Blockchain Talks'ta yurt dışı internet ve telefon deneyiminde eSIM teknolojileri konuşuldu

Canlı yayınımızda Paribu Ventures'ın 2023 değerlendirmesini, 2024 planlarını, Roamless'ın kuruluş hikayesini, Web3 ve Roamless ilişkisini konuştuk.
Blockchain Talks'ta yurt dışı internet ve telefon deneyiminde eSIM teknolojileri konuşuldu

Blockchain Talks'un sekizinci bölümünde yurt dışı internet ve telefon deneyiminde eSIM teknolojilerine odaklandık. Konuşmacıları arasında Paribu Ventures direktörü Utku DördüncüRoamless kurucu ortakları Emre Demirel ve Ali Gazioğlu'nun yer aldığı serimizin sekizinci canlı yayını Webrazzi'nin içerikten sorumlu genel müdür yardımcısı Ahmet Buğra Ferah'ın moderatörlüğünde gerçekleşti. 

Paribu Ventures 2023 özeti 

Utku Dördüncü Paribu Ventures için 2023'ün nasıl geçtiğini aktardı. Kısa bir yıl değerlendirmesi yapan Dördüncü, Paribu Ventures'ın gündeminden de bahsetti. 2023'ün sakin geçen bir sene olduğunu ifade eden Dördüncü, globalde de işlem adetlerinin düştüğünü hatırlattı. 

Dördüncü'nün aktardıklarına göre geçmişte anlaşmalar haftalar içinde kapanırken, süreçler uzadı. Bu durumun sağlıklı olduğunu belirten Dördüncü, bu sayede şirketlerle daha fazla zaman geçirip işlerini tanıyabildiklerini sözlerine ekledi. 

Geçen sene iki yatırım yaptıklarını hatırlatan Dördüncü, portföylerindeki üç firma ile Paribu'nun diğer ekipleri arasında entegrasyon ve PoC yapıldığını aktardı. Dördüncü, 2024 yılının da 2023'e benzer olacağını ifade etti. 

Roamless'ın kuruluş hikayesi 

Emre Demirel ve Ali Gazioğlu ise kendilerini tanıtırken, profesyonel geçmişlerini ve Roamless'ın kuruluş hikayesini anlattı. Ali Gazioğlu kendisinin ilk eSIM kullanıcılardan biri olduğunu belirtirken, geçmişte Asım Alp ile birlikte telekom şirketlerine yazılım servisi, roaming hizmeti veren bir şirket kurduklarını hatırlattı. 

Emre Demirel ise 12 sene süresince yatırım fonu yöneticiliği yaptığını belirtti. Perakendeye odaklanan bu sürecin zamanla yazılım ve Fintech'e kaydığını ifade etti. Emre Demirel geçmişte AT&T ile saatler süren olumsuz bir deneyiminin ardından 2022'nin Nisan ayında ilk eSIM tabanlı operatöre 1,5 dakika içinde geçiş yaptığını dile getirdi. Bu deneyim neticesinde Ali Gazioğlu ile iletişime geçtiğini ifade eden Demirel, 2023'ün Ocak ayında şirketi kurduklarını söyledi. 

Canlı yayında Ahmet Buğra Ferah "Roamless bugün hangi noktada, traction ne durumda, ürün-pazar uyumu nasıl? Ayrıca ben benzer projelerden nasıl ayrıştığınızı da merak ediyorum." dedi.

Emre Demirel, "piyasaya sürülen ilk eSIM uygulamalarının eksiklerini kapatabileceğimizi düşündük" dedi. Eylül ayının son gününde MVP olarak iOS'da bir ay sonrada Android'de 62 ülkede çıktıklarını belirten Demirel, tahminlerinin ötesinde tüketici ilgisiyle karşılaştıklarını dile getirdi. 

Demirel'in aktardıklarına göre 2023'ün Aralık ayında 15 bin kullanıcıya ulaşan girişim şu anda 30 bin kullanıcıya ulaşmış durumda. Tekrar eden kullanıcılara da dikkat çeken Demirel, bir kullanıcının 3 ay içerisinde kullanımının 40'ı geçtiğini aktardı. 

