GPS verilerini pazar analizlerine dönüştüren girişim: Arcanor

Arcanor, uçak, gemi, drone ve mobil gibi her tür hareketlilik verisini anlamlı hale getiren iki platforma sahip.
GPS verilerini pazar analizlerine dönüştüren girişim: Arcanor

Ali Baran, Kaan Kalle ve Nihat Kantar tarafından 2021 yılında kurulan Arcanor, uçak, gemi, drone ve mobil gibi her tür hareketlilik verisini anlamlı hale getiren iki platform geliştirdi. Bunlardan Arcanor Laser, çerezsiz bir DMP olarak, dünyada 2.5 milyar mobilite hareketliliğini işleyip hedef kitle segmentleri oluşturulmasını sağlıyor. Ayrıca bu kitlelerin istenen sosyal medya ve programatik kanallarına entegre edilmesine imkan tanıyor.

Arcanor Vision ise rakipleriniz ve pazarınızı 360 derece görmenizi sağlayan bir analitik platformu. Arcanor Vision, dünya genelinde herhangi bir konum veya kitleyi analiz etmenizi sağlıyor.

2021 ve 2022 yıllarında altyapı çalışmaları, ürün geliştirme süreçlerini tamamlayan girişim, yaklaşık 1 yıl yoğun olarak teknolojisine ve global yetkinliklerde ürün geliştirmeye odaklandı. Arcanor, ABD Patent Enstitüsü'nden patenti onaylanmış girişimlerden biri olarak öne çıkıyor. Ali Baran'ın aktardıklarına göre 26 Aralık 2023 tarihinde Arcanor altyapısının teknoloji patenti Amerika Patent Enstitüsü tarafından Resmi Gazete'de yayımlandı.

Girişimin öne çıkan verileri

Şu anda 12 kişilik ekiple faaliyetlerini sürdüren girişim, bu süreç içerisinde, Brezilya, Güney Kore, Avrupa, Amerika ve Türkiye gibi ülke ve bölgelerde müşteri kazanımı elde etti. 2023 yılını 5 kat büyüyerek tamamladı. Arcanorun İstanbul ve Londrada iki iştiraki bulunuyor. Ayrıca girişim, Bilişim Vadisi Teknokent, Gebze teknoloji merkezinde yer alıyor. 

Arcanor, NVIDIAnın onaylanmış bulut partnerleri arasında yer alıyor. Ayrıca girişimin paylaştığı bilgilere göre Arcanor veri güvenliği konusunda, IAB Avrupada listelenmiş sayılı veri sağlayıcıları arasında bulunmakta. Bununla beraber girişim, veri gizliliği konusunda IABnin TCF V2.0 global veri uyumluluğu sertifikasına sahip. 

Girişimin farklılaştığı noktalara baktığımızda patentli hiper analitik altyapısının öne çıktığını görüyoruz. Bu durum, her tür mobilite verisini hızlı ve düşük maliyette işleyebilmeye, sokak ve binaların yapı ve biçimlerine göre verilerini süzüp filtrelemeye yardımcı oluyor.

Gelir modeli ve yatırım detayları

Laser ürünü üzerinden sosyal medya mecralarına yüklenen kitleler büyüklüklerine göre ücretlendirilirken, programatik kanallara yüklenen kitleler CPM üzerinden ücretlendiriliyor. Vision ürünü de kullanıcı sayısı, analiz edilecek ülke sayısı ve metrik sayısına göre ücretlendiriliyor. 

Bu arada Arcanor ekibinin, şirketi kurduktan 6 ay sonra Oria Venturestan 4 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım aldığını belirtelim. Ekip, ilk faturalarını ise şirketi kurduktan 1 ay sonra ABD'ye kesmeye başladı. Ali Baran, girişimin gelecek planlarını aktarırken global pazarlarda bilinirlik kazanmak istediklerini belirtti: 

Şirketimizi globalde tanınır bilinir hale getirmek istiyoruz. Bu kapsamda, yeni yılla beraber stratejik anlaşmalara imza attık. Amerika pazarı bizim için büyük potansiyel. Amerikan merkezli büyük bir şirket olmak istiyoruz.

Globalde genişleyerek Laser ürününü dünya geneli tüm reklam ajanslarına ve platformlarına entegre etmek, aynı zamanda Vision ürününü de şirketler tarafından strateji, satış ve pazarlama planlamasında kullanımlarını artırmaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.