Facebook Groups API'ının kapatılması geliştiricileri ve işletmeleri nasıl etkileyecek?

Sosyal medya gönderilerine yönelik planlama çözümleri sunan girişimler bu yeni gelişmeyle zor durumda kaldı.
Facebook Groups API'ının kapatılması geliştiricileri ve işletmeleri nasıl etkileyecek?

Meta yakın zamanda Facebook Groups API'ını kapatmaya hazırlanıyor. Şirketin, mevcut Facebook Groups API'ının kullanımdan kaldıracağı haberi ilk olarak 23 Ocak'ta paylaşılan Facebook Graph API v19.0'un duyurusunda karşımıza çıkmıştı.

Bu duyuruda Meta, geliştiriciler ve işletmeler tarafından Facebook gruplarında gönderiler planlamak için kullanılan API'ın 90 gün içinde kaldırılacağını açıkladı. API'ın kullanımdan kaldırılması kapsamında API ile ilişkili İzinler ve İncelenebilir Özellikler de kullanımdan kaldırılacak. 

Bu karar dahilinde geliştiriciler, Facebook Gruplarındaki gönderi ve yorumlara özel olarak yanıt verilmesini sağlayan bir özelliği de kaybedecek. Bu özellik sayesinde Facebook Gruplarında paylaşımda bulunan veya grupta yorum yapan bir kişiye tek bir mesaj göndermek isteyen işletmeler, API aracılığıyla mesaj gönderebiliyordu. Meta'nın belirttiğine göre yeni v19.0 API'ındaki bir başka değişiklik, Gruplar API'ına gerek kalmadan bu özelliği etkinleştirecek. 

Yine de Facebook Groups API'nin kullanımdan kaldırılmasının etkileri bununla sınırlı değil. Sosyal medya gönderilerine yönelik planlama çözümleri sunan girişimler de bu yeni gelişmeyle zor durumda kaldı. Bu alanda 5 bin Facebook hesabına hizmet veren VipeCloud'un CEO'su Adam Peterson, API'ın kapatılmasıyla toplam gelirinin yaklaşık yüzde 8'inin kesileceğini açıkladı.

Ayrıca Facebook Grupları API'ının kullanımdan kaldırılması bu API sayesinde hayata geçen otomasyonları da devre dışı bırakacak. Bu da bu alanda otomasyon geliştiren şirketlerin mevcut müşterilerini kaybetmesine yol açıyor. 

Örneğin, VipeCloud'un rakibi PostMyParty, API'ın kapatılması nedeniyle iflas edebilir. PostMyParty'nin sahibi Daniel Burge'ün aktardıklarına göre şirket, hem yedi yıllık çalışmasını hem de 10 binden fazla müşterisini kaybedecek. Bu da milyonlarca dolarlık bir kayba denk geliyor. Ancak Daniel Burge'ün paylaştıklarına göre; Meta ilk kez bir API'yi aniden kullanımdan kaldırmıyor. Daniel Burge, birkaç yıl önce Meta'nın Etkinlikler API'ını hiç haber vermeden aniden sonlandırdığını ifade ediyor. 

Hem Meta'nın geliştirici formununda hem de sosyal ağlarda geliştiriciler, Facebook Grupları API'ının kullanımdan kaldırılmasıyla ilgili tepkilerini ortaya koymaya devam ediyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.