Roamless kullandıkça öde modeliyle de öne çıkmayı başarıyor. Ödeme süreçlerinin tek bir bakiyeden sunulması da dikkat çekiyor. Girişim, veri, konuşma, mesajlaşma ve lokal numara alma hizmetlerinin operatöre bağımlı olmadan tüketicilere sunulmasını hedefliyor. 

Paribu Ventures Roamless'a neden yatırım yaptı?

Dördüncü, Ali Gazioğlu ve Asım Alp'in girişimi Linxa'nın önemine ve ekibin geçmişine dikkat çekti. Dördüncü'nün aktardıklarına göre; bir eSIM ile 200 ülkede, yerel numaranızla arandığınız, internete girdiğiniz bir hat, inanılmaz bir "distruption" ortaya koyuyor. Ekibin blockzincire ilgisi, ürüne 1 milyon kullanıcıyı aştıktan sonra eklenebilecek sadakat ve ödeme sistemleri, konsensüs mekanizmaları Paribu Ventures'ın ilgisini çeken alanlar arasında yer alıyor. Son olarak Dördüncü, Roamless'ın WOM ile kendi kendine yayılabilen bir ürün olduğunu sözlerine ekledi. 

Web3 ve Roamless

Emre Demirel, ekibin bir kısmının web3 dünyasına yatırım ve geliştirme açısından yakın olduğunu ifade etti. Roamless'ın içine para konulan bir cüzdan olduğunu söyleyen Demirel, "ödemelerin nakit olması uzun vadede şart değil" dedi. Ödemeleri kripto olarak alabilmenin ilk kullanım alanı olacağını belirten Demirel, müşterilere sadakat puanı verme gibi kullanıcı bazı büyüdükçe benzer projelerin hayata geçeceğini aktardı. Cüzdan tabanlı projenin, ilerleyen dönemde fintech, seyahat ve blockchain gibi alanlardaki uygulamalarla büyüyeceğini ifade etti. 

eSIM teknolojisinin yaklaşık 3-4 senedir gündemde olduğunu belirten Ali Gazioğlu, "eSIM yaygınlaşarak artacak" dedi. Bu teknolojiyi bilmeyen ciddi bir kesimin mevcut olduğunu dile getiren Gazioğlu, web3 tarafındaki kullanıcıların "first mover" segmenti içinde yer aldığına dikkat çekti. Bu anlamda Gazioğlu, Web3 tarafındaki kullanıcılarla etkileşim içinde olabileceklerini düşünüyor. Gazioğlu'nun aktardıklarına göre Roamless şu an yalnızca kredi kartı ile ödeme alıyor, Web3 sürekli gelişirken farklı kullanım alanları ortaya çıkıyor. Roamless da bunları kullanarak farklı servisler sunmayı hedefliyor.

Paribu Ventures'ın 2024 planları

Web3 alanının fiyat spekülasyonlarından ayrışması gerektiğini ifade eden Dördüncü, "kullanıcıların fayda gördüğü anlam kazandıran bir kullanım alanına ihtiyaçları var." dedi. Bunu yaratabilecek insanları beklediklerini belirten Dördüncü, 2023'deki yaklaşımını sürdürmeyi planladıklarını dile getirdi. Dördüncü, uzun vadeye yayılmış "due diligence" metoduyla ilerleyeceklerini vurguladı. Dördüncü, bu yaklaşımı "FOMO hissi yaşamadan yatırım süreci" olarak tanımladı. Türkiye'den 1-2 ekip ile çalışmaya başladıklarını söyleyen Dördüncü, önümüzdeki 3-6 ay içinde yatırım ihtimalinden söz etti.

Roamless, ekibini bir yılda 8 ülkeden 20 kişiye çıkardı. Girişim, 2024'te ekibini orantılı bir şekilde büyütmeyi planlıyor. Ayrıca 2024'ün sonlarına doğru bir yatırım turunun da gerçekleşmesi olası. 

Yurt dışı internet ve telefon deneyiminde eSIM teknolojilerinin konuşulduğu canlı yayınımızın tamamına YouTube kanalımızdan erişebilirsiniz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.