Daha önce siteniz için kolayca pop-up oluşturmanızı sağlayan yerli girişim Popupsmart'ı sizlere tanıtmıştık. Popupsmart ekibi, yeni ürünü LiveChatAI ile karşımızda. LiveChatAI, şirketinize özgün veri ve içerikleri yapay zeka yardımıyla eğiterek, müşteri sorularına gerçek zamanlı yanıtlar sunan bir yapay zeka bot hizmeti.
Popupsmart kurucu ortağı Emre Elbeyoğlu LiveChatAI hakkında şunları söylüyor:
Aslında en basit anlatımıyla GPT-4 teknolojisini kullanarak şirketinizi ait döküman ve içerikleri eğitip yapay zekanın anlayabileceği formata getiriyoruz.
Kullanım alanı olarak şirket web sitenizde, özel bir URL adresi üzerinde, Slack ve WhatsApp gibi platformlarda entegre bir şekilde LiveChatAI’ı çalıştırabiliyorsunuz. LiveChatAI, uzun kodlama süreçlerini ortadan kaldırırken, şirketinizin müşteri ilişkilerini düzenlemenizi sağlıyor.
Ekip, LiveChatAI'ın altyapısını, Vercel üzerinde React kullanarak, 8 ay gibi kısa bir sürede hayata geçirdi. Gelişmiş altyapının temelini OpenAI’ın embedding teknolojisi ve GPT-4 oluşturuyor. Ekip, hali hazırda geleceğe yönelik olarak entegre edeceği yeni yapay zeka servisleri üzerine de çalışmakta
Ürünün MVP sürümü piyasaya sürüldükten bu yana sadece 6 ay geçmiş olmasına rağmen, 62 aktif ödeme yapan müşterisi bulunmakta. Ek olarak, üründe ücretsiz bir plan da yer alıyor, bu plandan faydalanan müşteri sayısıyla birlikte LiveChatAI toplamda 142 müşteriye hizmet veriyor. Bu süre zarfında, girişimin aylık ciro rakamı 7 bin dolar seviyesine ulaştı. LiveChatAI, her ay ortalama yüzde 35'lik bir büyüme oranı sergiliyor.
Emre Elbeyoğlu, LiveChatAI'ın rakiplerinden nasıl ayrıştığını ise şöyle aktarıyor:
Sektörde birçok firma chatbot çözümleri sunuyor ama rakiplerimiz arasında GPT-4 teknolojisini kullanarak ve benzer çözümler sunan diğer firmaları göz önünde bulundurduğumda bir adım önde olduğumuzu rahatlıkla ifade edebilirim. Bu teknoloji sayesinde, dil anlama ve üretme yeteneklerinde üst düzey bir performans sergiliyoruz.
LiveChatAI ekibi, Chatbase ve DanteAI gibi firmaları rakip olarak görüyor. Ancak, ekibin aktardıklarına göre; ürün, GPT-4'ün getirdiği gelişmiş dil işleme yetenekleri, anlama derinliği ve geniş konu yelpazesi ile müşterilere daha etkili, doğru ve zengin içerikli yanıtlar sunmak yolunda ilerliyor. Emre Elbeyoğlu bu konuda sözlerini söyle sürdürüyor:
Bizi rakiplerimizden ayıran belirgin farkın ise kullanan şirketler için müşteri deneyimini iyileştirmek ve iş süreçlerini daha verimli hale getirmek olduğunu söyleyebilirim.
Kullanıcıların OpenAI üzerinden kendi GPT’lerini ya da ürünlerini oluşturmak yerine neden LiveChatAI'ı tercih etmesi gerektiğini sorduğumuzda ise Elbeyoğlu şöyle yanıtlıyor:
Çünkü biz, müşteri verilerini eğiterek, bu verileri kullanarak basitce gerçek zamanlı ve özelleştirilmiş yanıtlar sunuyoruz. Websitenizde, özel URL adresinizde, Slack ve WhatsApp’ta çalışabilen geliştirdiğimiz widgetlar sayesinde geniş bir entegrasyon yelpazesi sunuyoruz. Ayrıca, AI tabanlı chatbotumuz dinamik veri sağlama yeteneği sayesinde, sipariş durumu gibi anlık bilgileri API’dan alarak müşterilere anında geri bildirim sağlayabiliyoruz.
Girişim, yeni ürünler ve iş modelleri geliştirme sürecinin, temel ürününün yanısıra yapay zeka teknolojisini tanımalarına yardımcı olduğunu ifade ediyor. Bu süreçte ekibin karşılaştığı zorluklar arasında teknolojik değişimlere hızlı uyum sağlama ve pazar taleplerine uygun çözümler üretme ihtiyacı gibi konular yer alıyor. Olumlu açıdan bakıldığında ise ekip, yenilikçi ürünlerle öne geçme ve müşterilere geniş bir çözüm yelpazesi sunma şansına sahip olduğunu aktarıyor. Bununla beraber girişim, müşteri geri bildirimlerini değerlendirerek sürekli olarak ürünlerini iyileştirme fırsatı da elde ediyor.
Ekibin Popupsmart şirketi altında geliştirdiği ürün için melek yatırımlar aldığını belirtelim. Paylaşılan bilgilere göre, bu yatırım, şirket adına büyüme sürecine önemli destek sağladı. Söz konusu yatırımın, ürünü daha geniş kitlelere ulaştırma ve stratejik değerleri geliştirme yönünde de oldukça yardımı oldu.
Ürünün gelir modeli, ‘Software as a Service’ (SaaS) modeline dayanmakta. Müşteriler, yapay zekanın cevap verdiği mesaj sayısı kadar bir lisans ücreti ödeyerek hizmeten faydalanabiliyor. Bu şekilde, müşterilerin ihtiyaçlarına göre ölçeklendirilebilen ve esnek bir maliyet yapısı sunuluyor. Ayrıca, sunulan hizmetin kalitesi ve kullanım kolaylığı, müşteri memnuniyetini artırarak girişimin ürün odağında uzun vadeli iş ilişkileri kurmasına alan tanıyor.
Girişimin hedefleri arasında, müşteri destek alanında yapay zeka bot çözümleriyle pazar payı kazandıktan sonra, AI agent yani çözüm odaklı yapay zeka botlar geliştirmek yer alıyor. Buna ek olarak ekip, yıl sonuna kadar ödeme yapan müşteri sayısını 1000'e çıkarmayı hedefliyor. Emre Elbeyoğlu girişimin gelecek planlarını şu cümlelerle aktarıyor:
Bu hedeflere ulaşmak için pazarlama stratejilerimizi güçlendirecek ve müşteri memnuniyetini artırmak için çaba harcayacağız. Ayrıca, teknolojik gelişmeleri takip ederek, müşterilere en güncel ve etkili çözümleri sunma konusundaki öncülüğümüzü sürdürmek de istiyoruz. Müşteri geri bildirimlerine ve müşteri memnuniyetine önem vererek ürünümüzü geliştirmeyi ve hedeflerimize ulaşmayı umuyoruz.