ve Match Group, Apple'ın yönlendirme karşıtı kurallarını geri çekmesini gerektiren bir mahkeme kararına uyma şeklini protesto etmek için Epic Games'e katıldı. Şirketler tarafından paylaşılan açıklamaya göre dört şirket de Apple'ın talep ettiği ücretlerin çok yüksek olduğunu ve geliştiricilerin web sitelerine nasıl bağlanacağı konusunda çok fazla kısıtlama olduğunu söyledi.

Hatırlamak gerekirse Apple'ın 2021 yılında Epic Games davasındaki kararın bir parçası olarak App Store kurallarını değiştirmesi gerekiyordu. Yargıç, uygulamaların tüketicileri App Store dışında mevcut olan daha düşük fiyatlara yönlendirmesini engelleyen yönlendirme karşıtı yönergelere itiraz etti. Apple, karara itiraz etmeye çalışırken değişiklikleri uygulamayı erteledi, ancak itiraz başarılı olmadı ve Apple, ocak ayında kurallarını güncellemek zorunda kaldı.

Geliştiricilerin artık uygulamalarına tek bir bağlantı eklemelerine izin veriliyor ve bu bağlantı müşterilerin uygulama içi satın alma sistemini kullanmadan satın alma yapabilecekleri bir web sitesine gidiyor. Apple bu şekilde yapılan satın alımlar için hala komisyon tahsil ediyor ve geliştiricilerin yüzde 12 ila 27 arasında ödeme yapmasını gerektiriyor.

Epic Games geçtiğimiz hafta mahkemeye Apple'ın karara uymadığını ve şirketin mahkemeye itaatsizlikten yargılanması gerektiğini söyledi. Epic Games, Apple'ın uygulamasının, ücret ve beraberindeki kısıtlamalar nedeniyle bağlantıları ticari olarak kullanılamaz hale getirdiğini söyledi. Microsoft, Meta, X ve Match ayrıca, Apple'ın uygulamaların alternatif satın alma seçenekleri hakkında en temel bilgileri bile içermesine izin vermediğinden şikayet etti.

Meta, Apple'ın ücretinden kaçınmak için kullanıcıları ödeme yapmak üzere web'e yönlendirebilmesi gerektiğini söyledi. Microsoft, Apple'ın kurallarının abonelik ve indirim sağlama seçeneklerini sınırladığından şikayet etti. X, Apple'ın yüzde 27'lik ücretinin harici bir bağlantı ekleme teşviklerini ortadan kaldırdığını söylerken, Match de kuralların dijital işlemler için fiyat rekabetini engellediğini iddia etti.

Şirketlerin Apple'a karşı bu şekilde bir araya gelmesi nasıl sonuçlar doğuracak, hep birlikte göreceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.