Meta, Facebook ve Instagram'da yapay zeka tarafından üretilen görselleri etiketleyecek

Meta, önümüzdeki aylarda Facebook ve Instagram'da yapay zeka tarafından üretilen görselleri etiketlemeye başlayacak.
Meta, Facebook ve Instagram'da yapay zeka tarafından üretilen görselleri etiketleyecek

Meta paylaştığı bir blog gönderisi ile önümüzdeki aylarda Facebook ve Instagram'da yapay zeka tarafından üretilen görselleri etiketlemeye başlayacağını duyurdu. Meta'nın paylaştığı bilgilere göre şirket, yapay zeka içeriğin tespit edilmesi için endüstri partnerleriyle çalışarak ortak tespit standartları geliştirmeye odaklanıyor. 

Meta, Meta AI özellikleri kullanılarak oluşturulmuş görseller için Facebook, Instagram, Threads ve WhatsApp'ta “Imagined with AI” etiketlerini kullanıyor. Ancak şirket, başka şirketler tarafından üretilen içerikleri de etiketlemeyi arzu ediyor. Böylece Adobe, Google, Microsoft, Midjourney, OpenAI ve Shutterstock'ta üretilen görseller de etiketlenecek. Söz konusu şirketler, bu etiketleme sürecinin hayata geçmesi için kendi araçlarıyla üretilen görsellere metadata eklemeyi planlıyor. 

Ayrıca platformlar, kullanıcıların içeriğin yapay zeka tarafından üretilip üretilmediğini işaretlemelerine olanak tanıyan bir özelliğe de sahip olacak. Meta Küresel İlişkiler Başkanı Nick Clegg'in aktardıklarına göre; şirket ayrıca, kullanıcıların içeriğin yapay zeka tarafından üretildiğini gösteren filigran ve meta veri gibi görünmez işaretleri kaldırmasını önlemeye çalışıyor. 

Şirketin aldığı önlemlerin ABD'deki başkanlık seçimleriyle ilgili olduğu düşünülebilir. Hafta başında Meta Gözetim Kurulu, Başkan Joe Biden'ın değiştirilmiş bir videosunun Facebook'ta kalmasına izin veren bir kararı onayladı. Kurul, bu kararla birlikte şirketin manipüle edilmiş medya konusundaki tutarsız politikasını yeniden gözden geçirmesini talep etti. Bu arada Meta Gözetim Kurulu'nun Meta tarafından finanse edilse de bağımsız olarak çalıştığını belirtelim. 

Meta, daha önce 2024 küresel seçimleri boyunca yapay zeka tarafından üretilen içeriği nasıl denetlemeyi planladığını ana hatlarıyla açıklamıştı. Kasım ayında seçimlerde devreye aldığı geçmiş uygulamaları sürdüreceğini belirten şirket, bununla beraber yapay zeka tarafından üretilen siyasi reklamları etiketlemeye başlayacağını ifade etti. Aynı şekilde Meta, Kasım ayında reklamverenlerin Instagram ve Facebook'ta siyasi reklamlar oluşturmak için üretimsel yapay zeka yazılımını kullanmasını da yasakladı. Şirketin bu attığı bu adımların seçim dönemleri boyunca dezenformasyonu engellemekte yeterli olup olmayacağını hep birlikte izleyip göreceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.