SPONSORLU

Sanofi, Care4Rare Projesiyle Nadir Hastalıklar Hakkında Fikirler Üreten Start-Up’ları Destekliyor

Sanofi Özellikli Tedaviler birimi özel, daha az rastlanan ama toplumun geneline bakıldığında aslında milyonlarca kişiyi etkileyen hastalıkların tedavileri üzerinde çalışıyor.
Sanofi, Care4Rare Projesiyle Nadir Hastalıklar Hakkında Fikirler Üreten Start-Up’ları Destekliyor

Sanofi, tüm dünyada nadir hastalıklar alanında öncü ilaç şirketlerinden biri. Hali hazırda nadir doğumsal metabolik hastalıklar grubunda olan lizozomal depo hastalıklarına (LDH) odaklanarak, Gaucher, Fabry, Mukopolisakkaridozis tip 1, Pompe ve ASMD hastalıkları için tedavi çözümleri sunuyor ve yeni tedaviler üzerinde çalışmaya devam ediyor. Bununla birlikte uzun yıllara dayanan biyoteknoloji deneyimi ile birçok alanda geliştirdiği yenilikçi tedavileri, hayatlarında fark yaratmaya çalıştıkları hastaların erişimine sunuyor.

Sanofi, Care4Rare ile nadir hastalıklara çözümler üreten start-up’ları destekliyor

“Dünyada, nadir hastalıklardan 350 milyon, Türkiye’de ise 6 milyon insanın etkilendiği tahmin ediliyor. Çoğunluğu genetik kökenli olan bu hastalıklarda, tanı sürecinin zorlu olması, tedavi seçeneklerinin ve tedaviye erişimin kısıtlılığı gibi nedenlerle geri dönüşümsüz komplikasyonlar ve maalesef sakatlık ve ölüm gibi sonuçlar gözlenebildiğini söyleyen Sanofi Özellikli Tedaviler Türkiye, Levant ve İran Genel Müdürü Pelin Yunusoğlu, “Bizler de Sanofi olarak bu alanda, başta ülkemizin hizmetine sunduğumuz yenilikçi tedaviler olmak üzere, ileri teknolojilerle yürüttüğümüz bilimsel çalışmalarımız ve hastaların yaşam yolculuklarında yaşadıkları zorluklara çözüm çabalarımızla onların yanındayız. İnsan sağlığını ileriye taşıma misyonumuz bizi daha da güçlendiriyor, daha çok gelişmek ve öğrenmek için sınırlarımızı zorlamamızı sağlıyor. Bilimin mucizelerinin peşinde koşarken, tüm çalışmalarımızı hastalar için sınıfının en iyisi ya da ilki olma hedefiyle yürütüyoruz.” diyerek sözlerini devam ettiriyor.

Pelin Yunusoğlu, Sanofi’nin bu alandaki yeni projesinden ise şöyle bahsediyor; “Care4Rare, Lizozomal Depo Hastalıkları başta olmak üzere nadir hastalığı olan hastalar için hastalık farkındalığı ve tanıdan başlayarak tedavi takip süreçlerinde bütün ihtiyaçlarının ortaya konulabilmesi, bu ihtiyaçların start-up ekosistemi ile paylaşılması, sağlık odağında çalışan start-up’ların bu ihtiyaçlara göre özellikle dijital çözümler getirebilmesi için başlattığımız bir proje. Projenin temel hedefi ise başta Sağlık Bakanlığı’nın Nadir Hastalıklar Sağlık Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nda belirtilen aksiyonlar olmak üzere bu alanda hastaların hayatına dokunan paydaşların ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilebilcek yenilikçi dijital çözüm, yaklaşım ve fikirlerin hayata geçmesi.”

Care4Rare ilk fazı olan çalıştay ile öncelikli hedefleri belirledik

“Care4Rare kapsamında proje başvurularını yapmak üzere girişimcilere yönelik açılan çağrıların hemen ardından geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiğimiz çok paydaşlı çalıştay ile proje için önemli bir adım attık.” diyen Yunusoğlu sözlerine şöyle devam ediyor: ”Çalıştayda öncelikli ihtiyaçları sağlık ekosisteminde yer alan tüm paydaşlarımızın gözünden değerlendirme fırsatı bulduk ve özellikle ‘Farkındalığın ve Bilgi Düzeyinin Arttırılması’, ‘Hasta ve Hasta Yakınlarının Desteklenmesi’, ‘Nadir Hastalıkların Tanısı’ ve ’Tedavi ve Bakım Hizmetleri’ gibi 4 başlık etrafında yapay zekâ, karar destek algoritmaları, mobil uygulamalar, uzaktan sağlık hizmetleri gibi teknolojilerin yanı sıra sağlık verilerinin etkin kullanımına ilişkin konuları ele aldık. Belirlenen bu ihtiyaçlar doğrultusunda hazırlanacak olan rapor geniş bir girişimci havuzu ile paylaşılacak. Girişimcilerimiz de çalıştayın çıktıları doğrultusunda çalışmalarına yön vererek hastaların hayatlarını kolaylaştıracak çözümler üzerine çalışmalarını yürütecekler.

Sağlık Bakanlığı Otizm, Zihinsel Özel Gereksinimler ve Nadir Hastalıklar Dairesi Başkanı Prof. Dr. Onur Burak Dursun ve Prof. Dr. Bülent Gümüşel’in moderasyonu ile gerçekleşen çalıştaya, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Tıbbi İlaç ve Cihaz Kurumu Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü, Türkiye Sağlık Hizmetleri Başkanlığı (TÜSEB) ve Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerinin yanı sıra Nadir Hastalıklar alanında uzman hekimler ve hasta derneğinden temsilcilerin de anlamlı katkıları oldu. Farklı disiplinlerin bir araya gelmesi ile hayata geçirdiğimiz bu proje, çok inandığımız ve bizi gerçekten çok heyecanlandıran bir oluşuma dönüştü ve aldığımız geri dönüşler bize daha fazla çabalamamız için ilham oluyor.”

Sanofi Özellikli Tedaviler Türkiye, Levant ve İran Genel Müdürü Pelin Yunusoğlu sözlerini şu şekilde sonlandırıyor: “Care4Rare çalıştayımızdan sonra Çözüm Geliştirme Sürecimiz ve 11 Mayıs tarihinde Sanofi ve start-upların katılımları ile Teknopark İstanbul ev sahipliğinde Sprint Day’i gerçekleştireceğimizi de duyurmak isterim. Burada geliştirilen çözümlerin ve süreçlerin paylaşılmasıyla bir ara değerlendirme yaparak girişimlerimizi daha odaklı yönlendirmeyi hedefliyoruz. Projenin son aşaması olan, 21 Eylül tarihinde gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz Demoday’de programa katılan projelerin değerlendirmesi yapılacak. Sanofi olarak öncülük ettiğimiz nadir hastalıklar alanında böyle bir oluşuma imkân sağlamak, bir yandan yenilikçi çözümlerin elçisi olurken, bir yandan da paydaşlarımızla birlikte değerli projeleri hayata geçirmekten gurur duyuyoruz."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.