Intel'den yapay zeka için iki yeni işlemci: Sierra Forest ve Granite Rapids-D Xeon

Intel, yeni nesil bilgisayar çipleri için üretim sürecini geliştirme planlarını açıklamasının üzerinden bir hafta sonra, iki yeni işlemci tanıttı.
Intel'den yapay zeka için iki yeni işlemci: Sierra Forest ve Granite Rapids-D Xeon

Intel, yeni nesil bilgisayar çipleri için üretim sürecini geliştirme planlarını açıklamasının üzerinden bir hafta sonra, iki yeni işlemci tanıttı. Yeni çipler arasında Intel'in 2025 yılında piyasaya sürülecek olan Granite Rapids-D kod adlı en yeni Xeon işlemcisi ve bu yılın ikinci yarısında piyasaya sürülecek olan Sierra Forest yer alıyor. Şirket, bu işlemcilerle, müşterilerinin 5G ve kurumsal altyapılarını modernize etmek için yapay zekayı her alanda kullanmayı hedefliyor.

Granite Rapids-D Xeon

Granite Rapids-D, Intel'in sanal radyo erişim ağı iş yüklerindeki konumunu genişletmesine yardımcı olacak ve Sapphire Rapids EE olarak da bilinen Intel vRAN Boost özellikli 4. Nesil Intel Xeon İşlemcilerinin başarısının üzerine inşa edilecek. Şirket, bu eski çiplerin vRAN iş yüklerinin kapasitesini önceki nesil silikonlarına kıyasla iki katına çıkardığını, ağ operatörlerinin işlettikleri hücre sahalarının veya destekleyebilecekleri abonelerin sayısını iki katına çıkarırken vRAN işlem gücü tüketimini yüzde 20'ye kadar azalttığını açıkladı.

Intel, Granite Rapids-D'nin bu performans kazanımlarını önemli ölçüde artıracağını ve müşterilerin vRAN maliyetlerini düşürmelerini ve bu ağları çok daha geniş, küresel ölçekte sunmalarını sağlayacağını söyledi.

Sierra Forest

Intel'in yaptığı açıklamaya göre, müşteriler Granite Rapids-D işlemcilerine sahip olmak için bir süre beklemek zorunda kalacak olsalar da, yılın ikinci yarısında piyasaya sürülmesi planlanan Sierra Forest işlemcilere çok daha erken erişebilecekler. Sierra Forest, 288 çekirdeğe kadar sahip olacak ve vRAN ağ operatörlerinin 5G iş yükleri için raf başına 2,7 kat performans artışı elde etmelerine yardımcı olmak için şirketin en son e-çekirdek teknolojisini kullanacak.

Sierra Forest CPU'lar, ilk kez geçen yıl piyasaya sürülen Intel Infrastructure Power Manager yazılımının güncellenmiş bir versiyonunu da içerecek. Bu da müşterilerin, verim, gecikme ve paket düşüşü gibi temel performans ölçümlerinde herhangi bir düşüş yaşamadan güç tüketimini azaltmak için yerleşik telemetriden yararlanmasına yardımcı olacak.

Tüm bunların yanı sıra Intel'in geçtiğimiz günlerde Microsoft ile çip üretimi için milyarlarca dolarlık anlaşma yaptığını da hatırlatalım. Bu anlaşmaya göre Intel, Microsoft için tasarlanan özel çipler üretecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.