WhatsApp ve Messenger, üçüncü taraf uygulamalarla çalışmak için Signal protokolünü kullanacak

Meta, her iki uygulama da uçtan uca şifrelemeye (E2EE) sahip olduğu için bu konuda önemli bir standart olan Signal'i kullanıyor.
WhatsApp ve Messenger, üçüncü taraf uygulamalarla çalışmak için Signal protokolünü kullanacak

WhatsApp ve Messenger'ın AB'nin Dijital Piyasalar Yasası'na uyum sağlaması gereken 22 platform arasında yer aldığını sizlerle daha önce paylaşmıştık. Avrupa Birliği'ndeki Dijital Piaysalar Yasası (DMA) kapsamında WhatsApp ve Messenger'ın üçüncü taraf mesajlaşma uygulamalarıyla birlikte çalışabilmesi (interoperability) gerekiyor. Meta, bugün paylaştığı bir blog gönderisiyle birlikte çalışabilirliğin nasıl gerçekleştirileceğini detaylandırdı. 

Paylaşılan bilgilere göre şirket, birlikte çalışabilirliği sağlamanın en iyi yolunun Meta'nın mevcut istemci/sunucu mimarisi üzerine inşa edilen bir çözüm olduğunu düşünüyor. 

Yaklaşık 2 yıldır Avrupa Komisyonu ile birlikte çalışabilirlik üzerinde çalışan Meta, bu konuda kademeli olarak ilerleyecek. Birlikte çalışabilirlik, ilk etapta metin tabanlı mesajların yanı sıra görüntü, sesli not ve video gibi diğer dosyaları paylaşma yeteneğini destekleyecek. İlerleyen dönemde ise Meta, WhatsApp ve Messenger ile üçüncü parti uygulamalar arasında grup sohbetlerini ve aramaları mümkün kılacak. 

Üçüncü taraf geliştiricilerin şimdilik Messenger ve WhatsApp'a bağlanmak için Signal protokolünü kullanmaları gerekmekte. Meta, her iki uygulama da uçtan uca şifrelemeye (E2EE) sahip olduğu için bu konuda önemli bir standart olan Signal'i kullanıyor. Böylece geliştiriciler de uyumlu bir protokol kullanma seçeneğine sahip oluyor. Bununla beraber geliştiricilerin, sürece dahil olabilmek adına Signal ile aynı güvenlik garantilerini sunması gerektiğini belirtelim. 

Meta'ya bağlanan üçüncü taraflar, istemci uygulamalarının Meta'nın kullanıcılarına gönderdiği dosyaları barındıracak. Yani üçüncü tarafların tüm görüntü veya video dosyalarının barındırılmasından sorumlu olduğunu söyleyebiliriz. Bu süreçte Meta'nın mesajlaşma istemcileri, şifrelenmiş medyayı üçüncü taraf mesajlaşma sunucularından indirecek. Meta, indirme işlemi için bir Meta proxy cihazı kullanacak. Son olarak Meta'nın paylaştığı blog gönderisi üzerinden şifrelemenin nasıl çalışacağına dair daha üst düzey teknik ayrıntılara erişebileceğinizi eklemekte fayda var. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.