Yandex, Rusya'daki varlıklarını 5,2 milyar dolara satıyor

Yandex NV, tarafından açıklanan bilgilere göre şirket, Rusya'daki varlıklarını 5,2 milyar dolar karşılığında Rus yatırımcılardan oluşan bir konsorsiyuma satacak.
Yandex, Rusya'daki varlıklarını 5,2 milyar dolara satıyor

Yandex'in çatı şirketi olan Hollanda merkezli Yandex NV, Rusya'daki varlıklarını satacağını duyurdu. Yandex NV, tarafından açıklanan bilgilere göre şirket, Rusya'daki varlıklarını 5,2 milyar dolar karşılığında Rus yatırımcılardan oluşan bir konsorsiyuma satacak. Konsorsiyum içinde ülkenin en büyük petrol şirketleri arasında yer alan Lukoil'in bulunduğunu da ekleyelim.

5,2 milyar dolarlık satın alma bedelinin hem nakit hem de hisse şeklinde ödeneceğini de ekleyelim. Yandex NV'nin Rusya'daki varlıklarını satmasındaki ana nedenin ise Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş olduğunu söyleyebiliriz. Hatırlatmak gerekirse Avrupa Birliği, savaşın ardından Yendex'e pek çok yaptırım uygulamıştı.

5,2 milyar dolarlık exit'in Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş başladıktan sonra gerçekleşen en büyük exit olduğunu da ekleyelim. Paylaşılan bilgilere göre Yandex NV ve Rus yatırımcılardan oluşan konsorsiyum arasındaki satın alma görüşmeleri yaklaşık 18 ay sürdü.

Gerçekleşen satın alma anlaşması ile birlikte Rusya'nın en büyük teknoloji şirketi konumunda yer alan Yandex'in ülkedeki varlıkları tamamen Rus mülkiyetine geçmiş oldu. Hatırlatmak gerekirse Yandex'in çatı şirketi olan Yandex NV içinde yabancı yatırımcılar da yer alıyor. Gerçekleşen satın alma, yabancı yatırımcıların Rusya'daki Yandex varlıklarından exit yapmalarını sağladı. 

Söz konusu satın alma anlaşmasının ilk kısmı, 2024'ün ilk yarısında tamamlanacak. Taraflar arasında yapılan anlaşmaya göre Yandex NV şirketi, 31 Temmuz itibarıyla "Yandex" markasını kullanmayı bırakacak ve ismini değiştirecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.