Apple, iPhone kullanıcıları için web uygulamaları desteğini AB'de kaldırıyor

Apple paylaştığı bir blog gönderisi ile AB'deki kullanıcılar için ana ekran uygulamalarını kaldırdığını açıkladı.
Apple, iPhone kullanıcıları için web uygulamaları desteğini AB'de kaldırıyor

Apple, Avrupa Birliği'nde bulunan iPhone kullanıcıları için progresif web uygulamaları (PWA) desteğini resmi olarak kaldırıyor. Geliştiriciler, güncel iOS betasını yükledikten sonra PWA'ların AB'de artık işlevsel olmadığına dair bir süredir şikayetlerde bulunmaktaydı.

Apple paylaştığı bir blog gönderisi ile AB'deki kullanıcılar için ana ekran uygulamalarını kaldırdığını açıkladı. Apple bu kararının nedenini açıklarken, bu uygulamaları, Dijital Piyasalar Yasası'na (DMA) uygun hale getirmenin, tamamen yeni bir entegrasyon mimarisi içereceğini öne sürdü. Bununla beraber Apple bu entegrasyon mimarisinin, yapmak zorunda kaldığı diğer değişikliklerin üzerine inşa edilmesinin zor olduğunu ifade etti. 

Söz konusu değişikliklerden biri, Apple'ın üçüncü taraf tarayıcıların iOS'te kendi motorlarını kullanmasına izin vermesini gerektiriyor. Apple gönderide, web uygulamalarının doğrudan Safari tarafından kullanılan bir motor olan WebKit üzerinde oluşturulduğunu belirtiyor. Şirketin ifadesine göre; böylece web uygulamaları, iOS'teki yerel uygulamalar için güvenlik ve gizlilik modeliyle uyumlu hale geldi. 

iOS 17.4'te yapılan değişiklikle, uygulamalar, yalnızca tarayıcınızda yeni bir sekme açan yer imleri olarak çalışacak. Oysa ana ekrana eklenen web siteleri şimdiye kadar bildirim gönderme ve rozet gösterme gibi işlemleri yapabilen olası bağımsız hizmetler olarak konumlanmaktaydı. Ayrıca progresif web uygulamaları (PWA) verileri tarayıcınızdan ayrı olarak depolayabiliyor. Böylece kullanıcılar, hızlıca erişmek istedikleri sitelere ulaşabiliyor ya da sürekli oturum açmak durumunda kalmıyor.

Apple'ın aktardıklarına göre; alternatif tarayıcı motorlarının AB'de kullanılmaya başlanmasıyla birlikte bu durum bir güvenlik riski oluşturuyor. Apple'a göre, kötü niyetli web uygulamaları diğer web uygulamalarındaki verileri okuyabilir. Bu sayede kullanıcının izni olmadan kullanıcının kamerasına, mikrofonuna veya konumuna erişmek için izinlerini yeniden ele geçirebilir. Buna ek olarak şirket, Android telefonların yıllardır farklı tarayıcı türleriyle web uygulamaları sunmasına rağmen, tarayıcıların kullanıcının bilgisi olmadan web uygulamaları yükleyebileceğini de vurguluyor. 

Bu değişiklik nedeniyle üzüntüsünü dile getiren Apple, söz konusu değişikliğin az sayıda kullanıcıyı etkilemesini bekliyor. Hatta şirket, ana ekran uygulamalarının kullanıcı benimsemesinin düşük sayıda kalması sebebiyle bu destek eksikliğini yaşadığını da ifade ediyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.