OpenAI, The New York Times'ı telif hakkı davası açmak için ChatGPT'yi hacklemekle suçluyor

OpenAI: "The New York Times, bize dava açmak için ChatGPT gibi ürünleri hacklemesi amacıyla birine para ödüyor."
OpenAI, The New York Times'ı telif hakkı davası açmak için ChatGPT'yi hacklemekle suçluyor

Geçtiğimiz yılın sonunda The New York Times'ın telif hakkı ihlali nedeniyle OpenAI ve Microsoft'a dava açacağı bilgisini sizlerle paylaşmıştık. The New York Times'ın iddialarına göre OpenAI ve Microsoft, yapay zeka modellerini The New York Times'ın milyonlarca makalesini kopyalayarak ve kullanarak oluşturmuştu. Bunun akabinde OpenAI'dan The New York Times'ın açtığı davaya yanıt gelmişti ve şirket, The New York Times'ın komutları manipüle ederek makalelerden alıntılar yaptığını öne sürmüştü.

Şimdi ise ilginç bir iddia daha ortaya atıldı. Bu iddiaya göre The New York Times, OpenAI'a dava açmak için ChatGPT gibi ürünleri hacklemesi amacıyla birine para ödüyor.

OpenAI, The New York Times'ın yıllardır telif hakkı ihlali konusunda herhangi bir endişeye yol açmadan chatbot geliştirmeleri hakkında heyecanla haber yaptığını belirtti. OpenAI, The Times'ın makalelerinin yapay zeka modellerini eğitmek için kullanıldığını 2020'de açıkladığını, ancak The New York Times'ın bunu ancak ChatGPT'nin 2022'de popülaritesinin patlamasından sonra önemsediğini iddia etti.

OpenAI'a göre, bu hızlı benimsemenin ardından, yeni teknolojilerin ortaya çıkardığı değerin raporlarıyla birlikte, The New York Times OpenAI'ın telif haklarını ihlal ettiğini iddia etti ve şirkete ticari şartlar talep etmek için ulaştı. Aylar süren görüşmelerin ardından The New York Times, milyarlarca dolar talep ederek dava açtı.

The New York Times'ın baş avukatı Ian Crosby, "OpenAI'ın tuhaf bir şekilde 'hackleme' olarak yanlış nitelendirdiği şey, sadece OpenAI'ın ürünlerini kullanarak The New York Times'ın telif hakkıyla korunan çalışmalarını çaldıklarına ve çoğalttıklarına dair kanıt aramak. Biz de tam olarak bunu bulduk. Aslında OpenAI'ın kopyalama ölçeği, şikayette belirtilen 100'den fazla örnekten çok daha büyük." ifadesini kullandı.

İki şirket arasındaki dava tam olarak ne zaman sonuçlanacak, şu an için belirsiz. Ancak OpenAI'ın talebi kabul edilirse, geriye sadece dolaylı telif hakkı ihlali ve ticari marka sulandırması iddiaları kalacak. Ancak The New York Times kazanırsa OpenAI'ı ChatGPT konusunda zor günler bekliyor olabilir. Neler olacağını hep birlikte bekleyip göreceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.