ABD'de yapay zeka destekli seslerin robotik aramalarda kullanımı yasaklandı

ABD Federal İletişim Komisyonu'nun yayınladığı karar kapsamında istenmeyen robotik aramalar tarafından hedef alınan kişiler yasal işlem başlatma hakkına sahip olacak.
ABD'de yapay zeka destekli seslerin robotik aramalarda kullanımı yasaklandı

ABD Federal İletişim Komisyonu, dün yayınlanan bir karar ile robotik aramaların yapay zeka tarafından üretilen sesleri kullanmasını yasadışı hale getiriyor. Bu karar neticesinde eyalet başsavcıları, yapay zeka ses klonlama teknolojisini kullanan arayanlara karşı hukuki olarak harekete geçebilecek. 

Kararda belirtilenlere göre yapay zeka tarafından üretilen sesler artık Telefon Tüketicisini Koruma Yasası (TCPA) kapsamında yapay veya önceden kaydedilmiş bir ses olarak kabul edilecek. Karar kapsamında arayanların, önceden izin almadan veya acil olmayan amaçlar için yapay zeka tarafından üretilen sesleri kullanması kısıtlandı. Bu noktada TCPA'nın çeşitli otomatik arama uygulamalarına yönelik yasaklar içerdiğini belirtelim. Hatta mesaj iletmek için yapay veya önceden kaydedilmiş bir ses kullanmak da bu yasaklar çerçevesinde yer alıyordu. Ancak şimdiye kadar bu yasağın, yapay zeka destekli ses klonlamayı içerip içermediği açıkça belirtilmemişti. Bu yeni karar, söz konusu kayıtların gerçekten de yasanın kapsamına girmesi gerektiğini gösteriyor. 

FCC Başkanı Jessica Rosenworcel yaptığı açıklamada robotik aramaların kötüye kullanımına dikkat çekti. Rosenworcel'in aktardıklarına göre; kötü niyetli kişiler, savunmasız aile üyelerini gasp etmek, ünlüleri taklit etmek ve seçmenleri yanlış bilgilendirmek için istenmeyen robotik aramalarda yapay zeka tarafından üretilen sesleri kullanıyor. 

Örnek vermek gerekirse; Ocak ayında, New Hampshire sakinlerinden bazıları, Başkan Joe Biden'ın sesinin, yapay zeka desteğiyle taklit edildiği bir arama aldı. Aramada vatandaşlara, eyaletin başkanlık ön seçimleri için sandık başına gitmemeleri söylendi. Bu kapsamda 5 bin ila 25 bin arasında arama yapıldığı tahmin ediliyor. Yürütülen soruşturma neticesinde bu robotik aramalar, Life Corporation ve Lingo Telecom şirketleriyle ilişkilendirildi.

Yeni karar sayesinde Eyalet Başsavcıları artık bu tarz sahtekarlıkları engelleme imkanına kavuşuyor. Şimdiye kadar Eyalet başsavcılarının, robotik aramaların arkasındaki kötü oyuncuları yakalamak için dolandırıcılık veya sahtekarlık eylemlerine dair deliller elde etmesi gerekiyordu. Bu yeni karar ise eyalet başsavcılarına, dolandırıcıları yalnızca yapay zeka tarafından üretilen bir ses kullandıkları için sorumlu tutma yetkisi veriyor. 

FCC ise artık istenmeyen aramalarda yapay zeka sesleri kullanan şirketlere ceza kesebilecek Aynı şekilde bu aramaların gerçekleşmesine destek olan hizmet sağlayıcıları da engelleyebilecek. FCC, yasayı ihlal edenlere arama başına 23 bin dolara varan para cezası uygulayabilecek. Buna ek olarak istenmeyen robotik aramalar tarafından hedef alınan kişiler de yasal işlem başlatma hakkına sahip olacak. Kişiler, istenmeyen her bir arama için potansiyel olarak 1.500 dolara kadar tazminat alabilecek. Spam engelleme teknolojisine sahip girişim YouMail'in paylaştığı verilere göre ABD'liler Ocak ayında yaklaşık 4.3 milyar robotik arama aldı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.