DeepMind'ın karışık geometri problemlerini çözen yapay zeka aracı: AlphaGeometry

Google'ın yapay zeka şirketi DeepMind, karmaşık geometri problemlerini çözebilmek için AlphaGeometry'yi geliştirdi.
DeepMind'ın karışık geometri problemlerini çözen yapay zeka aracı: AlphaGeometry

The Big Bang Theory izleyenler iyi bilecektir; 12 sezon boyunca başroldeki 4 bilim insanının başından geçenler anlatılırken, dizide aynı zamanda o dönemdeki teknolojik gelişmelere de vurgu yapılıyordu. Şimdilerde, o günlerde sadece hayal olan ve bilim dünyasını oldukça heyecanlandırabilecek bir gelişme yaşanıyor.

Google'ın yapay zeka şirketi DeepMind tarafından geometri problemlerini çözerek derin matematiksel akıl yürütme yetenekleri ile ön plana çıkan AlphaGeometry adlı yeni bir yapay zeka sistemi geliştirildi. Araç, Uluslararası Matematik Olimpiyatı'nda altın madalya kazanmış bir matematikçi kadar karmaşık geometri problemlerini çözebilecek yetenekte olduğu iddiasıyla tanıtıldı.

Geometri problemlerini çözmek, yapay zeka sistemleri için büyük bir meydan okumaydı. Ancak bir yapay zeka sistemini geometri problemlerini çözmeye eğitmek özel zorluklar içeriyor diyebiliriz. Matematik kanıtlarını makinelerin anlayabileceği bir formata çevirmenin karmaşıklığı nedeniyle, kullanılabilir geometri eğitim verisi sınırlı. 

DeepMind, bu zorluğu aşmak için özgün bir yaklaşım benimsedi. Veri eksikliği nedeniyle kendi sentetik eğitim verisini oluşturarak, AlphaGeometry'yi 100 milyon sentetik teorem ve kanıt üzerinde eğitti ve böylece sistem, 25 karmaşık geometri problemini çözdü.

Kaynak: DeepMind

AlphaGeometry'nin tasarımında, laboratuvar neural language modelini bir ChatGPT gibi bir modelle eşleştirdi. Ayrıca, matematik kurallarını kullanarak problemlere çözümler üretebilen bir sistem ekledi. Bu çift yaklaşım, sistemin esnek ve hızlı bir şekilde geometri problemlerini çözebilmesine olanak tanıdı.

Bu gelişmelerin, matematik ve yapay zeka alanındaki yeni keşiflere kapı açabileceği düşünülüyor. Yapay zeka sistemlerinin matematiksel akıl yürütme yeteneklerini geliştirmesi, gelecekteki yapay zeka uygulamalarının ve araştırmalarının şeklini etkileyebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.