Microsoft, yapay zeka destekli haber içeriği üretimi için Semafor ile anlaştı

İş birliği kapsamında OpenAI ve Microsoft'un yapay zeka araçları, haber üretimi süreçlerine destek olacak
Microsoft, yapay zeka destekli haber içeriği üretimi için Semafor ile anlaştı

Microsoft, medya girişimi Semafor ile yeni bir iş birliğine imza attı. Bu iş birliği kapsamında OpenAI ve Microsoft'un yapay zeka araçları, haber üretimi süreçlerine destek olacak. Anlaşma kapsamında Microsoft, Semafor'un Signals adlı son dakika haber akışını hayata geçirmesi için önemli seviyede bir ödeme yaptı. Konuya yakın kaynaklar, şirketlerin mali ayrıntıları paylaşmaktan kaçınsa da ödenen miktarının Semafor için önemli olduğunu dile getiriyor. 

Signals nasıl çalışacak? 

Buzzfeed'in eski genel yayın yönetmeni Ben Smith tarafından kurulan Semafor, Signals adında bir yayın oluşturacak. Son dakika haberlerini ve analizleri öne çıkaracak olan bu yayın, günde yaklaşık 12 gönderi paylaşacak. Tüm hikayeler tamamen gazeteciler tarafından yazılırken, yapay zeka etkin bir şekilde araştırma aracı olarak kullanılacak. 

Semafor'un ekibi özellikle yapay zeka araçlarını kullanarak dünyanın dört bir yanındaki diğer haber kaynaklarından gelen son dakika haberlerini hızlıca bulabilecek. Ayrıca birden fazla dilde yayınlanan bu haberler için çeviri araçları da sağlanacak. Bu anlamda yayınlanacak bir makalenin Çince ve Hintçe gibi kaynaklar içermesi söz konusu olabilecek. Muhabirler, bu makalelere bağlam ekleyerek farklı bakış açılarını gündeme getirecek. 

Gazetecilikte yapay zeka dönemi 

Yapay zeka araçları halüsinasyon üretme tehlikesi nedeniyle gazetecilik alanında kullanıldığında çeşitli tepkileri de beraberinde getiriyor. Öte yandan daha fazla medya şirketinin insanların gözetiminde yapay zeka araçlarından faydalanması, diğer medya şirketlerini de çağa ayak uydurmaya itiyor. 

Şu anda Microsoft'ta Gazetecilik Direktörü olarak çalışan eski AP muhabiri Noreen Gillespie, bu konuda yaptığı açıklamada, gazetecilerin bir nesil daha hayatta kalabilmeleri ve gelişebilmeleri için bu araçları benimsemeleri gerektiğine dikkat çekiyor. 

Microsoft'un gazeteciliğe ilgisinin nedeni ne? 

Ayrıca Microsoft, Craig Newmark Gazetecilik Okulu, GroundTruth Projesi ve Online News Association dahil olmak üzere diğer gazetecilik kuruluşları ile yaptığı iş birliklerini de açıkladı.

Microsoft'un gazeteciliğe ve medya şirketlerine gösterdiği bu yoğun ilgi geçtiğimiz yıl The New York Times'ın OpenAI ve Microsoft'a açtığı dava ile ilgili olabilir. Hatırlarsanız, telif hakkı ihlali nedeniyle dava açan The New York Times, her iki şirketin de artık kendi içeriğiyle doğrudan rekabet ettiğini öne sürmüştü. OpenAI ise The New York Times'ın açtığı davaya yanıt olarak he New York Times'ın komutları (prompt) manipüle ederek makalelerden alıntılar yaptığını öne sürdü.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.